DODJELJUJE UDRUGA GRADOVA

Rijeci dodijeljena titula “Grad za mlade”!

Ilustracija: Mateo Levak/Riportal

Gradu Rijeci dodijeljen je certifikat „Grad za mlade“ za razdoblje od 2021. do 2024. godine koji po prvi puta dodjeljuje Udruga gradova u Republici Hrvatskoj

Riječ je o priznanju gradovima koji predano rade na stvaranju uvjeta za kvalitetan život te osobni i profesionalni rast svojih mladih.

Odluku o dodjeli titule „Grad za mlade“ donijelo je Povjerenstvo za dodjelu certifikata sastavljeno od devet članova, predstavnika relevantnih organizacija i institucija s iskustvom rada s mladima.

Ovogodišnje su Povjerenstvo činili predstavnici Središnjeg državnog ured za demografiju i mlade, Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, Agencije za mobilnost i programe EU, Mreže mladih Hrvatske, Saveza društava Naša djeca i Udruge gradova u RH. Natječaj za dodjelu certifikata „Grad za mlade“ bio je otvoren 25. siječnja 2021. godine. Na poziv su se prijavila 32 hrvatska grada, od koji je 9 gradova zadovoljilo uvjete te dobilo titulu Grad za mlade.

Rijeka istaknula stotinjak mjera za mlade

Postupak certificiranja provodio se kroz evaluaciju standarda kvaliteta lokalnih politika za mlade kroz osam tematskih područja – participacija, demografski poticaji i mjere, zapošljavanje, mobilnost, zdravlje i sport, rad s mladima i kultura, obrazovanje i informiranje.

Rijeka je u svojoj kandidaturi istaknula niz projekata i programa namijenjenih mladima koje provodi već niz godina a s ciljem stvaranja pozitivnog okruženja za razvoj i djece i mladih, povećanja sigurnosti djece i mladih, razvoja njihovih vještina i kompetencija, osiguranja aktivnog sudjelovanja mladih u društvenoj zajednici i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Rijeka je u svojoj kandidaturi za dobivanje certifikata „Grad za mlade“ istaknula oko stotinjak mjera koje potvrđuju dosadašnju uspješnu provedbu politika usmjerenih na poboljšanje kvalitete života mladih u našem gradu među kojima su provedba Programa za mlade, Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovnim školama Grada Rijeke, stipendiranje mladih, programi za mlade poduzetnike, programi kojima se mladima omogućava participiranje u donošenju odluka na razini Grada kao što je Savjet mladih Grada Rijeke te brojni volonterski, kulturni, edukativni i sportski programi namijenjeni mladima.

Također, jedan od osnovnih preduvjeta za dobivanje certifikata bio je potpisivanje Europske povelje o lokalnom radu s mladima. Povelja je rezultat projekta naziva Europe Goes Local, najvećeg europskog projekta u području mladih, a u kojem je sudjelovao i Grad Rijeka. Navedenu je Povelju potpisao 81 hrvatski grad.

Uz Rijeku, titulu Gradovi za mlade od 2021. do 2024. godine dobili su Karlovac, Koprivnica, Labin, Novska, Opatija, Šibenik, Varaždin i Zabok.

Certifikat se dodjeljuje na period do 2024. godine, nakon čega slijedi evaluacija programa temeljem koje se certifikat može produžiti.

Podsjetimo, Grad Rijeka je krajem 2005. godine, kao jedan od prvih gradova i općina u Republici Hrvatskoj, stekao počasni naziv grada – prijatelja djece, što znači da je prepoznat kao grad koji se vrlo aktivno i učinkovito posvetio unapređenju zdravlja, odgoja i obrazovanja, socijalne skrbi, sporta i rekreacije, kulture i drugih aspekata života djece i mladih.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari