PROGRAM PO DANIMA

Najavljen program Zimske priče iz Benčića vol.2; Prebogat program oduševit će i male i velike!

Foto: Facebook

Zimska priča iz Benčića, manifestacija koja je po prvi puta održana prošle godine, organizira se ponovo te nudi bogat osmodnevni program kojim će riječki kvart kulture u ovo predblagdansko vrijeme dodatno oživjeti. 

U tjednu od 15. do 22. prosinca 2022. godine, prostor Dječje kuće, Muzeja Grada Rijeke i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti te prostor dvorišta u Benčiću bit će poprište šarolikih događanja namijenjenih najširoj publici, ali posebno i ponajprije djeci.

Ove je godine Zimska priča okupila čak 19 radionica za djecu i mlade, 4 međugeneracijske radionice, 18 kino projekcija, 8 društvenih igara za djecu nadahnutih escape room konceptom te još niz pričaonica, igraonica, natjecanja, kvizova, zanimljivih predavanja te čak i jedan buvljak. Dio programa odvijat će se u jutarnjim, a dio u kasnijim popodnevnim i večernjim satima.

U blagdanskoj kućici u dvorištu Benčića nuditi će se napitci i ukusni zalogaji za sve posjetitelje Zimske priče. 

Svakodnevno će za dobru glazbu od popodnevnih sati biti zadužena Radio Roža, a svakodnevno će se od 17.00 do 19.00 sati održavati i show vatrogasaca iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak, koji uključuje iskustvo dizanja u auto ljestvama, prezentaciju rada s raznom opremom, fotografiranje s vatrogascima…. 

Zimska priča iz Benčića otvara se u četvrtak u 17.00 sati ispred Dječje kuće uz svečano paljenje disco kugle.  Tijekom četvrtka, petka i subote, na pozornici u dvorištu Benčića u večernjim će terminima nastupiti niz izvođača. U četvrtak od 18.30 započinju nastupi na pozornici na koju se toga dana najprije penju bubnjari RiRock Akademije, potom RiInkluzija, partnerski projekt Udruge Ri Rock i romske udruge RoMorčić, a prvu večer zatvara nastup sada već legendarnog riječkog uličnog benda Pachamama Street Connection.

U petak na pozornici u dvorištu Benčića bubnjarski solo izvest će desetogodišnji Tin Valušek, a nakon njega nastupa riječki bend Callahan. Subotnja večer u dvorištu Benčića započinje s bendom Raspad sistema iz Klane koji svira rock obrade domaćih i stranih autora, a nakon njih, od 19.30 do 21 sat nastupaju indie-americana zaljubljenici My Buddy Moose.

U slučaju lošeg vremena, koncerti će se održati u prizemlju MMSU.

Za zatvaranje Zimske priče, 22.12. u najavljen je obiteljsko-dječji disco u Dječjoj kući uz DJ Mirilo koja duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti, te ujedno veselo plovi na valovima glazbe.

Cjelokupni program Zimske priče iz Benčića moguće je pronaći na web stranicama Grada Rijeke, web stranicama Dječje kuće i gradskih kulturnih ustanova.

Zimsku priču zajednički organiziraju Grad Rijeka i riječke kulturne ustanove – Gradska knjižnica Rijeka, Muzej Grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Art-kino i Gradsko kazalište lutaka Rijeka.

CJELOKUPNI PROGRAM ZIMSKE PRIČE IZ BENČIĆA

Četvrtak, 15.12.

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Pssst…priča Striborova! 

Za uzrast 3 – 6 godina

Iz bogatog knjižničnog fonda slikovnica i ilustriranih knjiga, prema stručnom odabiru knjižničara – profesora hrvatskog jezika i književnosti, čitat će se prigodne božićne priče, a iza svake pričaonice slijedi zabavni, kreativni zadatak. Pričaonice su namijenjene djeci od 3 do 6 godina uz prisustvo roditelja.

Izvođač: Marijana Rebac i Iva Marčelja

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkVj8RJLCnHPso8WcBAsAKWfv0TXJpTSj9nUr_LYqsbQIkGw/viewform?usp=sf_link 

U 17.00 sati u Dječjoj kući

KULtni crtić: Čudesna šuma

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće stiže trostruko izdanje programa KULtni crtić koje objedinjuje tri najznačajnija crtana filma nastala pod okriljem Croatia filma, na kojima su odrasle generacije gledatelja: Čudesna šuma (15. prosinca), Čarobnjakov šešir (16. prosinca) i Čudnovate zgode šegrta Hlapića (17. prosinca). U Čudesnoj šumi slikar Petar Paleta spava u šumi ispod magičnog brijesta. Počinje razgovarati sa životinjama i sa svojim kistom proizvodi magiju. No Čudesnom šumom vlada zli car Kaktuscar, a Petar pokušava zaštititi životinje u šumi od zlog cara. Je li njegov magični kist tako moćan da na kraju uspije pronaći ljubaznost i ljubav u carevom srcu te tako šumu učiniti mirnim i sretnim mjestom?

Izvođač: Art-kino

Način prijave:  Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme. Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.00 sati u Palači šećera Muzeja Grada

Božićni kampanuli

Za uzrast 5 – 7 godina

Polaznici radionice okušati će se u izradi šećernih kampanula, kakvi su se svojedobno proizvodili u riječkoj Rafineriji šećera. No, u vrijeme božićnih radosti, uz pomoć jestivih boja za kolače pretvoriti će kampanule u slatko-šarena božićna drvca.

Izvođač: Josipa Verbanac, muzejski pedagog

Način prijave: https://forms.office.com/r/zEqdFCLkuZ

U 17.30 sati u Dječjoj kući

Misterij ukradenih pisama, igra bijega & rješavanja zagonetki

Za uzrast 8 – 11 godina

U Dječjoj kući sandučić je pun dječjih pisama Djedu Mrazu. Svaki dan poštar skuplja pisma i šalje ih na svima poznatu adresu u Laponiji. Ali zli vilenjak Mrki Kile voli kvariti svima planove. Ovaj put zakračunao je naš poštanski sandučić. Samo tim složnih i pametnih glava mogu riješiti sve zagonetke, šifre koji je Mrki Kile izmudrijao.  Misterij ukradenih pisama društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili misterij.

Izvođač: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdC4Twk6xc_lOCSUzM6BwYTqA8Qf-agotEl5wE9obi_sqgDgQ/viewform?usp=sf_link 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Pokazna DJ radionica: biraj, miksaj, scratchaj! (za miće)

Za uzrast 7 – 10 godina

Dječja kuća, glazba, prosinac, radionica za buduće DJ-e. Ima li što bolje? Gradska knjižnica Rijeka vas vodi u svijet profesionalnog puštanja glazbe. 

U organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka bit će održana radionica DJ-inga za malce genijalce s glazbom u ušima. Tijekom radionice polaznici/ice će se upoznati s osnovama DJ-inga.  Radionica obuhvaća upoznavanje s različitim odabirima glazbe, računalnog programa Virtual DJ – umiksavanje pjesama na osnovu tempa s efektima koje je moguće dodavati glazbi te s osnovama scratch-anja i korištenjem groovepad-a (beat maker). Radionica će trajati 90 minuta.  Čujemo da ekipa planira i neko opako zezanje s božićnim hitovima tako da je ovo pravo mjesto za inspirativno subotnje predvečerje i pripremu za nastavak veselog prosinca.  

Izvođač: DJ Mirilo

Način prijave: Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se putem obrasca https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeqTMhm2yvE0Z8nljWSsM43eedJiV3WrTPXuULgAzbr2fu2AQ/viewform 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Čestitke koje cvjetaju

Za uzrast 7 – 12 godina

Naučite kako iskoristiti ostatke papira za izradu vlastitog recikliranog papira koji ćete zatim koristiti za izradu najljepših čestitki, straničnika i još mnogo toga. Za dodatnu čaroliju u smjesu za izradu papira dodati

ćemo sušeno cvijeće i sjeme divljeg cvijeća kako bi vaše čestitke i nakon blagdana imale svoju svrhu.

Izvođač: Natali Bosić (Pedagoški kabinet)

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/1Dt-W-KinMl3Dr2bC8qNfxOTPO1whtq8sIIS-1kKqTlQ/edit 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Ćakula o djetinjstvu iza željezne zavjese: od Den Derija do Zagija

Za uzrast 12+

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u suradnji s muzejom Peek&Poke postavljena je super izložba Djetinjstvo iza željezne zavjese. Djetinjstvo je razdoblje života koje se u odrasloj dobi nerijetko idealizira čak i ako se događalo u „grubim“ povijesnim okolnostima. Autori izložbe odrastali su u „suton“ jugoslavenskog socijalizma, 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća. Pamte primanje u pionire, omladince, radne akcije, sletove, fingirane uzbune i akcije pod motom „ništa nas ne smije iznenaditi“ kao i „živimo u miru, a pripremamo se kao da će sutra biti rat“. Koje su to crtane gledali, igračke razbijali, a stripove čitali reći će nam kroz razgovor autori izložbe i znalci o temu Tea Perinčić (PPMHP) i Svetozar Nilović (Peek&Poke). 

Izvođač: Tea Perinčić (PPMHP) i Svetozar Nilović (Peek&Poke). 

Prijave se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr

U 19.00 sati u Dječjoj kući

Avatar: Put vode (2D/3D)

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

PROGRAM NA OTVORENOM U ČETVRTAK 15.12.

U 17.00 sati ispred Dječje kuće 

Otvaranje Zimske priče iz Benčića uz svečano paljenje disco kugle i show vatrogasaca Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke 

Od 18.30 do 19.00 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića 

KONCERT BUBNJARA RI ROCK AKADEMIJE

Čast da otvore Zimsku priču u Benčiću pripasti će malim bubnjarima Ri Rock Akademije koji će sve prisutne zagrijati veselim bubnjarskim ritmovima. Akademija je stvorena s idejom razvitka i poboljšanja riječke alternativne scene, a prije svega podrazumijeva jedinstveno mjesto učenja i razvoja inovativnosti. Programi je prožet drugačijim, “alternativnim” pristupom, odmakom od klasičnog podučavanja i glazbene teorije, a usmjereni na glazbenu praksu, samostalno ili grupno stvaralaštvo.  

Radionica uličnog bubnjana, osim samog učenja sviranja ritmova, usmjerena je i ka drugim elementima kao što su: timski rad i suradnja, zajedništvo, fokusiranost, kreativnost, stvaralaštvo, motorika, disciplina, ispucavanje negativnih emocija i stresa, relaksacija i opuštanje… Osim svega navedenog ona je i odličan test za pronalaženje novih bubnjarskih talenata ali i odličan temelj za njihov prelazak na cijeli bubnjarski set.

Od 19.00 do 19.30 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića 

KONCERT: RIINKLUZIJA  

RInkluzija je partnerski projekt Udruge Ri Rock i romske udruge RoMorčić kojem se nedavno  pridružio i Dom za odgoj djece i mladeži Rijeka. Uključuje korisnike romske nacionalne manjine i korisnika većinske populacije kojima je pružena besplatna neformalna glazbena edukacija u cilju  poticanja  kreativnosti, pozitivnog psihofizičkog razvoja te aktivnog uključivanja u društveni kulturni život zajednice u kojoj žive. Pritom glazbeno stvaralaštvo služi kao alat za ”razbijanje” barijera i predrasuda prema romskoj zajednici. Iz projekta glazbene edukacije nikla je glazbena skupina koja  fuzijom romske tradicionalne glazbe i modernih glazbenih pravaca poput hip hopa, rocka i drugih, pomalo izlazi na glazbenu pozornicu.

Od 19.30 do 21.00 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića 

KONCERT: PACHAMAMA STREET CONNECTION

Pachamama Street Connection je riječki ulični bend okupljen 2010. godine. Postavu čine  Vanja Kauzlarić (Bubanj), Jasmin Okanović (Truba), Radoslav Tičić (Gitara) i  Petar Tepšić (trombon).

Bend je svoj glazbeni put stvarao svirajući po ulicama i trgovima  gradovima duž hrvatske obale. Ulica je postala njihova najbolja vizit karta i najveća promocija nakon čega su svirke na eventima i manifestacijama ipak preuzele dominaciju. U repertoaru imaju domaće i strane hitove aranžmanski prilagođene svom glazbenom izričaju u kojem svako u publici nađe nešto za sebe. Truba i trombon daju posebnu draž i veselje glazbi koju sviraju. Iza sebe imaju veliko iskustvo sviranja; od opuštenih uličnih nastupa, svirki po malim barovima i klubovima, raznih promocija, eno i gastro događanja pa sve do velikih manifestacija. Neka događanja koja bi istaknuli su: Retro Opatija, Rijeka tattoo Expo, Bela Nedeja, Riječki Karneval, Otvaranje Rijeka EPK, Lovranski umjetnički festival, Kortil u živo, Kastavski Advent, Rijeka green week, Otvaranje Art Kina, Rijeka Food Truck festival, Burger fest Rijeka, Molo Longo Craft beer festival, Festival Proljeća Omišalj, Dani smokava Krk  i mnogi drugi.

Petak, 16.12.

U 17.00 sati u Dječjoj kući

KULtni crtić: Čarobnjakov šešir

Za sve uzraste

U Čarobnjakovom šeširu Čarobnjak Štapić i njegovi prijatelji donose odluku – probuditi će zmaja Ferdinanda, koji čvrsto spava na dnu vulkana i s njegovom pomoći krenuti će u borbu protiv cara Mrazomora. No, ni zmajev vatreni dah ni njihova snaga ne mogu otopiti ledenu glazuru čarobne šume i pobijediti cara Mrazomora, koji je čak uspio staviti ledeni oklop oko Sunca. Čarobnjak Štapić šalje zmaja Ferdinanda da razbije tmurne oblake oko sunca, a on osobno napadne cara…

Program KULtnih filmova u Dječjoj kući inačica je dugogodišnjeg programa Art-kina Kultno kino koji – u ovom slučaju – na veliko platno kina Dječje kuće donosi igrane i animirane filmove za cijelu obitelj koji su obilježili odrastanje brojnih generacija.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.00 sati u Muzeju Grada Rijeke

Noć u muzeju – escape room radionica

Za uzrast 10 – 12 godina

Cijeli grad već danima iščekuje kada će posjetiti novootvoreni Muzej grada Rijeke u Palači šećera. Sat vremena prije svečanog otvorenja oglasio se alarm. Lopovi su upali u Muzej i otuđili jedan od predmeta. Možete li otkriti tajnu šifru i spasiti ukradeni predmet koji je od neprocjenjive važnosti za Muzej? Muzej se otvara za 60 minuta te imate točno toliko vremena za pronaći ukradeni predmet.

Escape room radionica Noć u Muzeju nastala je u suradnji s Kids Escape Room Rijeka te je autorsko djelo Nikoline Mužić, kreatorice i vlasnice brenda.

Izvođač: Josipa Verbanac, muzejski pedagog

Način prijave: https://forms.office.com/r/bPFB78pUX3

U 17.30 sati u Dječjoj kući

Misterij ukradenih pisama, igra bijega & rješavanja zagonetki

Za uzrast 8 – 11 godina

U Dječjoj kući sandučić je pun dječjih pisama Djedu Mrazu. Svaki dan poštar skuplja pisma i šalje ih na svima poznatu adresu u Laponiji. Ali zli vilenjak Mrki Kile voli kvariti svima planove. Ovaj put zakračunao je naš poštanski sandučić. Samo tim složnih i pametnih glava mogu riješiti sve zagonetke, šifre koji je Mrki Kile izmudrijao. 

Misterij ukradenih pisama društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili misterij.

Izvođač: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelUXHCqQlt-xrRC-_X1Jq66706tjk8LnYzTjXtv9G_QdfbcQ/viewform?usp=sf_link

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Vakula u gostima: predstavljanje meteo slikovnice “Pahuljasta”

Za uzrast 5+

U našu Dječju kuću u organizaciji Gradske knjižnice Rijeka stiže najpoznatiji hrvatski meteorolog Zoran Vakula. Zoran je veliki popularizator te znanosti, a to radi i kroz super slikovnice za cijelu obitelj.  Nakon “Vjetropiraste”, “Oblačaste” i “Sunčaste”, povodom Mjeseca hrvatske knjige 2022., i dugoročnih prognoza zime s barem malo snijega i u hrvatskim nizinama – stigla je i “Pahuljasta”! Pahuljasta” je četvrta u planiranoj seriji meteoslikovnica “Vremenaste priče” – slikovnica na temu meteorologije. Cilj im je educirati – približiti neke često spominjane meteorološke termine djeci, kako bi kasnije bolje razumjela i imala koristi od meteoroloških informacija, posebice u ovo doba sve očitijih klimatskih promjena i globalnog zatopljenja. Tema “Pahuljaste” je snijeg – što je snijeg, kako nastaje, kojih sve vrsta snijega imamo, koje su pozitivne i negativne posljedice postojanja snijega, učestalost snijega na Božić u hrvatskim nizinama i planinama, najveće visine snježnog pokrivača u Hrvatskoj…

Programski ciklus imena “OK knjižnica, OK zajednica” u kojem OK simbolizira pojam “otporne knjižnice” posvećen je osnaživanju zajednice i pojedinca u kontekstu izazova suvremenosti i budućnosti na najrazličitijim područjima života – psihološkom zdravlju, urbanističkom razvoju, tehnološkim revolucijama…

Sadržaji programa usmjereni su prema novome, progresivnom i budućnosti s ciljem učenja, inspiriranja i usmjeravanja prema konkretnim akcijama.

Izvođač: Zoran Vakula 

Prijave se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr

U 18.00 sati u Dječjoj kući 

Veseli češeri

Za uzrast 4+ (djeca vrtićke dobi uz prisustvo osobe u pratnji)

Na bazi prirodnih šumskih češera i od raznih drugih materijala, polaznici radionice oformit će ukras u blagdanskom ruhu. Prema dječjoj mašti, to može biti umiljati sob, pomoćnik Djeda Mraza ili sam Mraz glavom i bradom.

Izvođač: Marija Volkmer i Luči Vidanović

Način prijave: na mail adresu propaganda@gkl-rijeka.hr 

U 19.00 sati u Dječjoj kući

Avatar: Put vode (2D/3D)

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

PROGRAM NA OTVORENOM U PETAK 16.12.

Od 19.00 do 19.15 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića 

BUBNJARSKI SOLO TIN VALUŠEK (10 godina)

Od 19.30 do 21.00 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića 

KONCERT: BAND CALLAHAN

Riječki bend imena Band Callahan započeo s radom 25.05.2013. Radi se o bendu sastavljenom od iskusne skupine riječkih glazbenika Ljubo Silić (Laufer, Urban&4, Metrobolik), Roland Freiseis (ex Urban&4), Saša Pap i Siniša Šumonja. Godine uvijek dobro učine vinu, parmezanu i glazbenicima. Callahan ne haje za trendove jer imaju za sobom puno aktivnog muzičkog krampanja. Traganje i eksperimenti postaju kroćenje akorda po čistom osjećaju, kako i sami negdje otpjevaše. Svega su spojili; album je šareno i višeslojno tkanje stilova i raspoloženja, ali fino i glatko speglanih u neki autorski amalgam- poput obitelji nesrodnih čudaka uigranih u skladnu cjelinu. Novi val i nebrojeno mu inačica reinterpretiraju s potaman dobrom mjerom za svoje i posuđeno. Mjestimično nas vraćaju u najbolje trenutke rocka na ovim prostorima- autorskim twistom, igranjem tempom i nekim baš zarazno pjevnim refrenima, svojstvenima najzlatnijima od osamdesetih.

Subota, 17.12.

U 10.00 sati u Dječjoj kući

Dječji buvljak na stepkama: razmjena igračaka, stripova, slikovnica…(ili vani ako je lijepo vrijeme 🙂

Svi znamo onaj frustrirajući osjećaj skupljanja beskonačnih igračaka u sobi, stripova i knjiga koje više ne čitamo na policama i sl. Za nove često nemamo novca, načina pronalaska, lošu ponudu…

Tko je bio u Dječjoj kući zna da su naše subote vesele, ali naše stepenice često puste. Svi bi na lift. ? E pa ove subote upuštamo se u šetnju našim šarenim stepenicama, a na njima ćete moći doći i do igračke, slikovnice, stripa (…) dobivenima iz razmjene s drugom djecom i roditeljima.

Sve što je potrebno je prijaviti se i rezervirati svoje mjesto čime osiguravate stol. Otvoreno je 10 mjesta.

Kako je ovo blagdansko vrijeme možda upravo tu nađete neko fora iznenađenje za ekipu…. Za to su razmjena i trgovina stvorene – ono što nemaš ti, ima možda netko drugi. Sve što je potrebno je rezervirati stol koji čeka u Dječjoj kući te izložiti svoju ponudu – ostali se mogu s tobom razmijeniti, kupiti, “platiti” narančama, kriptovalutama, svime što misliš da je pošteno da je dio razmjene. Na ovaj način učimo se više puta koristiti predmete, ne odbacivati te uočavamo vrijednost svega što imamo. 

Prijave se primaju ispunjavanjem obrasca ovdje https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfXOjUC3V7r2X_V-Uz7ZEh0v_ZBrPQd3LDdsYx7Rj3M6OpvYg/viewform 

U 10.00 sati u Dječjoj kući

Veseli češeri

Za uzrast 4+

Na bazi prirodnih šumskih češera i od raznih drugih materijala, polaznici radionice oformit će ukras u blagdanskom ruhu. Prema dječjoj mašti, to može biti umiljati sob, pomoćnik Djeda Mraza ili sam Mraz glavom i bradom.

Izvođač: Marija Volkmer i Luči Vidanović

Način prijave: na mail adresu propaganda@gkl-rijeka.hr

U 10.00 sati u Dječjoj kući

Drop-in radionica ‘Čarobni štapić’

Za uzrast 4+

U svakome od nas čuči jedna sumnja, da na svijetu stvarno postoji magija. Mi tvrdimo da postoji i da nam se pokazuje u sitnicama svaki dan, a kako bi ju malo pojačali odlučili smo se izraditi čarobne štapiće, za dašak magije na subotnjem okupljanju za Zimsku priču iz Benčića.

Izvođač: Udruga za neformalno kulturno-umjetničko obrazovanje VMB

Način prijave: Prijava nije potrebna već nam se na radionici možete pridružiti u bilo kojem trenutku u periodu od 10 do 13 sati.

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Film svima: Pisma na kraju šume (inkluzivna projekcija + radionica)

Za sve uzraste

Zimska priča iz Benčića vraća Filmaktiv u kino Dječje kuće s inkluzivnim projekcijama u sklopu projekta Film svima 2022. Ovog puta našu kinodvoranu zauzimaju likovi iz nagrađivanog filma Pisma na kraju šume, redateljice i animatorice Jelene Oroz te scenaristice Jasne Jasne Žmak. Film je na ovogodišnjem Animafestu nagrađen posebnim priznanjem u natjecanju hrvatskog filma i na prvu je osvojio Film svima 2022 tim koji je jednoglasno odlučio izraditi inkluzivne prijevode za njega kako bismo ga mogli gledati svi — zajedno.

O filmu: Pet šumskih životinja jako vole pisma, ali ne znaju pisati. Jedina koja u šumi zna pisati je sova i svoje usluge pisama dobro naplaćuje. Piše za orahe, blitvu, naranče, maline… Jednog dana su se na nebu pojavila slova koja nije napisala sova i tu počinje avantura šumskih prijatelja.

Uz film i ovoga puta učimo hrvatski znakovni jezik, pričamo o medijskoj kulturi i inkluziji s voditeljicama Ivonom Križić i Majom Ogrizović.

Program financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija.

Izvođač: Filmaktiv

Način prijave: ulaz je slobodan uz obavezne prijave na: pr@art-kino.org

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Striborova Škrabaonica

Za uzrast 7 – 10 godina

Škrabanje, črčkanje, šaranje, švrljanje… Poznato? I mi to volimo jako raditi pa vas zato subotama čeka novi susret na kojem ćemo malo usmjeriti i kreativno iskoristiti omiljenu aktivnost škrabanja! 

Ovu radionicu ćemo uokviriti božićnim motivima.

Izvođač: Nikol Nefat

Prijave se primaju na mail stribor@gkri.hr ili osobno u Dječjem odjelu Stribor.

U 16.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija KULtni crtić: Čudnovate zgode šegrta Hlapića

Za sve uzraste

Ova priča prati malog miša, vrijednog šegrta Hlapića, koji radi u postolarskoj radionici majstora Mrkonje i njegove žene. Jednog se dana majstor Mrkonja naljuti na nedužnog Hlapića jer gradonačelnikov sin nije zadovoljan novim čizmicama. Tužan Hlapić stoga napušta postolarsku radnju i, u društvu svog vjernog psa Bundaša, odlazi u svijet razgaziti čizmice. Putem susreću zlog Crnog Štakora koji na prevaru ukrade Hlapićeve čizmice, a u potrazi za otetim čizmicama pridružuje mu se mala mišica Gita i njen papagaj Amadeus. Zajedničkim snagama mala družina kreće u novu avanturu!

Program KULtnih filmova u Dječjoj kući inačica je dugogodišnjeg programa Art-kina Kultno kino koji – u ovom slučaju – na veliko platno kina Dječje kuće donosi igrane i animirane filmove za cijelu obitelj koji su obilježili odrastanje brojnih generacija.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: 

Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Radionica optičkih igračaka

Za uzrast 8 – 12 godina

Prije pojave pokretnih slika u obliku filma i videa, optičke igračke bile su predmeti kroz koji su ljudi mogli promatrati i proučavati fenomen kojeg zovemo tromost oka.

Tromost oka je optička iluzija koja se stvara između čovjekovih očiju i mozga i u kojoj niz statičnih slika vidimo kao jednu pokretnu sliku. Ona se javlja kada se niz sličica izmjenjuje brzino od 18-24 sličica u sekundi. Postoje razni oblici optičkih igračaka, ali svi ti izumi imaju zajednički cilj – nastojati postići učinak prividnog kretanja. Razvijanjem i usavršavanjem optičkih igračaka uslijedio je tehnološki razvoj prema filmu i animaciji. Polaznici ove radionice moći će crtati, bojati, lijepiti, rezati i samostalno napraviti Thaumatrope i Zoetrope, a potom i naučiti kako zavarati svoje oko!

Voditeljica radionice: Antonija Veljačić, animatorica

Organizatori: Art-kino

Sudjelovanje je besplatno!

Prijave za 17. prosinca dostupne su na: shorturl.at/AVW23

Prijavom nije zagarantirano mjesto na radionici jer je broj polaznika ograničen. Potvrda o sudjelovanju polaznicima stiže putem e-mail adrese do srijede, 14. prosinca.

U 17.30 sati u Dječjoj kući

Misterij ukradenih pisama, igra bijega & rješavanja zagonetki

Za uzrast 8 – 11 godina

U Dječjoj kući sandučić je pun dječjih pisama Djedu Mrazu. Svaki dan poštar skuplja pisma i šalje ih na svima poznatu adresu u Laponiji. Ali zli vilenjak Mrki Kile voli kvariti svima planove. Ovaj put zakračunao je naš poštanski sandučić. Samo tim složnih i pametnih glava mogu riješiti sve zagonetke, šifre koji je Mrki Kile izmudrijao. 

Misterij ukradenih pisama društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili misterij.

Izvođač: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXh-4Ku0-8_q6MSwYmLR1MSxGTsEWUMD2H-0kekYXOFJIm3Q/viewform?usp=sf_link 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Avatar: Put vode

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Jooooj, kako se ono zove…: obiteljski kakao kviz @Baltazar

Za sve uzraste

Mnogi od nas vole i znaju za format pub kvizova koji su zabavan način provođenja slobodnog vremena. E, mi smo mali za pubove, ali u Dječjoj kući imamo “Baltazar” u kojem se pije dobar kakao i sok pa ćemo se tu zabavljati uz zabavan obiteljski kviz posvećen ….

Timovi mogu imati do 8 članova što znači da možete sudjelovati sami sa svojom obitelji, udruženi s drugima ili kako vam već paše. Najboljem timu naravno stići će i neka nagradica. U svemu nećemo biti preozbiljni ni prestrogi, cilj je samo da se dobro zajedno zabavimo.  

Izvođač: Marija Rađa 

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduos4YOhiPeh-tEOg5bLqgp2UXx9pxUopP1HHA3_5W8CTkFw/viewform?usp=sf_link 

PROGRAM NA OTVORENOM U SUBOTU 17.12.

Od 18.30 – 19.00 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića

KONCERT: RASPAD SISTEMA (KLANA)

Svoj glazbeni stil počeli su brusiti 2018. godine pod mentorstvom Gorana Rubeše u MMC Klana. Sviraju rock obrade domaćih i stranih autora, a koliko su predani onome što rade govore njihove dvije autorske pjesme. Članovi benda su: Paulo Medvedić (električna gitara, 1. razred SŠ), Borna Turina (vokal, gitara, bubnjevi, 1. razred SŠ), Leo Pavinčić (bubnjevi, 7. razred), Noel Rubeša (klavir, 8. razred), Roman Jelenić (bas gitara, 7. razred), Lana Hlaban (vokal, akustična gitara, 3. razred SŠ), a podrška iz OŠ Klana je profesorica glazbene kulture Ilena Lučić Špelić.

Od 19.30 do 21.00 sati na pozornici na otvorenom u dvorištu Benčića

KONCERT: MY BUDDY MUSE

My Buddy Moose, od samoga početka, čine gitarist i pjevač Luka Benčić, gitarist i mandolinist Matko Botić, basist Ištvan Širola i bubnjar Jasmin Đečević. Ovi indie-americana zaljubljenici iz Rijeke, okupljeni 2004., već dugi niz godina slove za jedan od najboljih “malih” bendova na ovim prostorima. Prve demo snimke nastale su u prvoj polovici 2000-ih a do sada njihov rad prati objava četiri albuma: My Buddy Moose (2006.), Wonderful Feeling of Emptiness (2010.), Shine!Shine!Shine! (2013.) te IV (2017.) Albume kritika hvali, a uvjerljivi i iskreni  live nastupi  pomažu im u  stvaranju baze vjernih fanove kako u  Hrvatskoj tako i  u okolnim zemljama. Album IV je dočekan hvalospjevima glazbene kritike koja ga je odmah nakon objavljivanja uvrstila u najbolja hrvatska, ali i regionalna izdanja 2017. godine. Njihove je kvaliteta prepoznata i izvan Hrvatske pa se Riječani mogu pohvaliti nastupima i suradnjama s istinskim svjetskim facama poput Howe Gelba, Marka Olsona, Chrisa Eckmana i M.Warda. My Buddy Moose su do sada svirali u klubovima i na festivalima diljem regije, a glazbena putovanja odvela su ih i do Londona i Liverpoola. Trenutno rade na svojem petom albumu koji izlazi u prvoj polovini 2023. godine.   

Nedjelja, 18.12.

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Film svima: Vlak u snijegu (inkluzivna projekcija + razgovor o inkuziji)

Za sve uzraste

Zimska priča iz Benčića vraća Filmaktiv u kino Dječje kuće s inkluzivnim projekcijama u sklopu projekta Film svima 2022. Ovog puta u naše kino Dječje kuće stiže omiljeni film za djecu na kojem su odrasle generacije gledatelja – Vlak u snijegu. O filmu: Učenici i njihov domaćin Ljuban zajedno s učiteljem putuju u grad, no kad se učitelj razboli i ostane u bolnici učenici se moraju sami vratiti kući. Sloga i snalažljivost učenika dolazi do posebnog izražaja kada na povratku iz grada zapnu u snježnoj oluji. Ekranizacija istoimene knjige pisca Mate Lovraka.

Po završetku projekcije pričamo o medijskoj kulturi i inkluziji s voditeljicama Ivonom Križić i Majom Ogrizović.

Program financijski podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Hrvatski audiovizualni centar i Primorsko-goranska županija.

Izvođač: Filmaktiv

Način prijave: ulaz je slobodan uz obavezne prijave na: pr@art-kino.org

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Vrt na prozorčiću – zamiriši zimu

Za uzrast 5 – 10 godina

ZaVRRRtlari, nek ti ove zime biljke postanu kućni ljubimci!
Dođi i izradi prenosivi  začinsko/čajno/mirisni vrt u posudama od reciklirane ambalaže. Nauči osnovne načine razmnožavanja biljaka, kako pripremiti dobru smjesu za sadnju kao i čime prihraniti naše biljke, zaprljaj ruke, upoznaj gliste i dobro se zabavi.

Izvođač: Daniela Torjan, vrtlarica i kreativka

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdvglxUIO7iOVih2b1H4Bg6LCaWZhDMIva7quVwzuUdCOtw5w/viewform?usp=sf_link 

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Striborova Škrabaonica

Za uzrast 7 – 10 godina

Škrabanje, črčkanje, šaranje, švrljanje… Poznato? I mi to volimo jako raditi pa vas zato subotama čeka novi susret na kojem ćemo malo usmjeriti i kreativno iskoristiti omiljenu aktivnost škrabanja! 

Ovu radionicu ćemo uokviriti božićnim motivima.

Izvođač: Nikol Nefat

Prijave se primaju na mail stribor@gkri.hr ili osobno u Dječjem odjelu Stribor.

U 16.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Mačak u čizmama: Posljednja želja

Svi uzrasti

Na veliko platno vraća se svima omiljena mačka koja voli mlijeko, prevrtljiva je i prkosi strahu. DreamWorks Animation predstavlja novu pustolovinu u Shrekovom svemiru dok odvažni odmetnik Mačak u čizmama otkriva da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje sigurnosti uzeli danak. Mačak je spalio osam od njegovih devet života, iako je usput izgubio broj. Vraćanje tih života poslat će Mačka u čizmama na njegovu najveću potragu dosad – epsko putovanje u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote.

Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Izvođač: Art-kino

Način prijave:  Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Nije u monopoliju sve… Igranje i upoznavanje novih društvenih igara

Osnovnoškolski uzrast

Svi mali i veliki ljubitelji društvenih igara, pozor! 

Jeste li ikada poželjeli uživati u igrama kao što ste prije uživali u Monopoloyju? Kako vrijeme prolazi, tako je i Monopoly zastario, stoga će iskusni igrači udruga “3. zmaj” i RiRoll ovog adventa s vama isprobati razne RPG-e, igre kartama, igre na ploči i mnoge druge.

Pridružite se veseloj ekipi u Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući na druženju uz raznovrsni izbor igara za mlade. Igre su prikladne uzrastu osnovne škole. Zadventi(g)rajmo!

Izvođač: udruge “3.zmaj” i RiRoll

Način prijave: nema prijava

U 17.30 sati u Dječjoj kući

Misterij ukradenih pisama, igra bijega & rješavanja zagonetki

Za uzrast 8 – 11 godina

U Dječjoj kući sandučić je pun dječjih pisama Djedu Mrazu. Svaki dan poštar skuplja pisma i šalje ih na svima poznatu adresu u Laponiji. Ali zli vilenjak Mrki Kile voli kvariti svima planove. Ovaj put zakračunao je naš poštanski sandučić. Samo tim složnih i pametnih glava mogu riješiti sve zagonetke, šifre koji je Mrki Kile izmudrijao. 

Misterij ukradenih pisama društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili misterij.

Izvođač: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScyqE5QHj6kvMj8XvwyfwaigtlavJU18WVeAsNxK3pt8RFz3g/viewform?usp=sf_link

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Avatar: Put vode3D

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Vatrogasna ura za djecu, predstavljanje rada i opreme vatrogasaca 

Za uzrast 4 –7 godina

Svi mi znamo kako je fora posao vatrogasca Sama ili svih onih drugih vatrogasaca u raznim crtićima. Ti animirani junaci stvarno postoje, oni se kriju u vatrogasnoj jedinici tvoga mjesta, dobrovoljnom vatrogasnom društvu i sl. U Dječju kuću nam zato stiže ekipa pravih vatrogasaca koji će na prilagođen i djeci zabavan način predstaviti svoj rad. 

Način prijave: https://forms.gle/DNKWzLnw4SJedhWY7 

PROGRAM NA OTVORENOM U NEDJELJU 18.12.

Od 10.00 do 11.00 sati na otvorenom u dvorištu Benčića

Nastupaju DJEČJE PLESNE SKUPINE 

Udruga Flash Dance Unit

Plesna skupina Flash Dance Unit djeluje u Rijeci od rujna 2002. godine koja želi popularizirati urbane plesne stilove kod djece, mladih, ali i odraslih. Već 20 godina aktivno sudjeluju i na hrvatskim prvenstvima u hip hop i street kategorijama te su 2010. godine na Supertalentu sa svojim voditeljem/koreografom Rentonom Mantilla došli do samog finala. U početku su miksali mnogo stilova, dok se danas prvenstveno bave hip hop-om u kojem se koriste oldschool i newschool plesne tehnike. Osim hip hopa nude i jazz dance, suvremene plesne tehnike, balet, ritmiku za djecu, plesnu igraonicu, a za one koji se više vole rekreirati uz muziku nude: body art fitness, pilates itd. Polaznike Studija vode iskusni pedagozi, dugogodišnji plesači i entuzijasti koji neumorno rade na usavršavanju njihovih plesača i ostvarivanju planiranih programa. Do sada su sudjelovali na mnogobrojnim regionalnim, državnim i svjetskim natjecanjima s kojih se redovito vraćaju sa medaljama i peharima. Uspješno su realizirali plesne predstave: Ples malog pingvina (2012.), Sasvim obični ljudi (2013.) i Palčica (2014.). Njihovi voditelji su višegodišnji plesači Renton Mantilla, Karlo Vukobratović, Paulina Grizelj i Nina Marić.

Udruga Plesna grupa Flame

Plesna grupa Flame postoji i uspješno djeluje od 2003. godine pod umjetničkim vodstvom Martine Hrlić Rogić. Bavi se prvenstveno podučavanjem mladih ljudi plesu u različitim plesnim izričajima i kategorijama kao što su modern jazz, contemporary, balet, musical, mtv, fusion, heels, hip hop i dance workout. Svake godine sudjeluje na državnim i europskim plesnim prvenstvima te broji već više od 100 zlatnih odličja. Do zlatnih odličja se uspjela izboriti i na nekoliko svjetskih prvenstava (Las Vegas, Los Angeles).

Udruga Plesni centar K2K

Plesni centar K2K djeluje od 2013. godine. Voditeljice Kristina Paunovski i Maja Kereš su nakon inozemne edukacije (Amsterdam Schoolofthe Arts, Broadway Dance Center New York) odlučile ujediniti snage i oformiti K2K s idejom da bude riječki centar znanja, edukacija, inspiracije, kreativnosti i stvaranja. Već osam godina K2K ostvaruje zavidne uspjehe od organizacije plesnih radionica s gostujućim učiteljima iz Rijeke, Zagreba, Italije, Slovenije, Njemačke, Belgije, Nizozemske te Amerike otvorenih satova, freestylesessiona, festivala kreativnosti kRIeishenproject, do sudjelovanja na domaćim i međunarodnim natjecanjima gdje su ostvareni vrhunski rezultati, humanitarnim projektima i mnogobrojnim nastupima.

Udruga Plesna radionica M

Udruga je osnovana je 1999. te se od tada se satovi održavaju u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku. Polaznici su djeca od 3 do 15 godina. Plesnu radionicu M vode iskusni pedagozi i entuzijasti, profesionalni plesači, solisti baleta HNK Ivan pl. Zajc, članovi hrvatskog društva baletnih umjetnika koji neumorno rade na usavršavanju polaznika te u izvođenju predstava. Za njima su uspješno održane predstave: Konjić Grabonjić, Čipolino, Krcko Oraščić, Mala Vještica, Čarobnjak iz Oza, Alisa u zemlji čudesa, Pepeljuga,  Pinokio, Mala Sirena, Olovni Vojnik, Petar Pan, Šegrt Hlapić, Coppelia, Ljepotica i Zvijer te Aladin. Plesna radionica M dobitnik je 1. mjesta 2017. g. na Euro Dance Challenger u Osijeku, 2. mjesta na natjecanju  Dance star 2018. g. te 1. mjesta na Svjetskom prvenstvu u 2019.god. za klasični balet.

Ponedjeljak, 19.12.

U 11.00 sati u Dječjoj kući

Mini škrabaonica

Za uzrast 7 – 10 godina

Ponedjeljkom ujutro nisu baš svi u vrtiću, a roditelji, djedovi, bake s malenima mogu doći na izdanak starijeg brata – Striborove škrabaonice.

Mini škrabaonica je namijenjena roditeljima i djeci od 3 do 6 godina s fokusom na kreativni i likovni rad. Nova radionica će se održati u ponedjeljak 12. prosinca, a u pravom blagdanskom duhu i na ovoj ćemo se radionici pozabaviti izradom božićnih ukrasa.

Izvođač: Nikol Nefat

Način prijave: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScf2warpNug6loV38d_NeRgHDPKD-Plh8UgZ70xPC4ulD2u9Q/viewform?usp=sf_link

U 15.00 sati u Dječjoj kući 

Prigodna podjela darova djeci iz Doma Ivana Brlić Mažuranić, podružnica Rijeka, uz prisustvo djeda božićnjaka.

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Mačak u čizmama: Posljednja želja

Za sve uzraste

Na veliko platno vraća se svima omiljena mačka koja voli mlijeko, prevrtljiva je i prkosi strahu. DreamWorks Animation predstavlja novu pustolovinu u Shrekovom svemiru dok odvažni odmetnik Mačak u čizmama otkriva da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje sigurnosti uzeli danak. Mačak je spalio osam od njegovih devet života, iako je usput izgubio broj. Vraćanje tih života poslat će Mačka u čizmama na njegovu najveću potragu dosad – epsko putovanje u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote.

Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Izvođač: Art-kino

Način prijave:  Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Nije u monopoliju sve… Igranje i upoznavanje novih društvenih igara

Osnovnoškolski uzrast

Svi mali i veliki ljubitelji društvenih igara, pozor! 

Jeste li ikada poželjeli uživati u igrama kao što ste prije uživali u Monopoloyju? Kako vrijeme prolazi, tako je i Monopoly zastario, stoga će iskusni igrači udruga “3. zmaj” i RiRoll ovog adventa s vama isprobati razne RPG-e, igre kartama, igre na ploči i mnoge druge.

Pridružite se veseloj ekipi u Dječjem odjelu Stribor u Dječjoj kući na druženju uz raznovrsni izbor igara za mlade. Igre su prikladne uzrastu osnovne škole. Zadventi(g)rajmo!

Izvođač: udruge “3.zmaj” i RiRoll

Način prijave: nema prijava

U 17.30 sati u Dječjoj kući

Misterij ukradenih pisama, igra bijega & rješavanja zagonetki

Za uzrast 8 – 11 godina

U Dječjoj kući sandučić je pun dječjih pisama Djedu Mrazu. Svaki dan poštar skuplja pisma i šalje ih na svima poznatu adresu u Laponiji. Ali zli vilenjak Mrki Kile voli kvariti svima planove. Ovaj put zakračunao je naš poštanski sandučić. Samo tim složnih i pametnih glava mogu riješiti sve zagonetke, šifre koji je Mrki Kile izmudrijao. 

Misterij ukradenih pisama društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili misterij.

Izvođač: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdXyBaNijorRbk3CId9ZqIvrwyRUaL1HpnEaE1dAP7zzn7sDg/viewform?usp=sf_link

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Tip..tip liga- retro natjecanje u tipkanju

Za uzrast 9 – 11 godina

Natjecanje u tipkanju na retro pisaćim mašinama i to u dvije kategorije: diktatu i prijepisu. U diktatu pobjednik je onaj tko ima najmanje grešaka, a u prijepisu pobjednik je onaj tko najviše i najtočnije prepiše u zadanom vremenu.

Žiri ocjenjuje.

Način prijave: Način prijave:  kategorija 3.razred OŠ  – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfkAIrxbmeFQC75Of05A17AUlqFulZmjhlsOdE7jKbB-aeJlQ/viewform?usp=sf_link 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Zimske sjene

Za uzrast 5+ (djeca vrtićke dobi uz prisustvo osobe u pratnji)

Kazalište sjena oduvijek intrigira najmlađe posjetitelje, stoga će pod vodstvom iskusnih glumaca – lutkara GKL Rijeka polaznici ove radionice naučiti tehnologiju teatra sjena s vlastitim osmišljenim i izrađenim likovima. 

Izvođač: David Petrović, Tilen Kožamelj i Marija Volkmer / Luči Vidanović

Način prijave: na mail adresu propaganda@gkl-rijeka.hr 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Vatrogasna ura za djecu, predstavljanje rada i opreme vatrogasaca 

Za uzrast 4 – 7 godina

Svi mi znamo kako je fora posao vatrogasca Sama ili svih onih drugih vatrogasaca u raznim crtićima. Ti animirani junaci stvarno postoje, oni se kriju u vatrogasnoj jedinici tvoga mjesta, dobrovoljnom vatrogasnom društvu i sl. U Dječju kuću nam zato stiže ekipa pravih vatrogasaca koji će na prilagođen i djeci zabavan način predstaviti svoj rad. 

Način prijave: https://forms.gle/DNKWzLnw4SJedhWY7 

U 19.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Avatar: Put vode

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

Utorak, 20.12.

U 14.00 sati u Dječjoj kući

Afterschool gaming turnir

Za uzrast 7 – 14 godina

Posljednji tjedan škole pred Božić i praznike! Woohoo! Kako ga začiniti nego igranjem poslije škole, a na kojem ćeš se dobro zabaviti i zezati, a u uz to i nešto osvojiti. Tri dana gejminga na zelenim travnjacima, arkadnim stazama i svemu drugome čega se možete dosjetiti, a autić može voziti. I dok tata i mama gledaju da jedete raznoliko, mi smo zaduženi da imate mješovitu igraću dijetu. Gejming park otvaramo klasikom punim otkačenih likova, očuđujućih staza i trenutka za pamćenje, Crash Team Racingom. Sljedećeg dana izlazimo iz autića te odlazimo na zelene travnjake FIFA-e, dok trećeg dana spajamo auto s loptom i dobivamo naš prvi susret s Rocket Leagueom. 

Izvođač: Gradska knjižnica Rijeka

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/1yKuH5ymKJNjVhekFV5-gGZIz9ImdkGlWKvLsHHjsHMQ/edit

U 17.00 sati u Muzeju Grada Rijeke

Ukrasimo muzejsku jelku

Za uzrast 6 – 10 godina

Polaznici radionice izrađivati će kreativne božićne dekoracije u decoupage tehnici. Tijekom radionice, osim druženja i zabave, naučiti će ponešto o salvetnoj tehnici te kako obične stiroporne kuglice, zvona i zvijezde pretvoriti u prava mala remek djela. Izrađenim ukrasima okititi ćemo zajedno muzejsku jelku.

Izvođač: Josipa Verbanac, muzejski pedagog

Način prijave: https://forms.office.com/r/d2NUWs8e8C

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Ples sa ?

Za uzrast 10 – 14 godina

Voliš plesati? Voliš filmove i video spotove? Ok! Na ovoj radionici ćemo pod vodstvom plesne pedagoginje “skidati” neke pokrete i rekreirati legendarne plesove zabilježene na filmu ili tvom omiljenom glazbenom video spotu. Kada svi dobro izvježbamo ples, snimit ćemo se kamerom ispred chromakey platna, a onda uz par trikova – plešemo sa zvijezdama!

Izvođačica: Mila Čuljak, plesna pedagoginja

Organizatori: Art-kino

Sudjelovanje na radionici je besplatno!

Način prijave: putem linka shorturl.at/eiwQ9

Prijavom nije zagarantirano mjesto na radionici jer je broj polaznika ograničen. Potvrda o sudjelovanju polaznicima stiže putem e-mail adrese do srijede, 14. prosinca.

U 17.00 sati  u Dječjoj kući

Kino projekcija Mačak u čizmama: Posljednja želja

Za sve uzraste

Na veliko platno vraća se svima omiljena mačka koja voli mlijeko, prevrtljiva je i prkosi strahu. DreamWorks Animation predstavlja novu pustolovinu u Shrekovom svemiru dok odvažni odmetnik Mačak u čizmama otkriva da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje sigurnosti uzeli danak. Mačak je spalio osam od njegovih devet života, iako je usput izgubio broj. Vraćanje tih života poslat će Mačka u čizmama na njegovu najveću potragu dosad – epsko putovanje u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote.

Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik.

Izvođač: Art-kino

Način prijave:  Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.30 sati u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti

Restauratorska klinika: Kako pojesti umjetninu

Međugeneracijska radionica, za uzrast 9 – 13 sa roditeljem ili starijim članom obitelji

Teško je zamisliti da se slike ili skulpture kuhaju dok ne omekšaju, a ako to i učinimo da li ih onda pojesti? Tako na primjer trenutno u muzeju postoji rad umjetnice Raffaelle Crispino u kojem ona koristi prave jestive namirnice, a dobro znamo da se hrana ne baca! ALI, prije nego krenemo u kuhanje ili objed potrebno je utvrditi stanje ananasa, oprostite… umjetnine. Kako to učiniti? Kako se pregledava umjetnina i što je potrebno znati? E pa to ćemo saznati na primjeru skulpture Ivana Kožarića i slike Vladimira Udatnya iz našeg muzejskog fundusa, uz pomoć lampi i povećala, alata i raznih bočica s kemijskim nazivima, želimo vas vidjeti na djelu i, naravno, jelu.

Izvođač: mr. Duška Sekulić Ćiković, viša konzervatorica-restauratorica

Način prijave: putem on-line obrasca:

https://forms.gle/X18nBSwpLGPoiFXG7

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Zimske sjene

Za uzrast 5+

Kazalište sjena oduvijek intrigira najmlađe posjetitelje, stoga će pod vodstvom iskusnih glumaca – lutkara GKL Rijeka polaznici ove radionice naučiti tehnologiju teatra sjena s vlastitim osmišljenim i izrađenim likovima. 

Izvođač: David Petrović, Tilen Kožamelj i Marija Volkmer / Luči Vidanović

Način prijave: na mail adresu propaganda@gkl-rijeka.hr 

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Pokazna DJ radionica: biraj, miksaj, scratchaj!

Za uzrast 11 – 15 godina

Dječja kuća, glazba, prosinac, radionica za buduće DJ-e. Ima li što bolje? Gradska knjižnica Rijeka vas vodi u svijet profesionalnog puštanja glazbe. U organizaciji Gradske knjižnice Rijeka i American Cornera Rijeka bit će održana radionica DJ-inga za malce genijalce s glazbom u ušima. 

Tijekom radionice polaznici/ice će se upoznati s osnovama DJ-inga.  Radionica obuhvaća upoznavanje s različitim odabirima glazbe, računalnog programa Virtual DJ – umiksavanje pjesama na osnovu tempa s efektima koje je moguće dodavati glazbi te s osnovama scratch-anja i korištenjem groovepad-a (beat maker). Radionica će trajati 90 minuta. Čujemo da ekipa planira i neko opako zezanje s božićnim hitovima tako da je ovo pravo mjesto za inspirativno subotnje predvečerje i pripremu za nastavak veselog prosinca.  

Izvođač: DJ Mirilo

Način prijave: Prijave za sudjelovanje su obvezne i primaju se putem obrasca https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd3lLE1V3d2_WeZ8ZnuBARNwS-Wk084up9KfGnTLJ6d2oUM9Q/viewform

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Psst…priča Striborova!

Za uzrast 3 – 6 godina

Pričaonički program u Dječjoj kući Gradska knjižnica Rijeka od prosinca obogaćuje dodatnim pričaonicama za predškolce.

Iz bogatog knjižničnog fonda slikovnica i ilustriranih knjiga, prema stručnom odabiru knjižničara – profesora hrvatskog jezika i književnosti, čitat će se prigodne božićne priče, a iza svake pričaonice slijedi zabavni, kreativni zadatak. Pričaonice su namijenjene djeci od 3 do 6 godina uz prisustvo roditelja.

Izvođač: Marijana Rebac i Iva Marčelja

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkVj8RJLCnHPso8WcBAsAKWfv0TXJpTSj9nUr_LYqsbQIkGw/viewform?usp=sf_link 

U 19.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Avatar: Put vode3D

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

Srijeda, 21.12.

U 14.00 sati u Dječjoj kući

Afterschool gaming turnir

Za uzrast 7 – 14 godina

Posljednji tjedan škole pred Božić i praznike! Woohoo! Kako ga začiniti nego igranjem poslije škole, a na kojem ćeš se dobro zabaviti i zezati, a u uz to i nešto osvojiti. Tri dana gejminga na zelenim travnjacima, arkadnim stazama i svemu drugome čega se možete dosjetiti, a autić može voziti. I dok tata i mama gledaju da jedete raznoliko, mi smo zaduženi da imate mješovitu igraću dijetu. Gejming park otvaramo klasikom punim otkačenih likova, očuđujućih staza i trenutka za pamćenje, Crash Team Racingom. Sljedećeg dana izlazimo iz autića te odlazimo na zelene travnjake FIFA-e, dok trećeg dana spajamo auto s loptom i dobivamo naš prvi susret s Rocket Leagueom. 

Izvođač: Gradska knjižnica Rijeka

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/1yKuH5ymKJNjVhekFV5-gGZIz9ImdkGlWKvLsHHjsHMQ/edit

U 17.00 sati u Muzeju Grada Rijeke

Noć u muzeju – escape room radionica

Za uzrast 7 – 9 godina

Cijeli grad već danima iščekuje kada će posjetiti novootvoreni Muzej grada Rijeke u Palači šećera. Sat vremena prije svečanog otvorenja oglasio se alarm. Lopovi su upali u Muzej i otuđili jedan od predmeta. Možete li otkriti tajnu šifru i spasiti ukradeni predmet koji je od neprocjenjive važnosti za Muzej? Muzej se otvara za 60 minuta te imate točno toliko vremena za pronaći ukradeni predmet.

Escape room radionica Noć u Muzeju nastala je u suradnji s Kids Escape Room Rijeka te je autorsko djelo Nikoline Mužić, kreatorice i vlasnice brenda.

Izvođač: Josipa Verbanac, muzejski pedagog

Način prijave: https://forms.office.com/r/bPFB78pUX3

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Božićna glazbena čarolija

Za uzrast 3 – 5 godina

Božićna glazbena čarolija vodi vas u magični svijet glazbenih čuda sa najljepšim melodijama valcera, baleta, klasične glazbe. Uz pjesmu, ples, pokret i sviranje instrumenata obojiti ćemo ovaj Božić šarenim glazbenim tonovima. 

Glazbene radionice Glazbeno edukativnog centra Skala razvijaju um i tijelo, zabavne su i edukativne.  

Izvođač: Glazbeno edukativni centar Skala

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdIL64SfqO1JT3x3XrXsgfb6v2XNcgJzhKPtU55991UjrjBEw/viewform?usp=sf_link 

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Radionica optičkih igračaka

Za uzrast 8 – 12 godina

Prije pojave pokretnih slika u obliku filma i videa, optičke igračke bile su predmeti kroz koji su ljudi mogli promatrati i proučavati fenomen kojeg zovemo tromost oka.

Tromost oka je optička iluzija koja se stvara između čovjekovih očiju i mozga i u kojoj niz statičnih slika vidimo kao jednu pokretnu sliku. Ona se javlja kada se niz sličica izmjenjuje brzino od 18-24 sličica u sekundi. Postoje razni oblici optičkih igračaka, ali svi ti izumi imaju zajednički cilj – nastojati postići učinak prividnog kretanja. Razvijanjem i usavršavanjem optičkih igračaka uslijedio je tehnološki razvoj prema filmu i animaciji. Polaznici ove radionice moći će crtati, bojati, lijepiti, rezati i samostalno napraviti Thaumatrope i Zoetrope, a potom i naučiti kako zavarati svoje oko!

Voditeljica radionice: Antonija Veljačić, animatorica

Organizatori: Art-kino

Sudjelovanje je besplatno!

Prijave za 21. prosinca dostupne su na: shorturl.at/knx04

Prijavom nije zagarantirano mjesto na radionici jer je broj polaznika ograničen. Potvrda o sudjelovanju polaznicima stiže putem e-mail adrese do srijede, 14. prosinca.

U 17.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija: Čudesan svijet 3D

Za sve uzraste

Ethan potječe iz poznate obitelji istraživača čiji su izumi promijenili čitav svijet, no nakon nestanka njegova slavnog oca, ostaje na rodnoj farmi i nije siguran želi li krenuti stopama svojih slavnih predaka. No kada svijet zapadne u veliku opasnost, nema drugog izbora jer počinje vrijeme za njegovu osobnu avanturu!

Originalna obiteljska akcijska pustolovina studija Walt Disney Animation predstavlja legendarnu obitelj istraživača koja pokušava ploviti neistraženom, tajanstvenom zemljom zajedno sa šarolikom ekipom koja uključuje nestašnu mrlju, tronožnog psa i mnoštvo proždrljivih stvorenja.

Film se prikazuje sinkroniziran na hrvatski jezik, u 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave:  Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 18.00 sati u Dječjoj kući

Tip..tip liga- retro natjecanje u tipkanju

Za uzrast 9 – 11 godina

Natjecanje u tipkanju na retro pisaćim mašinama i to u dvije kategorije: diktatu i prijepisu. U diktatu pobjednik je onaj tko ima najmanje grešaka, a u prijepisu pobjednik je onaj tko najviše i najtočnije prepiše u zadanom vremenu.

Žiri ocjenjuje.

Način prijave: kategorija 4. razred OŠ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSelNd_ylmUtjg8UrVlCGo2aMUtSUxvTzxLHBBB0TgSe5Q4rYA/viewform?usp=sf_link  

U 18.00 sati u Dječjoj kući

3D olovka #božićnaedicija #2: radionica izrade predmeta 3D olovkom

Za uzrast 7 – 12 godina

U sklopu programa American Cornera Rijeka Gradske knjižnice Rijeka u našoj Dječjoj kući slijedi nova zanimljiva radionica. U srijedu 21. 12. u 18 sati u Dječjoj kući održat će se radionica za osnovnoškolce (7 – 12 godina) posvećena kreativnom radu s 3D olovkama. STEAM aktivnosti potiču eksperimentiranje, rješavanje problema timskim radom, primjenu znanja i uporabu novih tehnologija. 3D olovke kod djece razvijaju kreativnost, dovode do novih ideja i inovacija. Na ovoj zabavnoj radionici djeca će pomoću 3D olovke izraditi razne prosinačke, zimske, blagdanske fore, uz kao uvijek zajamčeno ugodno vrijeme u Dječjoj kući za cijelu obitelj.

Izvođač: American Corner RIjeka & Anita Pešut 

Način prijave: Za sudjelovanje djeteta potrebno je ispuniti obrazac https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeFNDDZN1kAabO-wck0ph3hv5Xr4Z5FVZ09fksKp4CxdYciTg/closedform

U 19.00 sati u Dječjoj kući

Kino projekcija Avatar: Put vode

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

Četvrtak, 22.12.

Od 11.00 sati u Dječjoj kući

Pssst…priča Striborova! 

Za uzrast 3 – 6 godina

Iz bogatog knjižničnog fonda slikovnica i ilustriranih knjiga, prema stručnom odabiru knjižničara – profesora hrvatskog jezika i književnosti, čitat će se prigodne božićne priče, a iza svake pričaonice slijedi zabavni, kreativni zadatak. Pričaonice su namijenjene djeci od 3 do 6 godina uz prisustvo roditelja.

Izvođač: Marijana Rebac i Iva Marčelja

Način prijave:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkVj8RJLCnHPso8WcBAsAKWfv0TXJpTSj9nUr_LYqsbQIkGw/viewform?usp=sf_link 

U 14.00 sati u Dječjoj kući

Afterschool gaming turnir 

Za uzrast  7 – 14 godina

Posljednji tjedan škole pred Božić i praznike! Woohoo! Kako ga začiniti nego igranjem poslije škole, a na kojem ćeš se dobro zabaviti i zezati, a u uz to i nešto osvojiti. Tri dana gejminga na zelenim travnjacima, arkadnim stazama i svemu drugome čega se možete dosjetiti, a autić može voziti. I dok tata i mama gledaju da jedete raznoliko, mi smo zaduženi da imate mješovitu igraću dijetu. Gejming park otvaramo klasikom punim otkačenih likova, očuđujućih staza i trenutka za pamćenje, Crash Team Racingom. Sljedećeg dana izlazimo iz autića te odlazimo na zelene travnjake FIFA-e, dok trećeg dana spajamo auto s loptom i dobivamo naš prvi susret s Rocket Leagueom. 

Izvođač: Gradska knjižnica Rijeka

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/1yKuH5ymKJNjVhekFV5-gGZIz9ImdkGlWKvLsHHjsHMQ/edit

U 17.00 sati u Dječjoj kući, 

Mačak u čizmama: Posljednja želja 

Za sve uzraste 

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Na veliko platno vraća se svima omiljena mačka koja voli mlijeko, prevrtljiva je i prkosi strahu. DreamWorks Animation predstavlja novu pustolovinu u Shrekovom svemiru dok odvažni odmetnik Mačak u čizmama otkriva da su njegova strast prema opasnosti i zanemarivanje sigurnosti uzeli danak. Mačak je spalio osam od njegovih devet života, iako je usput izgubio broj. Vraćanje tih života poslat će Mačka u čizmama na njegovu najveću potragu dosad – epsko putovanje u Crnu šumu kako bi pronašao mitsku Zvijezdu želja i vratio svoje izgubljene živote.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

U 17.00 sati u Palači šećera Muzeja Grada

Božićni kampanuli

Za uzrast 5 – 7 godina

Polaznici radionice okušati će se u izradi šećernih kampanula, kakvi su se svojedobno proizvodili u riječkoj Rafineriji šećera. No, u vrijeme božićnih radosti, uz pomoć jestivih boja za kolače pretvoriti će kampanule u slatko-šarena božićna drvca.

Izvođač: Josipa Verbanac, muzejski pedagog

Način prijave: e-mail: https://forms.office.com/r/zEqdFCLkuZ

U 17.00 sati u Dječjoj kući 

Tip..tip liga – retro natjecanje u tipkanju

Za uzrast 9 – 11 godina

Natjecanje u tipkanju na retro pisaćim mašinama i to u dvije kategorije: diktatu i prijepisu. U diktatu pobjednik je onaj tko ima najmanje grešaka, a u prijepisu pobjednik je onaj tko najviše i najtočnije prepiše u zadanom vremenu.

Žiri ocjenjuje.

Način prijave: kategorija 5. razred OŠ https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScN31PLgBEUO4ldEnx37wf34SHO2VgUUPySb2DJCNQmvSSguA/viewform?usp=sf_link

U 17.30 sati u Dječjoj kući

Misterij ukradenih pisama, igra bijega & rješavanja zagonetki

Za uzrast 8 – 11 godina

U Dječjoj kući sandučić je pun dječjih pisama Djedu Mrazu. Svaki dan poštar skuplja pisma i šalje ih na svima poznatu adresu u Laponiji. Ali zli vilenjak Mrki Kile voli kvariti svima planove. Ovaj put zakračunao je naš poštanski sandučić. Samo tim složnih i pametnih glava mogu riješiti sve zagonetke, šifre koji je Mrki Kile izmudrijao. 

Misterij ukradenih pisama društvena je igra u kojoj grupa igrača mora timski riješiti niz zagonetki, mozgalica, otkriti šifre lokota, pronaći ključeve brava, dekodirati sefove kako bi uspješno riješili misterij.

Izvođač: animacijski tim Dječje kuće

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScg3NA160WCZOebIOtvjSj5a2SmGWZLt1ee6hU8pK-EQZ-ekA/viewform?usp=sf_link 

U 17.30 sati u Dječjoj kući

MMSU Lab – Viseća papirnata čuda

Za uzrast 9 – 12 godina s roditeljem ili starijim/om članom/icom obitelji

Za vrijeme blagdana ukrasi i ornamenti uljepšavaju naše domove, škole, ulice… Na ovoj međugeneracijskoj radionici djeca i njihovi stariji članovi obitelji izrađivat će viseće papirnate ukrase. Zadatak će biti rezati i spajati što veće papirnate oblike te stvoriti viseće ukrase za blagdansku atmosferu Dječje kuće.

Izvođač: muzejska pedagoginja Ivana Lučić

Način prijave: putem on-line obrasca: https://forms.gle/ok9qh14hji8J2AWm7

Od 18.00 sati u Dječjoj kući 

Astrofizičarka u gostima: Čarobni svijet galaksija 

Za uzrast 10+ godina

Znate li kako se zove galaksija u kojoj živimo? Znate li da se ona ne sastoji samo od Sunca (i nas koji živimo na trećem planetu od njega) i drugih zvijezda, nego i od plina i prašine, tamne tvari i crnih rupa? Naša je galaksija samo jedna od stotina milijardi galaksija u svemiru! Galaksija ima raznih: krumpirastih, tanjurastih i nesređenih, a u njihovim središtima često obitava jedna golema crna rupa koja u nepovrat usisava sve što joj priđe dovoljno blizu. Ako vas zanima svijet galaksija, i ako biste željeli naučiti više o njemu, dođite na predavanje u kojem će vas astrofizičarka Vesna provesti kroz njega i pokazati vam kako znanstvenici proučavaju razvoj galaksija kroz svemirsku povijest.

Izvođač: Astrofizičarka prof. dr. sc. Vernesa Smolčić, redovita profesorica na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

Prijave se primaju na mail prijave.programi@gkri.hr

Od 18.00 sati u Dječjoj kući

Izrada božićnih kokedama

Za uzrast  6 – 12 godina, jedan roditelj može biti u pratnji

Kreativna radionica na kojoj ćete imati priliku upoznati japansku formu uzgoja bilja – kokedamu. Izradite vlastitu kokedamu – zemljanu kuglu omotanu mahovinom u kojoj ćete posaditi jednu od biljaka tradicionalno vezanih za vrijeme Božića te naučite kako ju pravilno njegovati.

Izvođač: Natali Bosić, Pedagoški kabinet 

Način prijave: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScPaZzibPCoM80TSbFa7qAX_8aW0mJRaGBbxv72S3xFoONQyg/viewform?usp=sf_link 

U 19.00 sati, u Dječjoj kući

Avatar, Put vode (3D)

Za sve uzraste

Na veliko platno kina Dječje kuće, u 2D i 3D formatu, stiže nastavak Oscarom nagrađene epske avanture Jamesa Camerona iz 2009. godine – Avatar: Put vode.

Radnja filma Avatar: Put vode odvija se više od jednog desetljeća nakon događaja iz prvog dijela. Otkad je odlučio trajno prenijeti ljudsku svijest u svoje tijelo Avatara i postati novi vođa naroda Na’vi, Jake Sully živi sa svojom obitelji na Pandori. On i Neytiri su osnovali obitelj i dobili djecu. Kolonizirajuće su se snage vratile na Pandoru kako bi završili prvotnu potragu za rijetkim mineralom, prisiljavajući Jakea i Neytiri da pobjegnu iz svog doma, istražujući do tada nepoznate dijelove Pandore gdje će se upoznati s ljudima Metkayine, klanom domorodaca koji žive okruženi morem.

Film se prikazuje u 2D i 3D formatu.

Izvođač: Art-kino

Način prijave: Ulaznice se mogu nabaviti online na linku ovdje, na blagajni u prizemlju Dječje kuće ili na blagajni Art-kina (blagajne se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u Dječjoj kući odnosno u Art-kinu). Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, molimo vas da provjerite dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osigurate svoje ulaznice na vrijeme! Cijena ulaznice: 25,62 HRK (3,40 EUR)

Od 19.00 do 21.00 sati u Dječjoj kući 

ZATVARANJE ZIMSKE PRIČE IZ BENČIĆA UZ DJ MIRILO I OBITELJSKO – DJEČJI DISCO

Mirela (DJ Mirilo) njeguje jednu neobičnu poveznicu pedagogije i DJ-inga. Duži niz godina radi s djecom i mladima provodeći obrazovne i edukacijske aktivnosti te nešto kraći period plovi na valovima glazbe. Veseli ju kad su svi oko nje veseli pa nije neobično da bira pjesmu i ples za vas. 

C:\Users\Stoiljkovic_Lea\Downloads\ZIMA_BENCIC_ONLINE_2022_17.jpg

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari