JEDNA OD NAJBOLJIH NA SVIJETU

Plivačka reprezentacija SAD-a po treći put izabrala Bazene Kantrida za pripreme

Uoči Svjetskog prvenstva u plivanju plivačka reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, jedna od najboljih na svijetu, izabrala je upravo Bazene Kantrida za svoje pripreme.

Plivačku reprezentaciju SAD-a čini 41 plivač i 30 članova osoblja, a na Bazenima Kantrida odrađuju pripreme za Svjetsko prvenstvo u plivanju koje će se održati u Budimpešti od 18. do 25. lipnja. Reprezentacija SAD-a Bazene Kantrida izabrala je Bazene Kantrida za svoje pripreme treći put – u Rijeci su svoje trening kampove održali 2015. i 2017. godine.

O dojmovima jednotjednih priprema u Rijeci, koje završava za tri dana, na konferenciji za medije govorili su direktorica plivačke reprezentacije SAD-a Lindsay Mintenko te reprezentativci Leah Smtih i Ryan Murphey. Dobrodošlicu su im poželjeli gradonačelnik Rijeke Marko Filipović te direktor Rijeka sporta Igor Butorac.

VIDEO DANA:

Uputivši riječi dobrodošlice američkom nacionalnom plivačkom timu, gradonačelnik Filipović izrazio je zadovoljstvo što Rijeka ima priliku još jednom ugostiti reprezentaciju SAD-a na Bazenima Kantrida. „Bazeni Kantrida, čija je gradnja završila prije desetak godina, planirani su upravo s ciljem pružanja kvalitetnih uvjeta za treninge i natjecanja sportaša te rekreaciju građana, a smještaj bazenskog kompleksa u neposrednoj blizini mora čini ga jednim od najljepših na Mediteranu“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Naglasio je kako je bazenski kompleks prije svega planiran da pruži kvalitetne uvjete građanima za bavljenje sportom i rekreacijom, ali i ima i svoju komercijalnu notu, posebice u trenucima priprema za važna svjetska natjecanja, što izuzetno pridonosi promociji Rijeke i Hrvatske kao turističke destinacije.

Gradonačelnik je podsjetio kako su, pored američke reprezentacije, riječka plivališta za mjesto priprema prije važnih plivačkih natjecanja prepoznali i drugi međunarodno uspješni sportaši i treneri te brojne reprezentacije. Tako su na Kantridi trenirali reprezentativci Norveške, Danske i Austrije, Japana, Estonije, Njemačke, Švedske, Latvije, Slovenije i Velike Britanije.

Poželjevši reprezentaciji uspjeh na predstojećem Svjetskom prvenstvu, gradonačelnik je izrazio nadu kako američkoj reprezentaciji ovo neće biti posljednji dolazak u naš grad.

„Kao upravitelji kompleksa s ponosom ističemo činjenicu kako je od njega otvaranja bilježimo preko 3,5 milijuna korisnika, odnosno gotovo tisuću korisnika dnevno. Posebno veseli interes koji vlada na svjetskoj razini za korištenje ovakvog kompleksa, koji je samo potvrda kvalitetnih uvjeta za sportaše i sve građane Rijeke na Bazenima Kantrida. O tome koliko je kompleks prepoznat u svijetu najbolje govori činjenica da, uz američku, trenutno još dvije reprezentacije održavaju svoje treninge u Rijeci: singapurska reprezentacija te momčad daljinskog plivanja Velike Britanije“, kazao je direktor Rijeka sporta Butorac, koji je istaknuo kako u prvih pet mjeseci ove godine bilježe 5 % više rezervacija različitih grupa u odnosu na 2019. godinu.

Direktorica plivačke reprezentacije SAD-a Lindsay Mintenko zahvalila se na toploj dobrodošlici u Rijeku, u kojoj se iznimno dobro osjećaju.
„Ovo je treći put da se vraćamo ovdje, pokušavamo da to ostane naša mala tajna, jer svaki put kad posjetimo Rijeku i Hrvatsku odlično se provedemo i nakon toga ostvarimo sjajne rezultate. Svi članovi reprezentacije obožavaju biti ovdje i vjerujem da je to jedan od velikih faktora koji utječe i na njihovo plivanje te se stoga veselimo Svjetskom prvenstvu u Budimpešti“, kazala je Mintenko.

Mintenko je kazala kako joj je iznimno drago vidjeti da se bazenski kompleks tako puno koristi od strane lokalnih plivača, da Rijeka ima toliko klubova i da toliko mladih sudjeluje u plivačkim aktivnostima.

Za Svjetsko se prvenstvo u Rijeci pripremaju i Ryan Murphey i Leah Smith, koji na pripremama na Bazenima Kantrida nalaze po treći put. Ryan Murphey jedan je od najboljih leđnih plivača na svijetu: četverostruki je olimpijski pobjednik iz Rio de Janeira 2016. i Tokija 2021. godine te višestruki osvajač zlatnih medalja na svjetskim prvenstvima, dok je Leah Smtih višestruka osvajačica olimpijskih i svjetskih medalja. Američki reprezentativci istaknuli su zadovoljstvo odličnim uvjetima za treniranje, blizinom plaže i ljubaznošću domaćina, kao i smještajem u resortu Hilton Costabella Beach Resort and Spa.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari