Riječka knjižnica o prostitutkama! Organiziraju susret povodom Dana žena

Ilustracija

Povodom Dana žena u četvrtak 5. ožujka u Ogranku Trsat Gradske knjižnice Rijeka razgovarat će se o zanimljivoj i kontroverznoj temi – ženama koje se bave ili su se bavile “najstarijim zanatom” u Rijeci i svijetu

Ogranak Trsat Gradske knjižnice Rijeka i ove godine ususret Danu žena u četvrtak 5. ožujka 2020. u 19 sati organizira razgovor koji za zadaću ima osvijestiti kompleksne i raznolike pozicije žena kroz povijest i danas.

Ovaj put tema su žene za koje se obično kaže kako se bave “najstarijim zanatom na svijetu”. Dakle, riječ je o prostitutkama i prostituciji, koja kako povijest govori postoji još od prvih civilizacija.

„Namjera je progovoriti o ženama u prostituciji koje čine najveći dio sada već razvijene industrije. Znamo da su bile ili jesu tu, ali o njima šapućemo, okrećemo glavu kako ne bismo vidjeli i njihovo postojanje svodimo isključivo na zanat kojim su obilježene. Zaboravljamo ili ne znamo da je povijest prostitucije obilježena i ženskom poviješću i zato je ne treba preskakati. Ona je od antike prisutna u urbanom življenju, pa tako i Rijeka ima svoju priču“, kažu organizatori.

U razgovoru s Dainom Glavočić, Slavicom Mrkić Modrić i Vlastom Sušanj Kapićevom pokušat će se tek zagrebati sva složenost prostitucije i njena povijest na našem području, a Milena Matešić Lipovšćak na svoj način će ispričati univerzalnu žensku priču.

Govorit će se o poznatim prostitutkama/bludnicama/muzama u povijesti, o gradskim statutima koji su zakonodavno uređivali prostituciju, o razvoju toga zanata u Rijeci sve do danas kao i o leksici koja u svakodnevnom govoru poprima šira značenja, a prisutna je i u lijepoj književnosti.

Osnovna ideja je progovoriti o prostituciji i prostitutkama bez osude i prezira, promatrati to kao društvenu pojavu koja se mijenja i prilagođava kako se i društvo mijenja i naglasiti da tu pojavu čine uglavnom žene iza kojih stoji složena priča, osobnost, glas, a ništa od toga se ne čuje, jer osuda je prejaka i uglavnom jednostrano usmjerena.

Program se odvija u suradnji s MO Grad Trsat.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari