NEOBIČNA SITUACIJA

Čistačice na bolovanju, baletani sami čistili radne prostore u “Zajcu’; Sve zbog covid-potvrda?

Foto: Pixsell

Intendant HNK tvrdi da plesači baleta dobrovoljno čiste dok se ne nađe zamjena za čistačice

Plesači baleta u riječkom HNK Ivana pl. Zajca već gotovo tri tjedna sami čiste tuševe, dvoranu i wc u kazalištu prije nego što im uopće započne radni dan i krenu sa svojim vježbama i pripremama za predstave, donosi Jutarnji list. Naime, prije točno tri tjedna na snagu su stupile obvezne covid potvrde u državnim i javnim institucijama, te su neke od čistačica tada otvorile bolovanje.

“Nedavno smo ostali bez čistačice, pa smo morali to sami preuzeti. Nije to naš posao i ne želimo ga raditi. No, u kazalištu su uobičajeni ugovori na određeno i bojimo se da nam, ako se usprotivimo i odbijemo čistiti, neće produžiti ugovore”, rekli su plesači za Jutarnji, kojem je Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDBPU) potvrdilo da je njihova bojazan opravdana.

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

HDBPU je istaknuo kako su čuli za problem s kojim su suočeni riječki plesači baleta iako ih njihova tamošnja podružnica o tome nije službeno obavijestila. Rekli su kako je, prema onome što znaju, predstavnica Sindikata razgovarala s intendantom riječkog HNK-a Marinom Blaževićem, koji joj je navodno kazao da je s plesačima dogovoreno da čiste na dobrovoljnoj bazi. “Ne slažemo se s takvim tretmanom profesionalnih plesača i zajedno sa Sindikatom ćemo pratiti razvoj situacije i sukladno tome djelovati”, rekao je čelnik HDBPU-a Svebor Sečak.

‘Nikome nije nametano kao obveza’

Sečak je istaknuo je kako ih posebno zabrinjava informacija da je članu riječkog Baleta, Svebor Zgurić, poručeno da mu neće produžiti ugovor o radu – tri dana nakon što je sudjelovao na sastanku o cijeloj situaciji. “U 145. obljetnici profesionalnog baleta u Hrvatskoj, baletna umjetnost se suočava s brojnim izazovima, a HDPBU se zalaže za ravnopravnost naše umjetničke grane s dramom, operom i drugim umjetnostima čemu ovakvi potezi sigurno ne pridonose – teško da bi netko zadužio, recimo, orkestar ili zbor da čisti kazalište”, kazao je Sečak.

Intendant Blažević je na upit Jutarnjeg o cijeloj situaciji zaprijetio tužbom objave li bilo kakvu informaciju o radu HNK-a. Odgovorio im je kako su tri od pet spremačica otvorile bolovanje nakon uvođenja covid potvrda, a da je jedna od njih i ranije bila na bolovanju, prenosi Telegram.hr.

“Zatražili smo zamjene na HZZO-u, ali se pozivu odazvala samo jedna nezaposlena osoba. Do rješenja situacije baletni studio svojevoljno čiste ravnateljica, producentica i oni plesači i plesačice koji su se odazvali pozivu da dobrovoljno i solidarno pomognu”, poručio je Blažević.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Dodao je da je ravnateljica Baleta Maša Kolar prvo pozvala sve plesače da pomognu na volonterskoj bazi te da je raspored čišćenja sastavila nakon što nitko nije odbio njezin poziv. Blažević tvrdi kako se netko tome usprotivio dan kasnije nakon čega je raspored maknut. Od tada su nastavili dobrovoljno pomagati oni koji žele, rekao je Blažević. “Nitko ni u kojem trenutku nije nikome takav posao prezentirao ili nametao kao obavezu”, ustvrdio je Blažević. Kako navodi Jutarnji, Blažević je od obveznog čišćenja odustao nakon razgovora s predstavnicom sindikata.

‘Volontiranjem se ne ugrožavaju prava’

Cijelu situaciju komentirala je i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Za Jutarnji list je rekla da je Blažević potvrdio kako “nitko nije zahtijevao da plesači moraju čistiti prostore”, već da ih je ravnateljica Baleta zamolila za pomoć kod čišćenja dok HNK ne nađe zamjenu za čistačice.

“Svima je poznato da prostori u kojima vježbaju baletani zahtijevaju veću razinu čistoće od nekih drugih radnih prostora. Ne znam što se točno događalo, ali pretpostavljam da je alternativa bila otkazati pokuse pa onda i izvedbe ako nije bilo moguće u kratkom vremenu naći zamjenu za čistačice”, rekla je Obuljen Koržinek. Dodala je da ne želi komentirati pojedine slučajeve kako se šefovi javnih kulturnih ustanova snalaze s izazovima sve dok se “ne ugrožavaju prava i slobode zaposlenika” i ne krše mjere Stožera.

Baletno plesna predstava “Plamteća voda” u HNK Ivan pl. Zajc. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Poziv na opća načela higijene ili volonterske akcije pospremanja nakon vlastite upotrebe pojedinih prostora, ne smatramo pri tom ugrožavanjem bilo čijih prava i sloboda”, rekla je ministrica napomenuvši kako je pandemija jako pogodila sektor kulture te da “ravnatelji ulažu ogromne napore kako bi nastavili s radom”. Na kraju se pohvalila naporima svog ministarstva kako bi kultura ostala otvorena tijekom pandemije, kao i mjerama potpore samostalnim umjetnicima i drugim djelatnicima kreativnih industrija, piše Telegram.hr.

NAJNOVIJE: Situacija se danas, navodno, normalizirala jer su se čistačice vratile s bolovanja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari