KIŠA I PLIMA

Galerija | Riječka tržnica ‘pliva’! Poplavljene su i okolne ulice, vozila ‘zarobljena’, građani se snalaze kako znaju

Zbog obilne kiše i plime poplavljene su riječka tržnica i okolne ulice što je dovelo do mnogih problema za građane

Iako fenomen nije nov i ponavlja se redovito otprilike u ovo vrijeme svake godine, građani su iznova na sto muka. Voda prodire u prizemne i podrumske dijelove zgrada a poseban problem imaju u obližnjim ugostiteljskim objektima. Korištenje terasa je onemogućeno, a mnogi ugostitelji ulaz vode u prostore lokala pokušavaju spriječiti postavljanjem vreća i sličnih prepreka.

Vanjski štandovi na Glavnoj tržnici ne rade, dok su paviljoni na tržnici otvoreni i na raspolaganju građanima.

Nesvakidašnji prizor i na rivi. Razina mora toliko se podigla da se mjestimice prelijeva na Gat Karoline Riječke, što u misli priziva i prognoze meteorologa o dramatičnom podizanju razine mora u narednim desetljećima širom svijeta što će neke priobalne zajednice dovesti u velike probleme.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su crveno upozorenje za sve priobalne županije.

Tako se na riječkom području očekuje jako i olujno, mjestimice na udare i orkansko jugo te južni vjetar, poslijepodne u okretanju na buru. Očekuju se udari vjetra do 135 km/h pa je moguće plavljenje riva.

Crveno upozorenje izdano je za sjevernu i srednju Dalmaciju koje će zahvatiti jako jugo u jačanju na vrlo jako, mjestimice olujno i koje će prema večeri slabjeti i okretati na jak, mjestimice vrlo jak zapadni i sjeverozapadni vjetar. Očekuju se udari vjetra do 110 km/h.

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

U Puli je krenuo pljusak rano jutros pa je riva već dobrano naplavljena, a ne pogoduje ni plima koja dovodi do prelijevanja mora na obalu. U Šibeniku kiša otežava promet na cesti kroz Dubravu, a u Rijeci jaka plima i kiša izazvali su podizanje razine mora i poplavili ulice oko gradske tržnice, te se more u luci diglo do ruba rive.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari