ŠTO ČEKA CIJEPLJENE OSOBE?

Riječki epidemiolog otkrio kada nakon uboda se najčešće javljaju reakcije na cjepivo

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Cijepljenu osobu liječnički tim motri 15 minuta nakon cijepljenja jer se u tom periodu mogu dogoditi teške alergijske reakcije, iako je to rijetkost

Cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj odvija se par dana te su se pojavili i prvi simptomi. Blaži osip javio se kod dvoje cijepljenih u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

O početku cijepljenja i pojavi simptoma za Dnevnik Nove TV govorio je glavni epidemiolog Primorsko-goranske županije dr. Dobrica Rončević. Epidemiolog se osvrnuo na to kako je proteklo cijepljenje u njegovoj županiji.

‘Ako se izrazitija reakcija rano pojavila treba uskratiti drugu dozu’

Cijepljenu osobu liječnički tim motri 15 minuta nakon cijepljenja jer se u tom periodu mogu dogoditi teške alergijske reakcije, iako je to rijetkost.

“Kada se i dogode, one su obično na samom početku, prije one dramatične faze anafilaktičkog šoka, praćene određenim znakovima. Osobe koje se cijepe, kada 15 minuta budu pod nadzorom, najčešće imaju vremena da prepoznaju ranu alergijsku reakciju, ili kao svrbež ili oticanje u ustima. Ako one tu ranu reakciju prijave, na vrijeme im se može pomoći. Dva tri dana nakon cijepljenja mogu se dogoditi reakcije, a nakon tog perioda osoba više ne mora brinuti da će imati neku reakciju.

Rane anafilaktičke reakcije se obično odvijaju unutar 15 minuta, iznimno nakon nešto dužeg perioda uz najavu. A ove koje su možda i neugodne, umor, glavobolja i bolovi u mišićima su neugodni, ali su prolazne reakcije i ne zahtijevaju neku posebnu medicinsku skrb i pozornost. Osim što ih treba registrirati i pratiti, treba uskratiti drugu dozu ako se izrazitija reakcija pojavila kao rana”, kaže epidemiolog.

Zašto su obavezni cjepitelj i asistent?

“Cjepivo je zahtjevnije jer je pakirano u bočice u kojima je pet doza i koje treba u određeno vrijeme potrošiti nakon što su odmrznute. S druge strane, te bočice se razrjeđuju s određenom količinom fiziološke otopine tako da treba svaku pojedinačnu dozu još dodatno navlačiti. Zbog toga u cjepiteljskim timovima  obavezno imamo cjepitelja i asisenta, uz još možda i neko drugo pomoćno osoblje. Tako da se jedan bavi samo pripremom cjepiva za cjepitelje”, objasnio je Rončević protokol cijepljenja.

I kada se dogode, nuspojave su prolazne, navodi Rončević. Epidemiolog kaže da razlog za brigu ne postoji te da, iako su najavljene rane blaže nuspojave koje su kratkotrajne, puno su češće po sadašnjoj dokumentaciji nego što su oni imali priliku primijetiti.

‘Svakako ću se cijepiti’

“Već nakon prve doze ćemo postići zaštitu kod ranjivog stanovništva, a to su korisnici domova. Ali i određenu razinu zaštite kod zdravstvenih djelatnika. Ja ću se kao zdravstveni djelatnik svakako cijepiti kad prođe ovaj prioritetni ciklus cijepljenja zdravstvenih djelatnika koji su najizloženiji. Iduća doza za Primorsko-goransku županiju dolazi već ovaj tjedan”, otkrio je epidemiolog.

Kaže da će doze doći u zamrznutom stanju što će im omogućiti da organiziraju cijepljenje na manje ubrzani način nego što se to moralo s onima koje treba potrošiti u određenom roku.

“Istovremeno pripremamo i organizacijski sustav i cjepitelje i sve koji će tu obaveze u našoj županiji preuzeti. Tako da ćemo svaku od tih količina, uključujući i ovotjednu, moći u nekoliko dana primijeniti”, kazao je Dobrica Rončević za Dnevnik Nove TV.

Danas.hr/Net.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views