Riječka trobojnica uskoro “legalna”? Upravni sud poništio rješenje Ministarstva uprave o zabrani riječke trobojnice

Upravni sud u Rijeci donio je rješenje poslano na riječku gradsku upravu kojim poništava rješenje Ministarstva uprave iz prošle godine kojim je zabranjeno korištenje riječke trobojnice kao službene gradske zastave, javlja Rijeka Danas

Riječku trobojnicu je jednoglasno izglasalo Gradsko vijeće Grada Rijeke još 2016. godine. No, prema važećem zakonodavstvu u Hrvatskoj za stupanje na snagu bilo je potrebno i pozitivno rješenje Ministarstva uprave na koje se čekalo – bez nekog razumnog objašnjenja – čak dvije godine, sve dok tadašnji ministar Lovro Kuščević napokon nije odlučio – “ne može”, s već poznatim objašnjenjima o povijesnim kontroverzama i (neodgovarajućem) broju boja na zastavi

Iz Grada Rijeke su se pak žalili Upravnom sudu u Rijeci. Upravni sud je nakon godinu dana usvojio žalbu jer je utvrdio kako je prekršena procedura propisana Pravilnikom o dodjeli grbova i zastava te je predmet vraćen Ministarstvu uprave.

Drugim riječima, rješavanje ove problematike je vraćeno na pozicije iz 2016. godine odnosno na jednoglasnu odluku Gradskog vijeća Grada Rijeke koja je opet na snazi. Stoga Ministarstvo uprave mora provesti novi postupak nakon kojega će se donijeti novo rješenje. Pozitivno ili negativno, možemo samo nagađati.

Riječka trobojnica se unatoč ovoj “bitci” za pravnu legalizaciju u više navrata koristila i u službenim prigodama na manifestacijama pod okriljem Grada Rijeka pa je i nedavno bila istaknuta na zgradi gradskog Poglavarstva prilikom obilježavanja Dana sv. Vida.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari