DONOSIMO DETALJE

Riječka premijera debitantskog igranog filma Filipa Herakovića ‘Pelikan’ 29. lipnja u Ljetnom Art-kinu

Drama o čovjeku s krizom identiteta u kojoj igraju „riječki glumci“

Debitantski dugometražni igrani film „Pelikan“, redatelja Filipa Herakovića, premijerno će biti prikazan riječkoj publici u četvrtak, 29. lipnja, u Ljetnom Art-kinu, u 21:30.

Riječ je o drami s elementima humora u kojoj glavnu ulogu golmana Josipa tumači glumac riječkog NHK Ivan pl. Zajc Edi Ćelić.

Josipa pratimo tijekom oporavka koji je uslijedio ozljedi koljena na skijanju. U toplicama je gdje ide na terapiju kod samodopadnog fizioterapeuta, a u posjetu mu dolazi djevojka s kojom se ne razumije i najbolji prijatelj koji mu je postao stranac. Nelagoda tih susreta vodi ga istraživanju novih mogućnosti. Kad u tim istim toplicama slučajno nabasa na konferenciju prodajnih predstavnika robotskih usisavača, greškom ga zamijene za novog djelatnika Branimira. Josip pristaje na novu ulogu i kreće u neizvjesnu potragu za nepoznatim verzijama sebe.

Osim spomenutog Ćelića, u filmu igraju još dvije glumice poznate riječkoj publici – Tanja Smoje te Biljana Lovre – a tu su i: Marko Petrić koji tumači Josipovog najboljeg prijatelja, Tena Nemet Brankov koja igra Josipovu djevojku, Ivan Glowatzky koji je utjelovio ulogu fizioterapeuta, zatim Lucija Barišić, Stojan Matavulj, Goran Koši, Nina Sabo, Valentina Lončarić, Gordan Marijanović, Dražen Šivak, Ana Marija Veselčić, Antonio Scarpa. Glumačkom ansamblu, među ostalima, pridružili su se i dječaci iz NK Jadran Poreč.

Nagrađivani film u kojem će publika tek uživati

Osim režije, za koju je lani na međunarodnom festivalu “Tallinn Black Nights” dobio posebno priznanje, Filip Heraković s kolegicom Nikolinom Bogdanović potpisuje i scenarij filma.

Valja spomenuti i da je“Pelikan” osvojio nagradu “Najhrabriji film Balkana” na “Festivalu autorskog filma” održanom lani u Beogradu, a svoju hrvatsku premijeru imao je na nedavno održanom Festivalu mediteranskog filma u Splitu, gdje je prikazan u natjecateljskom dijelu programa „Mediteran“ te je dobio odlične kritike medija i publike.

„Veliko mi je veselje što naš susret s publikom u kino distribuciji započinjemo upravo u Rijeci. Obzirom da nam je Rijeka značajna kao grad koji je financijski podržao Pelikana, a i kao grad u kojem živi i radi niz glumaca i glumica iz Pelikanovog glumačkog ansambla, Art-kino u Rijeci nam je od početka bio jedini odabir mjesta odakle želimo započeti to putovanje”, rekao je Filip Heraković.

“Uz Art-kino Croatia veže me toliko sjećanja na sve filmove koje sam nekada gledao s jednim, nekada s više prijatelja, a nekada i sam. Jako sam sretan što ću kino premijeru Pelikana iskusiti okružen meni bliskim osobama, kolegama i sugrađanima te tako pridodati tom bogatom nizu lijepih uspomena. Pozivam sve da nam se pridruže i podrže daljnji Pelikanov let ”, poručio je glavni glumac Edi Ćelić.

Producenti filma Tamara Babun i Matija Drniković, iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, pozvali su riječku publiku da pogleda „Pelikana“ rekavši: “Grad Rijeka obogatio je Pelikana svojim sjajnim glumcima i podržao produkciju Pelikana financijski, a Art Kino Croatia svakako je jedno od ljepših mjesta na kojem se mogu gledati filmovi, tako da nam je veliko zadovoljstvo kino distribuciju započeti baš tamo.“

Nakon riječke projekcije, film će moći pogledati i publika u kinima diljem Hrvatske, a prikazat će se i u sklopu Glavnog programa 70. Pulskog filmskog festivala u sekciji Hrvatski film, koja je također natjecateljskog karaktera.

Tim filma „Pelikan“

Pelikan je sniman početkom rujna 2021. godine u Istarskim toplicama, Livadama, Oprtlju i Umagu te jedan zimski dan na Krvavcu, a čitavo snimanje trajalo je 18 dana.

Produkciju potpisuje zagrebačka produkcijska kuća Wolfgang&Dolly, direktor fotografije je Tomislav Krnić, montažerka je Iva Ivan, scenografkinja je Željka Burić, kostimografkinja je Dubravka Skvrce, majstorica maske je Matea Katunar, a snimatelj zvuka je Luka Mustać. Glazbu za film komponirao je Matej Merlić, a dizajner zvuka je Tihomir Vrbanec.

Film je nastao u koprodukciji s portugalskom produkcijskom kućom 119 Marvila Studios, a partneri u produkciji su i Umjetnička organizacija Plafon te studio za vizualne efekte Poster iz Hrvatske.

Film je nastao uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Rijeke, odjela za kulturu, Turističke zajednica Istarske Županije te partnera i sponzora Coffee Monte, adidasa, Destilerije Aura.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari