Riječka udruga “Mijau” s pet veterinarskih ambulanti pokreće akciju sterilizacije mačaka

Photo: Ilustracija (Goran Kovacic/PIXSELL)

Ove godine akcija se održava ranije, od 15. siječnja do 28. veljače 2019. godine

Udruga “Mijau” Rijeka u suradnji s pet veterinarskih ambulanti u Rijeci i okolici organizira akciju sterilizacije mačaka. Ove godine akcija se zbog velikog interesa održava ranije, počevši od 15. siječnja te završno s 28. veljače 2019. godine.

Svi građani imaju priliku sterilizirati jednu ili više mačaka s popustom od 50%. Cijena ovisi od ambulante do ambulante- zahvat za ženke iznosi 205-260 kn, dok su mužjaci 160-205 kn. Zbog velikog interesa poželjno je naručiti se čim prije.

Općina Kostrena vlasnicima pasa i mačaka s prebivalištem na području Kostrene sufinancira troškove sterilizacije mačaka i kuja te cijepljenje mačaka protiv bjesnoće u visini 50% usluge. Svi vlasnici životinja mogu se za navedene zahvate javiti u Veterinarsku ambulantu privatne prakse “Kostrena”, tel. 288-157.

S ciljem da se pomogne građanima, ali i da se kontrolira populacija pogotovo slobodno živućih mačaka te spriječi njihovo razmnožavanje, već niz godina Udruga organizira akcije i moli sve sugrađane da se odazovu i steriliziraju/kastriraju svoje kućne ljubimce, pa i one mačke koje hrane ispred svojih kuća, a koje unatoč tome ne smatraju svojima.

Vlasnici mačaka i oni koji hrane mačke ispred svojih kuća odgovorni su za povećanje broja mačaka i ukoliko zaista žele pomoći životinjama jedini ispravni i humani način je sterilizacija ženki, ali i mužjaka zbog spolno prenosivih bolesti. Odgovornost je na svima, a volonteri savjetuju svim stanarima koji imaju mačke oko svojih kuća- udruživanje i sakupljanje sredstava za sterilizaciju.

Mačke je Zakonom zabranjeno uklanjati i ubijati. Isto tako protuzakonito im je uskratiti hranu, vodu i stanište.

Osnovni cilj djelovati preventivno s projektom “uhvati, steriliziraj i vrati” koji se provodi već 16 godina po uzoru na projekte iz cijeloga svijeta. Iz udruge “Mijau” mole građane Rijeke i Primorsko-goranske županije da pomognu ljubimcima na pravi način sterilizacijom, čime se može osigurati normalan suživot čovjeka i životinje.

Napominju da Udruga „Mijau“ nema azila i ne prihvaća mačiće, a po Zakonu o zaštiti životinja svi oni koji su svjesno dozvolili okote svojih ljubimaca, dužni su zbrinuti legla svojih životinja ili ih sterilizirati/kastrirati.

Ukoliko netko od građana želi sterilizirati mačke koje hrani a ne može ih uhvatiti i postoperativno brinuti o njima jer su mačke divlje, mogu se obratiti volonterima udruge koji će im pružiti pomoć. Za više informacija o akciji nazovite volontere na sljedeće brojeve mobitela: 091/543-5819, 091/887-5688.

Veterinarske ambulante koje sudjeluju u akciji su:

Veterinarska ambulanta privatne prakse, “Kućni Ljubimci“ Kozala 51, Rijeka, dr.vet.med. Tamara Ferari Miškulin, tel: 051/514-399.
Veterinarska Ambulanta privatne prakse „Trsat“, Kuflekova 1, dr.vet.med. Sanjin Polić, tel: 051/216-042.
RiVet Specijalistička veterinarska praksa,Kantrida, Istarska 15, Rijeka, tel: 051/ 561- 452, dr. vet. med. Srećko Krešić i dr.vet.med. Jagoda Rosović.
Veterinarska ambulanta Turković, Viškovo123/c, dr.vet.med. Eugen Turković, tel: 051/257-571
Veterinarska praksa Uvodić, Mavrinci 2, Čavle, te.:051/564-772

Savjet Udruge „Mijau“ – Priprema mačke za zahvat i postoperativnu njegu

Svi oni koji se odluče za sterilizaciju mačke u ambulanti koju su izabrali (mole se građani da unaprijed nazovu i dogovore termin), molimo da životinje na zahvat donesu natašte i to u transportnim boksovima. Sa sobom neka ponesu čiste pamučne krpe koje će veterinari staviti ispod mačke u transporter, kada maca bude operirana.

Vrlo je važno nakon operativnog zahvata prvih 24 h držati mačku u zatvorenom i prekrivenom boksu u toplijem prostoru, a nakon 24 sata pustiti ju u veći prostor i držati pod kontrolom još par dana radi šavova.

Za sve savjete vezano uz operaciju može se nazvati i volontere udruge „Mijau“, kako biste i usmenim putem dobili upute.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views