OVE GODINE 30. OBLJETNICA

Riječka udruga SOS pokrenula kampanju #ovonijeljubav; Od poruka će se mnogi naježiti!

Udruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, ove godine slavi svoju 30. obljetnicu što znači već 30 godina pružanja direktne podrške osobama koje su preživjele nasilje

Kroz godine se udruga transformirala i ono što je trenutno okosnica rada je Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja. U Savjetovalištu žrtve nasilja mogu dobiti besplatnu i povjerljivu psihološku podršku i besplatnu primarnu pravnu pomoć.

SOS Rijeka i ove godine obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja prema ženama koji se obilježava 22. rujna u sjećanje žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine.

Povezani VIDEO:

Novinarka: SANDI BUJAN CVEČIĆ
Snimatelj: DOMINIK DUDIĆ
Montažerka: ESTA DEŠPOJA

Ove godine je udruga SOS Rijeka odlučila Nacionalni dan obilježiti kampanjom #ovonijeljubav, a kojom se nadaju građane/ke osvjestiti o problematici seksualnog nasilja u intimnim partnerskim odnosima (vezama i brakovima).

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u svojem izvještaju prenosi podatke MUP-a za razdoblje od 1.1.2021.-31.8.2021. koji ukazuju kako su na području Republike Hrvatske bila evidentirana 5.522 počinitelja prekršaja nasilja u obitelji (od čega muškarci počinitelji čine udio od 77%) dok su u istom razdoblju evidentirane 6.333 žrtve prekršaja nasilja u obitelji (od čega žene žrtve čine udio od 63,8% svih žrtava).

U odnosu na žrtve kaznenog djela nasilja u obitelji (čl.179.a KZ-a), prema podacima MUP-a u navedenom razdoblju su na području Republike Hrvatske evidentirane ukupno 1.153 žrtve (od čega žrtve ženskog spola čine udio od 86%). Navedeni podaci ukazuju na potencijalno blagi porast u odnosu na 2020. godinu.

No, porast broja silovanja u prvih sedam mjeseci 2021. godine u odnosu na 2020. svakako zabrinjava i ukazuje na nastavak opisanog negativnog trenda brutalizacije rodno utemeljenog nasilja.

#ovonijeljubav je kampanja koja će se odvijati u online okruženju, preko društvenih mreža, ali i offline, putem jumbo plakata koji će se nalaziti na raznim punktovima u gradu Rijeci.

Plakatima se želi educirati javnost o činjenici da je seksualni odnos koji je iznuđen, ostvaren pod prisilom ili prijetnjom, u svojoj biti silovanje.

“Želimo osvijestiti građane i građanke da je većina seksualnog nasilja počinjena od strane osobe koju žrtva dobro poznaje, nerijetko od strane intimnog partnera, supruga, dečka, … Svaki seksualni kontakt na koji osoba nije pristala punom voljom i bez prisile je zapravo neželjeni kontakt, a žrtve često prolaze kroz njega pružajući minimalni otpor iz straha ili želje da sve što brže prođe, a silovanje postaje sastavni dio obiteljskog nasilja.

Ovim putem pozivamo sve građanke i građane da nam se pridruže u kampanji na društvenim mrežama koju će moći pratiti uz oznaku #ovonijeljubav te da s nama podijele svoje komentare i razmišljanja te vlastite priče i iskustva.

Pozivamo i sve osobe koje su proživjele seksualno nasilje da nam se obrate na pomoc@sos-rijeka.org ili 051/211-888 ili preko društvenih mreža.”, poručiju iz udruge SOS Rijeka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari