Nemate za skijanje u Austriji? Evo koliko ćete za tjedan dana potrošiti na Platku!

Foto: Facebook/Sonja Radan

Na hrvatskim skijalištima, na Platku i Sljemenu, možete skijati za mnogo manje novaca

Tko nema 3.000 eura za tjedan dana Austrije, skijati može u Hrvatskoj za znatno manje novaca.

Možete ići na hrvatska skijališta – Platak, Sljeme, ali i Bjelolasicu, na koju, vjerovali ili ne, i dalje stižu strani gosti ne znajući da ih čeka zatvoreno skijalište.

Platak

Baby lift, pokretne staze, umjetni snijeg, dva planinarska doma, 7 kilometara staze, tisuće ljudi. Ne, to nije Kitzbühel, ovo je Platak.

“Prije je bilo puno ljudi, mnogi koji danas dolaze su djeca i unuci onih koji su onda dolazili”, kazala je Verena Smokvina iz Rijeke.

Ranko i Verena doveli su svoje unuke na jednodnevno skijanje. Žive u Rijeci, a na Platak dolaze već 68 godina.

“Platak je… Tu smo se mi rodili. Moj tata je izgradio Platak. Gradili smo na Platku pa Snježniku, koji je nažalost sada propao“, kazao je Ranko Smokvina.

Na Platak je prošle godine došlo 88 tisuća skijaša. Na početku ove sezone, iako se skija po umjetnom snijegu, gužve na stazi ima. Pogotovo vikendom.

“Dolaze mnogi posjetitelji, ne samo iz riječkog okruženja nego i Slovenci. I Zagrepčani. Zaista veselo, domovi su puni. Mi smo zadovoljni s otvaranjem sezone”, rekao je Davorin Klobučar iz Goranskog sportskog centra.

Platak je najveće skijalište u Hrvatskoj. Trenutno je otvorena donja staza, gornja ne radi jer nema snijega, a karta za cjelodnevno skijanje je 130 kuna.

I Primorsko-goranska županija prepoznala je važnost Platka pa investira 22 milijuna kuna.

“Ove godine smo započeli s radovima oko uređenja nove akumulacije, sa sljedećom sezonom ćemo biti spremni s umjetnim zasnieženjem. Povećat će se broj snježnih dana”, rekao je Klobučar.

Planinarski dom izvana ne izgleda spektakularno, ali unutra ima kapacitet 90 mjesta, noćenje košta 120 kuna, a za te novce budite se uz predivan pogled.

Bjelolasica

Iz sunčanog i snježnog Platka, na sat i pol udaljenosti, nalazi se Bjelolasica, gdje sunce dugo nije zasjalo.

Usred skijaške sezone – tišina. Ni urlika djece, ni škripanja snijega, ni zvuka motora žičare. Bjelolasica je danas nakupina hrđe, željeza i visoke trave.

Boćalište, mini-golf, wellness. Nema čega nije bilo u Hrvatskom olimpijskom centru. Sve do 2011. godine kada je buknuo požar, nakon kojeg je ovo mjesto nestalo s mape.

Cijeli se kompleks može kupiti za 12 milijuna kuna, ali dosada nije bilo ozbiljnih ponuda, Olimpijski centar je godinama u stečaju. Putokazi koji vode do ruševina sada samo zbunjuju turiste

“To je tragikomično, stranci zalutaju sa smjernicama gdje piše hoc. Oni dođu ovdje i dočeka ih sve devastirano”, kazala je Laura Nazor, iznajmljivačica.

Laura je iz Dalmacije, ali već mjesecima živi na Bjelolasici. Sa suprugom i prijateljima, otvara hotel kako bi spasili Bjelolasicu.

“Da vratimo taj turizam na Bjelolasicu. Bjelolasica je planina koja ima puno za dati”, rekla je Nazor.

Sljeme

Dva sata vožnje od Bjelolasice nalazi se Zagreb, a tamo je trenutno najpopularnije skijalište Sljeme koje može primiti najviše skijaša. Tamo se nalaze dva hotela.

“Vikendom se traži ležaj više, s obzirom na školske praznike jako dobro smo popunjeni. Najviše nam dolaze domaći gosti”, rekla je Petra Gojsalić, zamjenica voditeljice hotela.

Imaju dvije saune, jacuzzi, domaću kuhinju, a do staze vam treba oko desetak minuta.

Sljeme u ponudi ima i noćno skijanje, utorak i četvrtak od 19 do 22 sata. Karta košta 70 kuna i svi skijaši tamo su rekli da im to nije puno novaca i da jedva čekaju doći na stazu.

“Gdje god sam van išao, bilo je bolje od našeg. Ovo je blizu pa je ok”, kazao je Domagoj iz Zagreba.

Da na kraju zbrojimo koliko vas košta vikend na snijegu za četveročlanu obitelj:

Na Platku će spavanje u planinarskom domu biti 480 kn. Cijena vikend karte za cijeli vikend skijanja: 740 kuna. Uz to ide i najam skijaške opreme za dva dana, oko 750 kuna.

Platak ukupno: 1970 kn

Na zagrebačkoj planini ćete spavati u apartmanu ili hotelu za 560 kuna za cijelu obitelj. Cijena ski passa za cijelu obitelj dva dana je 600 kn. Najam opreme oko 750 kuna.

Sljeme ukupno: 1910 kuna.

Platak ima više staze, Sljeme ima bolji smještaj. Ali sve je to i dalje puno jeftinije kod nas nego preko granice.
Aida Šukurica

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari