(RIJEČANIN TV) ODUŠEVLJENI RIJEKOM! Na Kantridi prvi puta zaronili studenti iz Kine, Indonezije, Singapura, Europe…

Foto: Riječanin Mateo Levak

Poćelo je novo izdanje Ljetne škole medicine ronjenja. Naši studenti medicine dovode najbolje kolege iz svijeta na učenje u Hrvatsku!

Tečaj ronjenja za studente medicine iz cijelog svijeta, u skopu Ljetne škole medicine ronjenja, počeo je danas prvim zaronom na plaži Kantrida u Rijeci.

Riječ je o ljetnoj školi koju organizira Međunarodna udruga studenata medicine Hrvatska (CroMSIC), a u kojoj sudjeluju izvrsni studenti medicine iz Kine, Estonije, Izraela, Austrije, Nizozemske, Indonezije, Hong Konga, Singapura i Švedske.

Foto: Riječanin Mateo Levak

Ljetna škola medicine ronjenja će studente naučiti kako roniti, ali ih podučiti, tijekom niza predavanja vodećih hrvatskih stručnjaka, i o podvodnoj i hiperbaričnoj medicini, koja se sve više primjenjuje u liječenju.

Foto: Riječanin Mateo Levak

Riječ je o grani medicine koja nije više orijentirana samo na liječenje stanja izazvanih boravkom na velikim dubinama, već i na liječenje rana od dijabetesa, ulceroznog kolitisa, opeklina, smrzotina, Chronove bolesti…

– Zbog toga naša udruga surađuje s KBC-om Rijeka i Centrom za podvodnu i hiperbaričnu medicinu u kojima rade vrhunski stručnjaci i koji svoja znanja nesebično žele podijeliti s našim kolegama studentima iz cijeloga svijeta – ističe Frano Marinelli, predsjednik Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatska s kojim smo kratko porazgovarali na plaži Ploče.

Dodaje da je izuzetno ponosan da je njihova udruga aktivna već 25 godina i da je od udruge koja se tijekom rata borila s privlačenjem stranih studenata, danas postala jedna od prepoznatijih među studentima medicine, između ostalog i zbog jedinstvenog projekta Ljetne škole medicine ronjenja.

Foto: Riječanin Mateo Levak

Entuzijazam hrvatskih studenata prepoznao je i JGL, koji ih drugu godinu zaredom podupire u ovim aktivnostima.

– JGL već godinama aktivno pomaže rad studentskih organizacija te podržava edukativne projekte s posebnim naglaskom na one koji su vezani za razvoj znanosti i razmjenu ideja. Značajna posveta pritom se daje projektima koji povezuju mlade talente s poslovnom zajednicom i pripremaju ih za buduće poduzetničke izazove. Budući da je Rijeka jedan od najvažnijih medicinskih i farmaceutskih gradova Hrvatske, što potvrđuje dolazak studenata medicine iz cijelog svijeta na edukaciju koji su birani prema kriterijima izvrsnosti, JGL daje doprinos pozicioniranju Rijeke kao grada u kojemu znanost i industrija usko surađuju, te koji je otvoren za edukaciju mladih talenata – objašnjava Alenka Jajac Knez, direktorica marketinga i prodaje u JGL-u.

Oduševljenje studenata koje je ugostila udruga CroMSIC nije se moglo skriti na licima, a motivi njihova dolaska su, uz stjecanje znanja iz specifične grane medicine, svakako bili i na strani Hrvatske, za koju imaju samo riječi hvale.

Jako im se sviđa naša zemlja, a mogućnost da rone upravo u Jadranu je spoj ugodnog i korisnog.

Uz dr. sc. Igora Barkovića, koji je kao nekadašnji predsjednik CroMSCIC-a organizirao ovaj projekt, a danas u ime Centra za hiperbaričnu medicinu KBC-a Rijeka podučava mlađe kolege, neki su strani studenti i sami poželjeli pokrenuti upravo takav projekt u svojim državama.

Foto: Riječanin Mateo Levak

To je i najbolje priznanje za trud našim studentima koji su pokazali kako se entuzijazam i znanje isplate i vrlo lako, uz malo truda, mogu postati i izvozni proizvod.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari