I DOK CINJENE DIVLJAJU....

Video | Riječka pekara snizila cijenu kruha s 11 na 5 kuna: ‘Možda ćemo malo otići u minus, ali…’

Zašto je cijena kruha viša za oko čak 30 posto u odnosu na lani? Računica nije komplicirana ako znamo i cijenu svih sastojaka

U riječkoj pekari sve vrste bijelog kruha, na mjesec dana, s 11 se snižavaju na pet kuna. RTL-ovo istraživanje pokazuje da 37 posto Hrvata, zbog krize, više ne kupuje iste namirnice. Traži se jeftinije. Pa tako i ovdje, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

“Puno, puno olakšava, jer svaka kuna je dobrodošla”, govori Dubravka Salopek iz Rijeke.

“Ne znam koju bi plaću trebao imati kod nas da bi izdržao, strašno”, kaže Slavko Žečević iz Rijeke.

Ovakva se računica pekarima ne isplati, jer i njihovi su troškovi značajno skočili.

“Mjesec dana, mi ćemo možda malo otići u minus tih mjesec dana, ali bar ćemo pomoći građanima Rijeke i našim kupcima”, kaže Flamur Ćenaj, vlasnik pekare.

A zašto je cijena kruha viša za oko čak 30 posto u odnosu na lani? Računica nije komplicirana ako znamo i cijenu svih sastojaka.

“Prvenstveno se to odnosi na pšenicu, čiji je rast gotovo 60 posto, čak 66 posto je poskupjelo glatko brašno, a 30 posto oštro. Kad znamo da je za pečenje kruha potrebna i energija, prijevoz koji je potrebno osigurati da bi to sve došlo do potrošača, onda zaista ta poskupljenja jesu opravdana”, govori Zvjezdana Blažić, konzultantica za poljoprivrednu i prehrambenu industriju.

Kupcima nisu. Kvalitetniji kruh najviše je poskupio.

“Ja sam se tako iznenadila, jedanput sam išla kupiti raženi mali, ne znam koliko je, pola kile, 16 kuna i nešto je bio. Ja sam ostala paf”, govori Nedjeljka Šašić iz Rijeke.

Pamtimo izjavu Sanje Musić Milanović o tome da crni kruh treba rezati na tanje šnite. Nutricionisti napominju – imala je pravo.

“U svakom slučaju integralni se kruh više isplati nego rafinirani. Oni jesu nešto skuplji, ali oni sadrže vlakna, vlakna daju zasitnost u prehrani pa se pojedu manje količine takvoga kruha nego kad se jede rafinirani kruh koji osim škrobova ne sadrži ništa nutritivno vrijedno”, govori nutricionistica Mirna Međimorec.

Cijena kruha podivljala je u cijeloj Europi. Najgore je u Mađarskoj- čak 66 posto. U Njemačkoj, gdje živi Marina, oko 18 posto.

“Gore ima kruh od dva eura i 20 do 4 i 50, 70. Isto se teško ljudi s tim nose? Je, je, sve je poskupjelo”, kaže Marina Radoš iz Njemačke.

Ali u Hrvatskoj plaće, u najvećem broju slučajeva, ne prate rast cijena, izvještava Ida Balen za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari