ČESTITKE DOBITNICIMA

Riječki Antikvarijat Ex libris proglašen najboljim antikvarijatom u Hrvatskoj

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Na svečanoj dodjeli u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, od 40 knjižara i antikvarijata prijavljenih na Javni poziv za dodjelu nagrada najboljim knjižarama u Republici Hrvatskoj u 2021. godini, dodijeljeno je ukupno 12 nagrada

Programom Nagrade najboljim hrvatskim knjižarama i antikvarijatima daje se dodatna podrška knjižarskoj djelatnosti, pridonosi povećanju vidljivosti knjižara i razvoju čitateljske publike.

Na natječaj je najviše prijava ( 17) pristiglo iz Zagreba, a slijede Rijeka, Osijek, Split i Zadar. Također, najviše pristiglih prijava bilo je u kategoriji knjižara u okviru knjižarskog lanca (22), a zatim je prijavljeno  10 samostalnih knjižara te 8 antikvarijata iz cijele Hrvatske.

Najboljim antikvarijatima proglašeni su riječki Antikvarijat Ex libris, osječki Antikvarijat Ezop, Antikvarijat udruge Krilo Labina iz Labina, a najboljim antikvarijatom u Zagrebu proglašen je Antikvarijat Biblos.

Iz obrazloženja žirija:

„Antikvarijat Ex libris u Rijeci, svima poznato mjesto u starinskom, upravo ‘raskošnom’ interijeru, hram je knjige u gradu na Rječini, a njezin vlasnik Željko Međimorec, mala je književna enciklopedija i knjižar koji živi za knjige. Osim odlične opskrbljenosti, bogate ponude (s mogućnošću naručivanja knjiga), Ex libris ima i preglednu i kvalitetnu web-stranicu (KNJIGA.HR) putem koje knjige šalje diljem svijeta…. Ukratko – Ex libris je kultno mjesto riječke književne scene… Ovo mjesto s dušom, dnevni boravak ljubitelja knjige, po svakom se kriteriju definitivno izdvaja na prvom mjestu antikvarijata u Hrvatskoj.“.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Najbolje samostalne knjižare u 2021. su karlovačka Knjižara Knjiguljica, osječka Knjižara Nova, splitska Striparnica Columbo te zagrebačka Knjižara Fraktura. Najboljim knjižarama u okviru knjižarskog lanca proglašene su knjižara Hoću knjigu Joker centar u Splitu, knjižara Znanje u  Slavonskom Brodu, knjižara Verbum u Vinkovcima i zagrebačka knjižara Hoću knjigu Megastore.

Publika je putem mrežne stranice Godine čitanja http://www.citaj.hr s 12 977 elektroničkih glasova dala svoj doprinos u odabiru najboljih, a Povjerenstvo je nakon obilaska svih prijavljenih knjižara prema zadanim kriterijima odlučivalo u sastavu: pjesnikinja Ana Brnardić, prevoditeljica Lea Kovacs te putopisac i dramski pisac Jasen Boko.

Kriterije te obrazloženje stručnog povjerenstva potražite na poveznici.

Uz čestitke dobitnicima kojima je uručila nagrade, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek među ostalim je zahvalila mnogim knjižničarkama i knjižničarima, nastavnicama i nastavnicima u školama, ali i glazbenicima, glumcima, dizajnerima, sportašima i brojnim drugim stručnjacima koji profesionalno nisu vezani za knjigu, a pridružili su se i obogatili program Godine čitanja.

Oslikavajući Godinu čitanja u brojkama, ministrica je istaknula kako je Ministarstvo izravnim financiranjem i neizravnim ulaganjima u 2021. godini izdvojilo 101  milijuna kuna. „Svi ti programi, od kojih se većina redovno provodi dok su neki, poput „Rođeni za čitanje“ i „Nagrada za najbolje knjižare i antikvarijate“ ove godine prvi put pokrenuti, imaju za cilj ojačati sve segmente tzv. knjižnog lanca – od autora i prevoditelja, preko nakladnika knjiga i časopisa, organizatora književnih festivala i sajmova do knjižara i knjižnica, narodnih, školskih, sveučilišnih i specijalnih.

Godina čitanja u brojkama:

1.981.000 kuna za programe koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike, 41 milijun kuna za projektne prijedloge „Čitanjem do uključivog društva“, 13 milijuna kuna za otkup knjiga za narodne knjižnice, 50 milijuna kuna za otkupe, prijevode i knjižarsku infrastrukturu i programe poticanja čitanja, 685 sudionika Međunarodne konferencije o poticanju čitanja „Čitajmo da ne ostanemo bez riječi“, 35 sudionika prve edukacije za pedijatre održane u Slavonskom Brodu, odabrane 4 slikovnice za program Rođeni za čitanje…Više na poveznici.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views