CILJ - JAČANJE SURADNJE

PRVI POSJET RIJECI I PGŽ Njemački veleposlanik Robert Klinke oduševljen riječkim Građanskim odgojem u školama

U osvrtu na razgovore koji su vođeni, gradonačelnik Obersnel zahvalio je njemačkom veleposlaniku na dolasku unatoč ovim nepovoljnim prilikama koje su nas svih zatekle

Njemačkog veleposlanika u Republici Hrvatskoj Nj.E. Roberta Klinkea primili su u Salonu Grada Rijeke gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Marko Filipović i predsjednik Gradskog vijeća Andrej Poropat, a u ime Primorsko-goranske županije zamjenica župana Marina Medarić.

Foto: Mateo Levak/Riportal

U pratnji veleposlanika u njegovu prvom službenom posjetu Rijeci i Županiji bio je Bruno Boban, savjetnik za politiku i voditelj Odjela za odnose s javnošću.

U osvrtu na razgovore koji su vođeni, gradonačelnik Obersnel zahvalio je njemačkom veleposlaniku na dolasku unatoč ovim nepovoljnim prilikama koje su nas svih zatekle.

Foto: Mateo Levak/Riportal

„To je ujedno dokaz da život ne može stati i da poštujući epidemiološke mjere moramo razgovarati o budućnosti Predstavili smo Rijeku, gospodarske potencijale, planove za daljnji razvoj, govorili o projektu Europske prijestolnice kulture i razgovarali o mogućnostima suradnje kojih uvijek ima. Rijeka ima tri njemačka grada prijatelja, s kojima njeguje intenzivnu i plodnu suradnju. To su Neuss u pokrajini Sjevernoj Rajni Westfaliji – baš smo jučer obilježili 30. obljetnicu formalne suradnje. Zatim, Rostock, hanzeatski i sveučilišni grad na Baltiku te Karlsruhe, u pokrajini Baden-Württemberg. Sa sva tri grada njegujemo vrlo lijepu suradnju, uglavnom u području kulture, ali isto tako razmjenjujemo dragocjena iskustva u području socijale i lokalne samouprave. Također, dobru suradnju imamo i s Goethe Institutom Zagreb i njemačkom Zakladom Friedrich Ebert , a naravno, zainteresirani smo za unaprjeđenje gospodarske suradnje između Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske, a pogotovu za moguće investicije njemačkih gospodarstvenika na području Rijeke i Primorsko-goranske županije“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Zamjenica župana Marina Medarić je naglasila važnost koju za razvoj turizma na području županije imaju njemački turisti kojih je ove godine bilo više od 40%, u ukupnom broju dolazaka i koji su Rijeku i županiju prepoznali kao sigurno odredište. “Ponudili smo pomoć gospodarstvenicima koji žele investirati u ona područja koja su pod nadležnošću lokalne samouprave, prije svega zdravstveni i nautički turizam”, rekla je Medarić.

Nj.E. Robert Klinke je zahvalio na srdačnoj dobrodošlici.

„Kao njemački veleposlanik, nisam samo predstavnik Njemačke u Zagrebu već područje mojeg djelovanja obuhvaća cijelu Hrvatsku, a to svakako podrazumijeva Rijeku kao najveću hrvatsku luku i jedan od najvažnijih gradova s velikim razvojnim potencijalom. I grad i Županija imaju znatan potencijal, stoga smo razgovarali o aspektima strukturne i razvojne politike, a da stvar ne bi ostala samo na razgovoru o općenitim stvarima, konstatirali smo da između Njemačke i Hrvatske postoji čitav niz odnosa na različitim razinama. Od turista koji dolaze ovdje na odmor pa do prijateljskih i kulturnih veza s prijateljskim gradovima koji se odvijaju na razini škola, sportskih udruga i samih građana. To su konkretni vidljivi oblici naše suradnje i našeg zajedništva. Riječ je o vitalnoj suradnji koje je ispunjena životom, kako na bilateralnoj razini između Savezne Republike Njemačke i Hrvatske, ali isto tako u europskom kontekstu. Gledali smo širu sliku svih oblika suradnje. Dobio sam informacije u kojoj je mjeri Njemačka ovdje prisutna, kako u gospodarstvu tako i u drugim područjima. Tu naglašavam Rijeku kao kulturnu prijestolnicu Europe. To pokazuje koliki je potencijal grada i županije i koliko je važno da pogled Europe bude uperen u Rijeku u cijelom tom razdoblju, pa i kasnije, kako bi se očuvala ta pozornost“, rekao je veleposlanik Klinke.

U razgovoru je veleposlanik posebno iskazao želju da se pobliže upozna s projektima vezanim uz održivi razvoj, smanjenje emisije CO2, utjecajem LNG terminala na okoliš, a zanimao ga je i riječki projekt Građanskog odgoja u osnovnim školama kojeg je ocijenio izuzetno važnim za naraštaje koji dolaze u kontekstu razumijevanja demokracije, poticanja tolerancije i poštivanja različitosti.

Veleposlanik dr. Robert Klinke iza koga je bogata diplomatska karijera na dužnosti je veleposlanika SR Njemačke u Republici Hrvatskoj od rujna 2018. godine.

Savezna Republika Njemačka ima 82,7 milijuna stanovnika i četvrti je najveći izravni strani investitor u Hrvatsku s 3.841,4 milijuna EUR uloženih od 1993. do kraja prve polovice 2020. U 2019. u RH je iz Njemačke uloženo 138,3 mil. EUR. Mogućnosti za suradnju s Njemačkom postoje u gotovo svim sektorima- od sektora graditeljstva koji već niz godina uspješno posluje u Njemačkoj na nizu projekata, zatim sektora brodogradnje, IT sektora te prehrambeno-prerađivačkog sektora. U hrvatskom turizmu ima prostora za sudjelovanje njemačkih investitora, a i energetika je otvorena za moguća ulaganja, osobito u području distribucije plina te proizvodnje električne energije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari