RIJEČKA OPERA I U FINSKOJ

Riječka Opera na velikom gostovanju u Ljubljani

Foto: Dražen Šokčević

Opera riječkog HNK Ivana pl. Zajca ovu će iznimno uspješnu sezonu okruniti dvama međunarodnim gostovanjima: u Slovenskom narodnom gledališču u Ljubljani te na cijenjenom Savonlinna Opera Festivalu u Finskoj

Prva su na redu gostovanja u Ljubljani, pa će tako već sutra, 28. lipnja 2022. na ljubljanskoj opernoj pozornici biti izvedena već i izvan Rijeke proslavljena opera „Romeo i Julija“ Charlesa Gounoda pod dirigentskim vodstvom maestra Marka Hribernika i u režiji Marina Blaževića.

U naslovnim će ulogama nastupiti kazališna prvakinja Anamarija Knego i Bryan Lopez Gonzalez. Predstava ostvarena u koprodukciji s Teatrom Alighieri i Fondazione Ravenna Manifestazioni, koja je prigodom trijumfalne premijere u siječnju 2019. oduševila i kritiku i do suza ganutu publiku, otkrila je ponešto drugačiji pogled na opernu verziju nesumnjivo najpoznatije ljubavne priče svih vremena.

Tada je ova opera bila prvi put put u povijesti izvedena na riječkoj opernoj pozornici, nakon čega je nastavila svoj uspješan scenski život, a nakon riječkog doživjela i veliki uspjeh u talijanskoj Ravenni.

U ljubljanskoj će izvedbi uz Anamariju Knego i Bryana Lopeza Gonzaleza, te Riječki operni zbor i Riječki simfonijski orkestar, u solističkim ulogama nastupiti i Slavko Sekulić, Davor Nekjak, Emilia Rukavina, Dario Bercich, Marko Fortunato, Sofija Cingula, Luka Ortar, Dario Dugandžić, Ivan Šimatović, Sergej Kiselev i Saša Matovina.

Potom će se riječke operne solistice i solisti ljubljanskoj publici predstaviti i dva dana kasnije, u četvrtak 30. lipnja na Opernoj gala večeri. Ovoga puta pod dirigentskim vodstvom šefa dirigenta Riječke opere i Riječkog simfonijskog orkestra, maetra Valentina Egela nastupit će nacionalna operna prvakinja Kristina Kolar (sopran), prvakinja Kazališta Anamarija Knego (sopran), prvakinja Opere Ivana Srbljan (mezzosopran), prvak Kazališta Robert Kolar (bariton) te solisti Luka Ortar (basbariton), Slavko Sekulić (bas), a kao gost će nastpiti donedavni član riječkog ansambla, tenor Aljaž Farasin.

Uz izvedbu najljepših arija i dueta iz opera Verdija, Puccinija, Rossinija, Mozarta, Mascagnija i Bizeta, odnosno opernih uloga među kojima su mnoge već obilježile karijere riječkih opernih solistica i solista, nastupit će i riječki baletni ansambl plešući svoj već lengendarni „Bolero“ na trampolinima. Na Ravelovu glazbu, a u koreografiji Andonisa Foniadakisa ,plesat će Laura Orlić, Ali Tabbouch, Ksenija Krutova, Nicola Prato i Michele Pastorini.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari