NEUGODNA ISKUSTVA

Riječka aktivistica Marinella Matejčić pokrenula hashtag #zeneujavnomprostoru: “Dečki nas hvataju za sise. Profesor se smije.”

Pokrenuta je lavina. Žene iz cijele Hrvatske na Twitteru masovno opisuju uznemiravanja koja doživljavaju u javnom prostoru

Marinella Matejčić, aktivistica i freelance novinarka koja trenutačno radi u Udruzi za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter iz Rijeke, na Twitteru je pokrenula lavinu.

“Bilo bi super ako bi tijekom pisanja o iskustvu postojanja u javnom prostoru koristile #ženeujavnomprostoru kako bi se moglo pratiti što se sve događa. Društvo ne prihvaća činjenicu da je nekima od nas postojanje u prostoru doslovno pitanje života, smrti, traume” napisala je Matejčić u jučerašnjoj objavi nakon koje je niz žena odlučilo javno podijeliti situacije u kojima su ih muškarci u javnom prostoru ponižavali i vrijeđali svojim ponašanjem.

ŽENE SE MALTRETIRA ČITAV ŽIVOT

“Kultura nasilja je toliko duboko ukorijenjena u naš život da ni same žene često odmah ne shvate što im je činjeno i učinjeno do zrelosti. Jedini način prevencije ovog problema je edukacija o rodnoj ravnopravnosti od najranijih dana, učenje djece o granicama autonomije vlastitih i tuđih tijela i implementacija već ratificirane Istanbulske konvencije” kaže Matejčić za Telegram.

Dodaje i kako joj je drago da su žene masovno počele dijeliti svoja iskustva, ali da je kroz njih nažalost vidljivo kako seksualno nasilje nad ženama počinje već u ranim godinama života. Telegram je izabrao samo dio objava; neka iskustva doista su potresna.

 

 

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari