(RIJEČANIN TV) Riječani, znate li gdje se čuvaju vaše građevinske dozvole i drugi važni dokumenti? Na najsigurnijem mjestu u gradu!

Primorsko-goranska županija prva je županija u Hrvatskoj koja je koristeći najnovije tehnologije organizirala arhiv u kojem se čuvaju službeni dokumenti i dokumenti građana, poput primjerice građevinskih dozvola

Novouređene prostore Županijskog arhiva na adresi Stane Vončine 4 obišao je župan Zlatko Komadina sa suradnicima.

“Ovo je vjerojatno jedan od najmodernijih sustava čuvanja arhivske građe, a sukladno zakonu postoje određeni periodi do kojeg ih morate čuvati. Mi proizvodimo veliki broj upravnih predmeta i spisa, a s ovim smo se pripremili za preuzimanje Ureda državne uprave gdje ćemo vjerojatno udvostručiti količinu arhivske građe. Ovdje imamo sve uvjete za rad uprave”, rekao je Komadina prilikom obilaska.

Projekt uređenja započeo je 2014. godine kako bi se povećao smještajni kapacitet te osigurali adekvatni uvjeti za čuvanje arhivskog gradiva.

Osiguran je prostor za smještaj 3.800 metara dužnih arhivskih regala što zadovoljava potrebe arhiviranja gradiva Primorsko-goranske županije za narednih 25 godina. Ukupna vrijednost izvedenih radova i opreme iznosi 5.744.589,91 kn. Izvođač radova je Zanatska zadruga “Gradin” Rijeka, projektant je Građevno projektni zavod d.d. Rijeka, a usluge stručnog nadzora i koordinatora zaštite na radu II obavljale su GPZ d.d. i TIM d.o.o.

Voditelj Službe za gospodarenje imovinom Duško Milovanović i Zrinka Biskupić koja je zadužena za vođenje poslova pisarnice i pismohrane, poveli su prisutne u obilazak sva tri kata arhiva.

“U svrhu povećanja funkcionalnosti prostora te mogućnosti smještaja što većeg broja arhivskih regala, porušili su se svi pregradni zidovi, spušteni su stropovi te dio nosivih zidova. Za lakši prijenos arhivskog gradiva, ugrađeno je dizalo, dok je za potrebe grijanja, hlađenja, ovlaživanja i odvlaživanja ugrađena klima komora smještena u prostoru strojarnice s mogućnošću rekuperacije energije. Projektom je ugrađena ploča fotonapona na krovu zgrade čija je osnovna svrha proizvodnja električne energije za vlastite potrebe. Gašenje požara predviđeno je plinom NOVEC 1230 koji ima izrazito blagi utjecaj na okoliš i ozonski omotač te uspješno gasi požar unutar 10 sekundi od trenutka aktiviranja i potpuno je bezopasan za ljude. Projektom su nabavljeni i arhivski regali za smještaj arhivskog gradiva na elektro pogon,” rekao je Duško Milovanović.

Zrinka Biskupić je rekla kako je u arhivu smještena građa od 1995 do 2019. godine “80% građe je trajno i najviše je toga za građane, primjerice građevinske dozvole. Mjesečno imamo oko 60 upita za izdavanje predmeta iz arhive. Građani mogu svakodnevno poslati upite, a u arhivu se ide dva puta tjedno, a po potrebi i više te u roku do 5 dana građanin ima svoj ovjereni primjerak za koji je uputio zahtjev”.

Foto/video: Riječanin/Mateo Levak

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari