RIJEČKE LJETNE NOĆI: Večeras i sutra „Dancing Moms“ plešu u Torpedu

Plesna predstava „Dancing Moms“ riječkih autorica i izvođačica Ivane Kalc i Mile Čuljak nastala je u koprodukciji umjetničke organizacije Kabinet i HNK Ivana pl. Zajca

Plesna predstava „Dancing Moms“ premijerno će biti izvedena u Torpedu u srijedu 12. srpnja, a reprizno u četvrtak 13. srpnja u 21:30 sati u sklopu 14. Riječkih ljetnih noći.

Kako navode autorice, Dancing Moms je svojesvrsni hommage instituciji majčinstva, umjetničko istraživanje izvedbe majčinstva.

Obitelj, kao dominatni oblik organizacije reproduciranja svakodnevnog života i najčešće brige o djeci, doživjela je određene transformacije. Ipak, i dalje najveću odgovornost za društvenu kultivaciju i reprodukciju i brigu o djeci u suvremenom društvu (s)nose žene. Mnogi aspekti istraživanja o majčinstvu sugeriraju da će majčinstvo, a pogotovo veza između majčinstva i zaposlenosti i dalje biti važna komponenta uporne rodne nejednakosti.

Kako se odnosimo prema radu? I koje su nam mogućnosti stvarati i djelovati kroz majčinstvo? Kako naš rad djeluje na obitelj? Koliko razumijevanja za potrebe svoga rada dobivamo od mikrookoline? Što predstavlja koncept „majka 21.stoljeća” i koliko se on promijenio (samo u posljednjih stotinjak godina)? Samo su neka od pitanja koja nam postavljaju Dancing Moms.

Autor glazbe je Adam Semijalac, fotograf Kristijan Vučković, a za video je zadužen Damir Jevtić.

Mila Čuljak majka je, radnica u kulturi i obrazovanju, autorica, izvođačica i suradnica na brojnim produkcijama nezavisne i institucionalne scene, jedna je od pokretačica edukacije u suvremenom plesu te inkuzivne plesne scene za osobe s dječjom i cerebralnom paralizom u Rijeci.

Sudjelovala na nekim od festivala kao što su Biennial of emerging artists, Biennial of young artists from Europe and Mediterranean, Tjedan suvremenog plesa, Platforma.hr, Riječke ljetne noći, WARP pogon Zagreb, OP-art festival, Crna ovca, Singapore Fringe Festival, TheatreszeneEuropa.

Ivana Kalc je majka i plesačica, osnivačica umjetničke organizacije Kabinet, u čijoj produkciji ostvaruje vlastite autorske radove (Markacije; Braća Kalc/Kamo sve to vodi?; Honestly, me – solo u 5 činova; We’re in this together). Autorska predstava Naša stvar uvrštena je u Plesnu mrežu Hrvatske kao jedna od najboljih predstava u 2016. Surađivala je s raznim umjetnicima i organizacijama, te je gostovala na mnogim festivalima u zemlji i inozemstvu. Suradnica je na kolegiju Glumac i koreografija na studiju Gluma i mediji pri Akademiji primjenjenih umjetnosti u Rijeci. U 2016. je umjetnička voditeljica Festivala suvremenog plesa i pokreta Periskop.

U predstavi se koristi engleski jezik, publici će biti podijeljen prijevod uz program predstave.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari