RIJEČKA URBANISTIČKA SRAMOTA: Zašto Klobučarićev trg danas ne izgleda ovako?

I dok se u središtu grada priprema gradnja objekta upitne urbanističke opravdanosti a gradska oporba kipti od nezadovoljstva, građani se pitaju zašto Klobučarićev trg nikada nije imao šanse izgledati kao na skici/studiji mladog riječkog krajobraznog arhitekta

– Klobučarićev trg simbol je vladavine u ovom gradu, simbol na koji je način utrošeno 9 milijuna kuna za nešto što se nikad neće izgraditi – to je projekt Gradske biblioteke koji je bio samo mazanje očiju – a sada postaje simbol kako se gospodari područjem koje je trebalo biti u službi građana i posebno djece, jer je tu nekada bilo igralište, sjećamo se. Gradi se nekakav fantomski objekt koji će zakriliti povijesne građevine poput Kosog tornja i crkve Blažene Djevice Marije a upitne je vrijenosti. Vizura Staroga grada nepovratno će se izmijeniti – na loše, reagirali su pripadnici gradske oporbe iz Akcije mladih i Liste za Rijeku Bojan Kurelić, Andrej Briščik i Predrag Miletić dodajući kako na sjednicama Gradskog vijeća na njihove upite nisu dobili zadovoljavajući odgovor. – Od gradonačelnika na konkretna pitanja uvijek dobivamo neodređene odgovore, dodao je Kurelić dok se Briščik nada da će veći preostali dio Trga ipak biti barem ozelenjen.

Budući produkt projekta izgradnje stambeno-poslovnog objekta na Trgu Ivana Klobučarića nazvali su »fantomskim« objektom jer po njima nitko još uvijek ne zna kako će objekt izgledati u naravi, pa tako ni sam Grad Rijeka.

Ponovno je istaknuto i pitanje uređenja lokacije u dječji park ispred OŠ Nikole Tesle što je investitor i obećao no u daleko manjoj kvadraturi no što bi trebalo, zabrinuti su u Akciji mladih i Listi za Rijeku.

Pitanje Klobučarićeva trga nije „od jučer“, poznato je svim Riječanima, i mnogi se sa sjetom prisjećaju nekadašnjeg igrališta ispred Osnovne škole Nikola Tesla ali i parka sa zelenom površinom te srednjevjekovnog zida koji je uklonjen. Gradska vlast obećala je da će ga (jednoga lijepoga dana) vratiti na lokaciju. Traje ovakva situacija gotovo tri desetljeća, sjećamo se i slučaja Fenixve s kriminalnim repovima, a površina Trga dugo je bila puka ravna izbetonirana ploča s gomilom stupića koji su u nekoliko navrata intervencijama uličnih umjetnika iscrtavani ciničnim grafitima koji su Trg pretvarali u betonsko groblje.

 

klobučarićev trg stupići

Iz Grada odgovaraju na prozivke Akcije mladih i Liste za Rijeku protunapadom: „imali su puno puta priliku legalnim putem utjecati na budući izgled trga, no takve su prilike propuštali pa se bave politikanstvom“. Dodaju i da je prije donošenja svih prostornih planova provedena javna rasprava a planove je prihvatilo Gradsko vijeće u kojemu Akcija mladih ima svoje vijećnike već dva mandata.

Mimo prepucavanja gradske vlasti i oporbe, građani se s pravom pitaju zašto je jedan od ključnih gradskih prostora i potencijalno okupljalište Riječana desetljećima nalik betonskoj ledini, i zašto naprimjer ne izgleda kao na ovoj skici/studiji mladog riječkog krajobraznog arhitekta Leona Plahuta.

klobučarićev trg

Lokali i stanovi na četiri etaže

Dana 24. rujna 2015. prijavljen je početak gradnje stambeno-poslovne građevine investitora – tvrtke Projekt Stari grad d.o.o. Rijeka. Gradnja je odobrena u skladu s Detaljnim planom uređenja »Stari grad«, a planirana građevina ima prizemlje i četiri etaže, u dijelu građevine prizemlje plus dvije etaže, a sadržaji su – šest lokala u prizemlju, na prvome i drugom katu ukupno 20, a na trećem katu devet ureda, dok je na četvrtome šest stanova.

Gradnja te građevine planirana je još provedbenim urbanističkim planom iz 1994., a planska rješenja iz njega preuzeta su i u sljedećim planovima. Po Detaljnom planu uređenja Staroga grada, na Klobučarićevu trgu planirana je izgradnja dviju građevina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari