SRAMOTAN ČIN

RIJEČKE LORI-CE PRIJAVILE VANDALA: Na zgradu Gradske vijećnice napisao ‘Ubi pedera’

Ilustracija

‘Nacionalno zakonodavstvo na raspolaganju ima antidiskriminacijske, kaznene i prekršajne sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, zato apeliramo na državne institucije da u ovom slučaju promptno reagiraju kao znak apsolutne netolerancije na nasilje’

Lezbijska organizacija Rijeka – LORI, zbog poticanja na nasilje i mržnju, kazneno je prijavila nepoznatog počinitelja koji je 24. listopada na izlogu zgrade riječke Gradske vijećnice napisao grafit “Ubi pedera”.

LORI u priopćenju za javnost ističe da napisana poruka takvog sadržaja nije remećenje javnog reda i mira, nego kažnjivo djelo homofobnog govora mržnje za koje je propisana zatvorska kazna do tri godine pa je 26. listopada podnijela kaznenu Općinskome državnom odvjetništvu u Rijeci.

“Očekujemo i pozivamo državno odvjetništvo da to djelo detaljno istraži i počinitelja ili više njih sankcionira. Nacionalno zakonodavstvo na raspolaganju ima antidiskriminacijske, kaznene i prekršajne sankcije za mržnju i nasilje na temelju seksualne orijentacije, zato apeliramo na državne institucije da u ovom slučaju promptno reagiraju kao znak apsolutne netolerancije na nasilje”, navodi LORI.

‘To je izravno pozivanje na nasilje i ubojstvo’

Ocjenjuje da je je ta poruka na javnoj površini čin izravnog pozivanja na nasilje prema osobama homoseksualne orijentacije i na kazneno djelo ubojstva na temelju seksualne orijentacije.

“Svjesne smo da su govor mržnje te verbalni i fizički napadi na LGBTIQ osobe u Hrvatskoj učestali te se zbog straha od društvene osude i izostanka reakcije nadležnih rijetko prijavljuju”, navodi LORI i poziva LGBTIQ zajednicu, sve one koji su doživjeli diskriminaciju ili nasilje da to prijave državnom odvjetništvu, policiji ili udrugama koje se time bave. “Time pokazujemo da se ne prestajemo boriti, ne odustajemo i na svaki napad i nasilje bespogovorno reagiramo”, ističe LORI.

U priopćenju također ističe da je u izlozima zgrade Gradske vijećnice na Korzu u Rijeci postavljena izložba “20 godina LORI” s mnogim temama vezanim uz LGBTIQ zajednicu kao prikaz dugogodišnjeg rada udruge na području ljudskih prava.

Podigle smo kaznenu prijavu za homofobni govor mržnje koji je počinitelj ispisao na staklu izloga Gradske vijećnice…

Objavljuje Udruga LoriUtorak, 27. listopada 2020.

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari