(RIJEČANIN TV) Riječka Dječja kuća pred završetkom: Imat će kino, dnevni boravak, filmski i glazbeni studio…!

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

U sklopu projekta Rijeka 2020 EPK, u nekadašnjem industrijskom kompleksu Benčić dovršava se Dječja kuća – prva takva kuća u Hrvatskoj!

Uskoro će biti gotovi građevinsko-obrtnički radovi, a nakon toga slijedi opremanje zgrade koja će na četiri kata pružiti sve ono što najmlađoj populaciji treba.

Radove vrijedne 52 milijuna kuna izvodi tvrtka ING-GRAD iz Zagreba. Za opremanje kuće bit će utrošeno oko osam milijuna kuna, a 56 posto vrijednosti radova sufinancirano je bespovratnim sredstvima iz EU fondova.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Bit će to pravi riječki art kvart! Radovi na Dječjoj kući počeli su ožujku prošle godine i malo tko je vjerovao da će gradilište danas nuditi toliko optimizma.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Dječju kuću i izgradnji danas su obišli  gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Gradskog vijeća Grada Rijeke Andrej Poropat, pročelnici gradskih odjela za kulturu te komunalni sustav, Ivan Šarar i Irena Miličević, direktorica Rijeke 2020 te voditeljica programskog pravca „Dječja kuća“ Emina Višnić i Jelena Milić, kao i voditelj radova u ime tvrtke ING-GRAD d.o.o. Borna Večenaj i voditeljica nadzora radova Zrinka Brkić iz tvrtke ZEM nadzor d.o.o..

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kaže da je kuća u graditeljskom smislu u potpunosti završena. “Slijedi niz monterskih i finih radova, uglavnom unutar zgrade, tako da je za očekivati da će Dječja kuća biti otvorena kako je i planirano, u šestom mjesecu ove godine”, istakao je Obersnel.

Na zgradi su izvedeni svi građevinski radovi kao što su učvršćivanje konstrukcije ciglene zgrade, montaža nosivih i pregradnih stupova, betoniranje međukatnih konstrukcija i krovne ploče, montaža čelične konstrukcije 4. kata, pripreme za ugradnju prozora, čelične rešetke na fasadi te obrada i bojanje stropova unutar kuće.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Riječka Dječja kuća prva je takva kuća u Hrvatskoj, a najbliža kuća slične namjene je u Ljubljani, Hiža otrok in umetnosti. O riječkoj posebnosti govorila je voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić: “Djeca će se ovdje, zajedno s roditeljima, od najranije dobi moći educirati i razvijati svoje kompetencije iz različitih polja kulture i umjetnosti”.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Ulazni atrij Dječje kuće zamišljen je kao prostran i slobodan dnevni boravak. Na prvom, odnosno drugom katu smještena je s jedne strane višenamjenska dvorana sa 110 sjedećih mjesta, velikim projekcijskim platnom i malom pozornicom, a s druge strane više radioničkih prostora te filmski i glazbeni studio.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Treći kat bit će dom Striboru, odjelu Gradske knjižnice za djecu, a na krovu Dječje kuće, u prostoru malog krovnog amfiteatra, događat će se pripovjedno kazalište. O svemu tome brigu će voditi četiri gradske kulturne ustanove: Art-kino Croatia, Gradska knjižnica Rijeka, Gradsko kazalište lutaka i Muzej moderne i suvremene umjetnosti.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Prema riječima Zrinke Brkić, voditeljice nadzora, probleme pri rekonstrukciji zgrade stvarale su podzemne vode i velike količine napadane kiše koje su trebale biti ispumpavane, no to nije poremetilo rokove, stoga će građevinsko-obrtnički radovi biti uskoro gotovi.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Zadovoljstvo viđenim izrazio je i pročelnik za kulturu Ivan Šarar: „Dječja kuća me najviše veseli od svega što radimo, ona je „mezimac“ kvarta Benčić. Dok su Gradska knjižnica i muzeji tipične ustanove u kulturi, Dječja kuća je avantura za koju ni mi ne znamo kako će izgledati u potpunosti“, rekao je Šarar, dodajući kako će u budućem dječjem kulturnom centru sadržaje pripremati tri riječke gradske kulturne ustanove – Art kino, Gradska knjižnica i Gradsko kazalište lutaka sa svojim partnerima. Spominjući kako ove ustanove i sada imaju razvijene programe za djecu, Šarar je napomenuo kako će jača infrastrukturna podloga doprinijeti daljnjem bogaćenju tih programa te naveo kako će kvaliteta odrastanja djece u Rijeci nedvojbeno narasti.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Među ostalim aktualnostima oko nadolazećeg programa i infrastrukturnog dijela projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, otvaranje Muzeja grada Rijeke u Palači šećerane najavljeno je u travnju 2020. godine. Na ovom zdanju bivšeg kompleksa Benčić izvršeni su svi građevinski radovi, a u ovom trenutku traje opremanje.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Također, gradonačelnik Obersnel najavio je spektakularno otvaranje programa Europske prijestolnice kulture 1. veljače u prostoru Riječke luke, navodeći kako će program sadržavati brojne elemente među kojima i posvetu industrijskoj povijesti Rijeke u formi opere, veliki vatromet i još neotkriveno iznenađenje.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Sadržaj Dječje kuće bit će namijenjen uzrasnoj dobi od 0 do 12 godina, a ondašnja kultura sezat će puno dalje od sadržaja koji se gleda, sluša ili čita, budući da će kulturu u Dječjoj kući djeca sama osmišljavati, stvarati, dijeliti i primati, s ciljem poticanja njihove kreativnosti na interaktivan način. Neke od zamišljenih aktivnosti budućeg centra dječje kulture su izrada animiranih filmova u filmskom studiju, izrada video reportaža, stvaranje muzike u glazbenom studiju, igranje video igri na velikom platnu projekcijske dvorane, izrada video igara, dizajn proizvoda i njihovo printanje putem 3D printera, pripovjedno kazalište u malom amfiteatru na krovu kuće, „slatko“ interaktivno kazalište za bebe, izrada lutki, „senzorno“ kazalište za djecu s posebnim naglaskom na radu s djecom s poteškoćama u razvoju, posebno prilagođene filmske projekcije za djecu s poteškoćama u razvoju, svakodnevne projekcije filmova za djecu, igraonica u knjižnici.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Obnova Ciglenog objekta zbiva se u sklopu projekta Revitalizacija kompleksa Benčić – Cigleni i T-objekt, ukupne financijske vrijednosti 162.123.324,61 kuna, za kojeg su Gradu Rijeci dodijeljene 68.206.564 kune bespovratnih europskih sredstava. Grad Rijeka ostatak investicije financira udjelom kredita koji iznosi 98.706.500 kn te sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata od 10 milijuna kuna. Nakon što je ugovora s tvrtkom ING-GRAD potpisan u siječnju 2019. godine, a radovi su započeli 11. ožujka. Radove na Dječjoj kući, koji iznose 43.4 milijuna kuna izvodi tvrtka ING – GRAD iz Zagreba, dok se nadzor, za koji se izdvojilo 319 tisuća kuna, brine tvrtka ZEM nadzor d.o.o. Procjenjuje se kako će se na opremanje Dječje kuće biti utrošeno 8.2 milijuna kuna.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Ciglena zgrada izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio tadašnje Kraljevske ugarske tvornice duhana na mjestu dviju starijih građevina. Prema prikazu kompleksa iz 1875. godine na mjestu današnje Ciglene zgrade bile su dvije manje građevine, od kojih je jedna bila mlin na potoku Brajdi. Izvorno je mostovima bila povezana sa H zgradom na južnoj strani i danas srušenom građevinom sa sjeveroistočne strane. Nakon Drugog svjetskog rata, Ciglena zgrada postaje dio novoosnovane tvornice brodskih strojeva “Rikard Benčić”, dok je propašću tvornice 90-ih godina 20. stoljeća građevina napuštena. Njena arhitektonsko-povijesna vrijednost leži u tome što predstavlja primjer industrijske arhitekture kraja 19. stoljeća i tadašnje tipologije skladišnih građevina.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Uz obnovu Ciglenog objekta/Dječje kuće u bivšem industrijskom kompleksu Rikard Benčić, prvi riječki art kvart činit će i budući Muzeja grada Rijeke u nekadašnjoj Palači šećerane, novo sjedište Gradske knjižnice Rijeka u bivšem „T-objektu“, te već otvoreni Muzej moderne i suvremene umjetnosti u „H-objektu“. Također, u Benčiću traju i radovi na izgradnji infrastrukture i uređenju 15700 kvadratnih metara javne površine. Sveukupna ulaganja u bivši industrijski kompleks iznose oko 250 milijuna kuna.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari