(RIJEČANIN TV) Evo kada će biti gotova obnova broda Galeb: poslušajte u videu!

Radovi na obnovi zgrada industrijske baštine u budućem riječkom kvartu kulture vidljivo napreduju

U bivšem riječkom industrijskom kompleksu Rikard Benčić vidljivo napreduju radovi na obnovi zgrada industrijske baštine te na uređenju javnih površina i infrastrukture.

Riječ je o realizacijama dvaju EU projekta za koje su Rijeci odobrena bespovratna europska financijska sredstva u ukupnom iznosu od gotovo 140 milijuna kuna. Jedan EU projekt obuhvaća obnovu dviju zgrada ovog bivšeg industrijskog kompleksa koje se preoblikuju u Gradsku knjižnicu i Dječju kuću, a drugi EU projekt obuhvaća obnovu riječke Palače šećerane u istom kompleksu i uređenje broda Galeb.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Trenutno su u tijeku radovi na obnovi barokne Palače šećerane koja će postati Muzej Grada te obnova tzv. Ciglene zgrade koja se preoblikuje u prvu hrvatsku Dječju kuću. Ujedno traju radovi i na uređenju okolnih javnih površina na 1,5 ha te izgradnja potrebne infrastrukture.

Objekte u izgradnji danas je s novinarima, i u pratnji svojih suradnika, obišao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je tom prilikom kazao kako će Riječani i njihovi gosti dovršetkom ovih obnova dobiti zgrade i objekte kulture u kojima će uživati brojne kulturne sadržaje.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ulaže se ukupno oko 260 milijuna kuna

“U uređenja budućih objekata kulture i infrastrukture na ovom području ulaže se ukupno oko 260 milijuna kuna od čega je pola iznosa osigurano kroz bespovratna europska financijska sredstva.”, naglasio je gradonačelnik Obersnel.

Valja podsjetiti da je na lokaciji bivše riječke tvornice R. Benčić prije dvije godine završeno uređenje zgrade u koju je uselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Uređenje zgrade koja će postati Gradska knjižnica tek predstoji po završetku natječaja za izvođača radova koji je u tijeku, kao i uređenje broda Galeb za koji je natječaj također u tijeku.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Dovršetkom radova u riječkom Benčiću, ovaj bivši industrijski kompleks dobit će novu namjenu – kulturnu – a čitavo područje postat će prvi riječki art kvart, dok će obnovom broda Galeb Rijeka dobiti vrijednu turističku atrakciju i brod-muzej.”, naglasio je Obersnel.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za ove obnove i uređenja Rijeci su odobrena bespovratna europska financijska sredstva koja Grad Rijeka uparuje s vlastitim financijama, prema propozicijama EU natječaja.

Palača riječke povijesti i kulture i brod koji postaje turistička atrakcija

Palaču šećerane i brod Galeb Rijeka obnavlja u sklopu EU projekta „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

I dok radovi na obnovi broda Galeb tek trebaju započeti po dovršetku natječaja za izbor izvođača, radovi na obnovi Palače započeli su u travnju 2018. i odvijaju se prema planu.

Za realizaciju ovog EU projekta, odnosno obnovu oba objekta, Rijeci je odobreno sufinanciranje bespovratnim EU sredstvima u iznosu 68,9 milijuna kuna, dok je za osiguranje tzv. domaće komponente, Grad Rijeka u postupku odobrenja kreditnog zaduženja na rok do 2032. godine u iznosu od 44 milijuna kn.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Po završetku rekonstrukcije i opremanja Palače šećerane, na ukupno 4.272 m2 Rijeka će dobiti reprezentativni prostor kulture sa stalnim muzejskim postavom, povremenim tematskim izložbama i kreativnim radionicama te uslužnim sadržajima.

Projekt obnove Palače šećerane izradio je HRZ Zagreb, Irma Huić, dipl.ing.arh., izvođač radova je VG5 d.o.o., a nadzor provodi glavni nadzorni inženjer Eugenio Močinić, dipl.ing.građ. (IGH). Idejni projekt za novi stalni postav Muzeja Grada Rijeke u Palači šećerane izradila je dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović, dobitnica nagrade Europski muzej godine za svoj rad na Gradskom muzeju Vukovar, te autorica nagrađenog postava Muzeja Sinjske alke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Brod Galeb – kulturno dobro Republike Hrvatske

U okviru istog EU projekta Rijeka u život želi vratiti i Brod Galeb, treći puta u njegovoj nevjerojatnoj biografiji. Izgrađen kao brod za prijevoz banana, u Drugom svjetskom ratu Galeb je dobio vojnu namjenu. Bio je torpediran pa spašen i popravljen, i postao minopolagač.

U napadu savezničkih zrakoplova na riječku luku pogođen je i potopljen, no ipak ponovo spašen te je dobio i funkciju školskog broda. Svoje sadašnje ime Galeb nosi od pedesetih godina 20 st. kada je ujedno na njega prvi puta stupio predsjednik Jugoslavije Josip Broz Tito. Titova putovanja Galebom, podsjetnik su na ulogu koju je Jugoslavija imala u pokretu nesvrstanih zemalja.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Inače, brod je kulturnim dobrom Republike Hrvatske proglasilo Ministarstvo kulture u vrijeme ministra Biškupića, a Grad Rijeka ga je otkupio s namjerom preuređenja u muzej. Galeb je jedna od najuzbudljivijih priča današnje turističke Rijeke, a nakon obnove zasigurno će biti prvoklasna riječka i hrvatska atrakcija kulturnog predznaka. Autori stalnog postava koji je planiran na brodu Galeb su djelatnici Muzeja grada Rijeke i Tvrtko Jakovina, dok dizajn postava potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prva Dječja kuća u Hrvatskoj i nova suvremena Knjižnica

U sklopu drugog EU projekta koji se realizira u Rijeci, „Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt“, Rijeka obnavlja još dvije zgrade na području bivšeg industrijskog kompleksa Benčić od kojih će Ciglena zgrada postati Dječja kuća, a u T-zgradu će po obnovi useliti Gradska knjižnica Rijeka.

Dok radovi na obnovi T-zgrade tek trebaju započeti i to po dovršetku natječaja za izbor izvođača radova, rekonstrukcija Ciglene zgrade započela je u ožujku ove godine i radovi teku prema planu u što su se danas uvjerili i novinari i predstavnici Grada Rijeke.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za realizaciju ovog EU projekta, odnosno obnovu ova dva objekta, Rijeci je odobreno sufinanciranje bespovratnim EU sredstvima u iznosu 68.206.564 kuna dok ostatak investicije Grad Rijeka financira odobrenim kreditom Erste banke od 98.706.500 kn te sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od 10 milijuna kuna.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sadržaj riječke Dječje kuće kada bude gotova, bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a radno vrijeme kuće bit će – cjelodnevno.

Kako je više puta naglašavano, kultura će u Dječjoj kući predstavljati puno više od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita, ona će biti sadržaj koji djeca osmišljavaju, stvaraju, dijele i primaju. Takav pristup radu s djecom i za djecu, u kojem se suradnjom različitih ustanova u kulturi otvaraju posve nove kreativne mogućnosti, već sada predstavlja jedinstven primjer u Hrvatskoj.

Projekt uređenja riječke Dječje kuće izradili su RANDIĆ I SURADNICI d.o.o. iz Rijeke, izvođač radova je ING-GRAD d.o.o. iz Zagreba, a nadzor nad izvođenjem provodi ZEM nadzor d.o.o. iz Zagreba.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu istog EU projekta Grad Rijeka ima namjeru i Gradsku knjižnicu učiniti sastavnim dijelom riječkog art-kvarta. T-zgrada bivšeg industrijskog kompleksa Benčić koja je namijenjena Knjižnici, ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture proizvodnih građevina. Ondje će se, u budućoj novoj knjižnici, dostupnoj svim građanima i gostima Rijeke, na jednom mjestu kvalitetno i svrsishodno objediniti funkcije i usluge središnjih odjela knjižnice, odjela publicistike/znanosti, književnosti, narodne čitaonice, periodike te razvojna knjižnična služba. Novu riječku gradsku knjižnicu je, kao i Dječju Kuću projektirao riječki arhitekt Saša Randić.

Trg, zelenilo i tematski park u okolišu zgrada koje se obnavljaju

Osim što obnavlja zgrade industrijske baštine, Rijeka na području bivšeg industrijskog kompleksa Benčić uređuje i okolne javne površine te gradi potrebnu infrastrukturu. Središnji prostor između zgrada bit će otvoreni javni trg s nekoliko otoka zelenila, tematskim parkom i pješačkim stazama, a urediti će se i otvoreno parkiralište sa 155 parkirnih mjesta.

Osim toga, u projektu uređenja vrijednom 40,3 milijuna kuna, gradi se i sva infrastruktura potrebna za funkcioniranja budućih objekata kulture na tom području.

Obnova industrijske baštine bespovratnim europskim sredstvima

Obnova Palača Šećerane i broda Galeb sufinancira se sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” kao integrirani program koji uključuje obnovu i stavljanje u funkciju dva reprezentativna zaštićena spomenika kulture – motorni brod Galeb i Palaču Šećerane, a program uključuje kreiranje nove kulturno-turističke rute, te znanstveno edukativne aktivnosti koje promoviraju projekt i senzibiliziraju širu javnost za kulturnu baštinu.

Oblikovanje nove zgrade Gradske knjižnice i uređenje Dječje kuće financira se u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, Specifičnog cilja 6e2 „Obnova brownfield lokacija (bivša vojna i industrijska područja) unutar Integriranih teritorijalnih ulaganja“. Njime Rijeka dobiva ne samo novu zgradu Gradske knjižnice nego i prvu Dječju kuću u Hrvatskoj namijenjenu buđenju i izgradnji dječje kreativnosti.

Zahvaljujući dobroj pripremljenosti projekata obnove, Rijeka je ostvarila značajna bespovratna EU sredstva kojima građani Rijeke i njihovi gosti dobivaju obnovljene zgrade i objekte kulture u kojima će uživati kulturne i društvene sadržaje.

Radovi na izgradnji vidljivo napreduju, a Rijeka postaje istinska kulturna prijestolnica – i Hrvatske i Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari