ODLIČNO IZGLEDA

Riječka ribarnica dobila novu rasvjetu, uskoro kreće i sanacija krova

Foto: Mateo Levak/Riportal

Završeni su radovi na ličenju i zamjeni cjelokupne rasvjete u zgradi ribarnice na Centralnoj riječkoj tržnici vrijedni gotovo 661.000,00 kuna čime je ovaj kultni paviljon dobio potpuno novu, učinkovitiju i primjereniju rasvjetu.

 Radovi u ribarnici odvijali su se tijekom ožujka ove godine. Obuhvati su postavljanje nove, jače rasvjete koja sada iznosi 500 luxa, umjesto dosadašnjih 200 luxa. Takva jačina rasvjete odgovara normama za svaki pult, odnosno za svako radno mjesto u paviljonu. Također, zamijenjene su elektroinstalacije kako bi svaki pult sve potrebne priključke i utikače, sukladno normama zaštite na radu, imao osigurane u zasebnim kutijama.

Ova nova, kvalitetnija rasvjeta primjerenija je i ugodnija za djelatnike i za kupce. Postavljeno je ukupno 5 ringova na stropu ribarnice, te 64 bočna reflektora koji sada doprinose i sasvim novom vizualnom doživljaju paviljona. Ukupna vrijednost ovih radova iznosi gotovo 596.000,00 kuna. Također, istovremeno su obavljeni radovi na ličenju zidova dijela ribarnice vrijedni 65.000,00 kn.

Podsjetimo, paviljon ribarnice u punoj je funkciji od 1916. godine i kao moderan  objekt već je tada imao instaliranu električnu energiju. Arhitekt ribarnice je Riječanin Carlo Pergoli, a venecijanski kipar Urbano Bottasso izveo je kamene dekoracije s morskim motivima koji zgradi daju secesijski pečat. Uz ribarnicu, cjelokupna je lokacija gradske tržnice zajedno s dva paviljona činila napredne urbanističke i komunalne sadržaje.

Ovi radovi su nastavak investiranja u uređenje i obnovu riječkih tržnica koje tvrtka Rijeka plus d.o.o. provodi od 2017. godine kada je preuzela upravljanje riječkim tržnicama i do sada je u tu svrhu tvrtka investirala gotovo 7,5 milijuna kuna.  Nabavljeni su, između ostalog, novi kiosci, obavljeni su radovi na reparaciji betonskih stolova, nabavljene su čelične konstrukcije za betonske stolove s PVC krovovima, suncobrani s postoljima, kavalete za drvene stolove i drveni štandovi za prodaju voća i povrća.

Investicijski ciklus Rijeka plusa nastavit će se sanacijom krova ribarnice, odnosno dobavom i ugradnjom hidroizolacije kosog krova. Vrijednost investicije je gotovo 254.000,00, a zahvaljujući modernim materijalima koji će se u toj sanaciji koristiti cjelokupna krovna konstrukcija će biti otpornija na  kemikalije, mikroorganizme, korijenje i UV zračenje što će doprinijeti očuvanju i revalorizaciji ovog riječkog kulturnog i turističkog dobra koje datira s početka prošlog stoljeća.

VIDEO DANA: