SEZONA POČELA 1. LIPNJA

Riječke plaže za osobe s invaliditetom posebno opremljene i uređene

Među 21 plažom, koju održava Grad Rijeka, nalazi se i plaža za osobe s invaliditetom Kostanj, a osobama s invaliditetom osiguran je pristup i plaži Ploče.

U sklopu priprema riječkih plaža za sezonu kupanja, koja je započela 1. lipnja, i ove se godine posebna se pažnja posvetila upravo omogućavanju pristupa osobama s invaliditetom riječkim plažama i njihovim sadržajima.

Priprema plaže za osobe s invaliditetom Kostanj za sezonu kupanja

Plaža za osobe s invaliditetom Kostanj na Biviju jedna je od najopremljenijih plaža te namjene na Mediteranu. Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

Sve su podne površine na plaži obrađene tako da onemogućavaju klizanje, a plaža je opremljena i posebnom opremom: napravom za spuštanje nepokretnih osoba u more, rampom za ulazak u more, sanitarnim čvorom, tuševima, rukohvatima i zaštitnom mrežom u moru. U neposrednoj blizini plaže nalazi se i zasebno parkiralište.

U sklopu održavanja objekata i uređenja na plažama izveden je popravak mjestimičnih ulegnuća obalnog puta Lungo Mare, koji je i pristupni put plaži Kostanj.

VIDEO DANA:

Kako bi se osobama s invaliditetom osigurali sigurni uvjeti korištenja plaže, od 1. lipnja do 31. rujna Grad Rijeka financira rad spasilaca, osoba čiji je zadatak motriti cjelokupni prostor plaže i po potrebi pružati prvu pomoć. Za rad spasilaca u ovoj sezoni kupanja osigurano je 100 tisuća kuna, uz dodatnih 10 tisuća kuna za nabavu potrošnog materijala.

Nakon sezone kupanja prilagodba plaže Ploče osobama s invaliditetom

Kako bi se smanjio pritisak na plažu Kostanj, Grad Rijeka ima u planu zapadni dio plaže Ploče, ispod Bazena Kantrida, pretvoriti i u plažu za osobe s invaliditetom. No, planirani radovi prilagodbe zapadnog platoa plaže Ploče osobama s invaliditetom u vrijednosti 457.000,00 kn nisu započeli iz razloga što na dva pokrenuta javna natječaja nisu pristigle valjane ponude te se planiraju izvesti nakon sezone kupanja.

Tako će i ove sezone kupanja osobama s invaliditetom putem posebnih platformi, koje se redovito održavaju i atestiraju, biti omogućen pristup plažnom pojasu, ali ne i samom moru.

Što se tiče kvalitete mora, koje se provodi deset puta tijekom godine, na plaži Kostanj kontinuirano se bilježi more izvrsne kakvoće, dok je na plaži Ploče, na kojoj se kakvoća mora ispituje na dvije točke, more većinom izvrsne kakvoće.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari