UČENICIMA

Riječka policija održala predavanje o Elekroničkom kriminalitetu u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Važno je poznavanje Interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizici i što se može učiniti kada ukoliko postoji opasnost od nasilja.

Jučer je u Ekonomskoj školi „Mije Mirkovića“, Dario Tonković, policijski službenik Odjela prevencije Policijske uprave primorsko goranske održao predavanje na temu „Elektronički kriminalitet“.

Na predavanju je sudjelovalo dvadesetak učenika sa ciljem upoznavanja s pojmom nasilja i načinima na koje se ono može manifestirati (verbalno, fizički, isključivanjem iz društva i slično), ali i s kazneno-pravnim odredbama u slučaju neželjenog događaja.

Učenici su tom prilikom također upozoreni i na opasnosti koje proizlaze prosljeđivanjem i slanjem seksualno eksplicitnih fotografija, kao i poruka vršnjacima, tzv. sexting. Naime, u praksi je uočeno kako se među mladima pojavio noviji oblik seksualno rizičnog ponašanja, koji zbog gubitka kontrole nad proslijeđenim sadržajima dovodi do elektroničkog nasilja te moguće do drugih problema  u ponašanju mladih.  Učenici su aktivno sudjelovali  u predavanju tesu i sami spomenuli neke od novijih pojavnih oblika elektroničkog nasilja radi čega je posebno naglašena važnost prijavljivanja nasilja policiji, pozivanjem broja 192 ili na druge načine.

VIDEO DANA:

Često se misli kako elektroničko nasilje može proći nekažnjeno te da ni odrasli ni djeca ne mogu učiniti ništa kako bi se spriječilo, međutim, pravilnom i pravodobnom edukacijom te preventivnim programima djeca se mogu zaštititi od opasnosti u novim medijima. Važno je poznavanje Interneta i drugih suvremenih komunikacijskih tehnologija, koji su rizici i što se može učiniti kada ukoliko postoji opasnost od nasilja.

Odjel prevencije ove Policijske uprave će i ubuduće organizirati slična predavanja za sve one koji žele zaštititi djecu, kao i unaprijediti svoja znanja o mogućim opasnostima s Interneta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari