(RIJEČANIN TV) IZGLEDA SUPER! Otvoren Riperaj, riječki kutak za besplatne popravke!

Foto: Riječanin

Riperaj je projekt KD Čistoća koji predstavlja mjesto na kojem će građani moći besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično uz pomoć majstora koji posjeduju potrebna znanja i vještine

Riječ je o novom projektu KD-a Čistoća, vrijednom 280.000 kuna, kojim su Riječani dobili mjesto na kojem će moći besplatno popraviti neispravne sitne kućanske uređaje, razbijeni i oštećeni namještaj, odjeću, igračke i slično. Na raspolaganju će im biti i podrška majstora, koji će im pomoći u rješavanju kvarova, te teže dostupni alat koji se inače ne isplati kupovati.

U pozadini ovog jedinstvenog projekta u Hrvatskoj je prije svega ekološka priča jer je osnovni cilj pokretanja Riperaja smanjenje količine otpada s obzirom na to da se oštećene ili pokvarene predmete za svakodnevnu upotrebu, uz manje popravke po principu „uradi sam“, može nadalje koristiti tj. ponovno upotrijebiti.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ovakvim pristupom korisnici štede novac, a lokalna zajednica aktivno sudjeluje u uspostavi održive kružne ekonomije.

KD Čistoća d.o.o. Rijeka ovim inovativnim projektom u Hrvatskoj želi, osim sprječavanja nastanka otpada, potaknuti druženje uz rad u profesionalnom i istovremeno opuštenom okruženju, čime se, kao što je istaknuto, izravno želi potaknuti društvena kohezija i solidarnost te razmjena već pomalo zaboravljenih znanja i iskustava.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na taj se način ispunjava upravo načelo iz slogana Riperaja – Novo vrijeme za stare stvari.

Foto: Grad Rijeka

Na otvorenju Riperaja okupljenima su se obratili direktorica KD Čistoća Jasna Kukuljan te gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel, uz kojeg je otvaranju radionice prisustvovao i zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović.

Sama razmjena znanja kao i učenje i dodatno usavršavanje vještina odvijat će se u središnjem prostoru za zajedničkim stolom, nastojeći vratiti pomalo izgubljene navike popravljanja predmeta, nimalo ne zanemarujući socijalnu komponentu – druženje zainteresiranih korisnika uz kavu ili čaj.

Projektom uređenja prostora građanima se nudi inovativan i prvenstveno funkcionalan interijer radionice ukupne površine 121 m2. Projekt dizajna namještaja potpisuje Sekcija mladih Društva arhitekata Rijeka uz mentorstvo Gorane Stipeč Brlić, a uređenje interijera arhitektonski studio AO16.

U samom su uređenju prostora i opreme sudjelovali i lokalni mali poduzetnici, koristeći uvelike već korišten namještaj ili dijelove opreme koji je za potrebe Riperaja posebno preuređen za ponovnu upotrebu i funkciju. Sponzor alata koji će se koristiti je tvrtka Bosch.

Korištenje Riperaja besplatno je za sve, no korisnici moraju sami kupiti sve one dijelove koje na njihovom aparatima ili predmetima treba eventualno zamijeniti.

Kao dodatni sadržaj, u Riperaju se nalazi i bezambalažni aparat „Bert“, gdje će posjetitelji moći kupiti ekološke prehrambene i neprehrambene proizvode (maslinovo i bučino ulje, vinski, alkoholni i jabučni ocat, ekološka sredstva za pranje i čišćenje te šampone) po prihvatljivim cijenama.

Radno vrijeme Riperaja je dvokratno i to od ponedjeljka do petka ujutro od 9 do 13 i popodne od 17 do 20 sati te subotom od 8 do 13 sati.

Foto: Grad Rijeka
Foto: Grad Rijeka
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Novouređeni prostor gradske radionice Riperaj nalazi se u Ulici Ivana Zajca 20/b.

Foto: Riječanin

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views