JESMO LI ZAKASNILI? /

Riječki epidemiolog upozorava: ‘Zaraza se toliko proširila da nam više nikakve mjere ne pomažu’

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Epidemiolog NZJZ-a Primorsko goranske županije Dobrica Rončević ustvrdio je da se omikron već toliko proširio da nam sada gotovo nikakve mjere ne pomažu

Hrvatska gotovo svakodnevno bilježi nove rekorde u broju novozaraženih, a to se pripisuje novom soju omikronu koji je znatno zarazniji. Slaže se s time i epidemiolog NZJZ-a Primorsko goranske županije Dobrica Rončević.

“Omikron se toliko proširio tako da nam gotovo nikakve preventivne mjere, osim rane samoizolacije zaraženih, ne pomažu”, izjavio je Rončević za HRT.

“Prema broju jučerašnjih testiranja, danas se očekuje porast novozaraženih, a isto se očekuje i idući tjedan. Oko 30 do 50 posto je pozitivnih među testiranima, što nam govori da ima zaraženih koji to ne znaju”, rekao je Rončević.

‘Samoizolacija je izgubila smisao’

Upitan je u čemu je razlika između cijepljenih i necijepljenih.

“Cijepljenje i prebolijevanje nekoliko mjeseci štite od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda. Nisam pristalica da se a priori ide u ukidanje evidencije kakvu nude covid potvrde. Samoizolacija je izgubila smisao i ona se gotovo potpuno ne provodi, naročito ne dosljedno. Zbog toga bi trebalo tu mjeru zamijeniti širokim i dostupnim testiranjem”, naglasio je.

Komentirajući situaciju da postoje osobe kojima nakon skidanja s respiratora bude bolje, a onda se jave komplikacije – bakterijska oboljenja, upale i trombovi – Rončević je rekao kako pacijenti s teškim oblicima bolesti obično nisu osobe koje su imune u dovoljnoj mjeri.

“Te osobe su sada opet među najrizičnijim – starije osobe s kroničnim bolestima. Oni bi trebali biti ciljana skupina za kontinuirano docjepljivanje i u budućnosti”, poručio je Rončević.

Masovna okupljanja i blagdani

Rončević je dodao kako na vrijeme nismo spriječili masovna okupljanja tijekom blagdana čime smo dopustili omikronu da se širi. Smatra kako bi zabrana okupljanja mogla imati vrlo mali učinak.

“Mi bismo bili zadovoljni da dobijemo malo usporavanje kako bi se ‘boosterirali’ oni koji to još nisu učinili te da bi se osvijestili oni koji se još nisu cijepili. Nedavna preboljenja i nedavna cijepljenja nisu garancija da se osoba ne može zaraziti. Docjepljivanje bi, za razliku od preboljenja, trebalo biti glavno oružje protiv pandemije”, rekao je.

Na pitanje prelazi li pandemija u endemiju poručio je kako postoji rizik od pojave neke nove varijante, koja bi mogla biti i opasnija.

“Ne smijemo odustati, niti usporiti proces cijepljenja. Upravo je to bitka zdravstvenog sustava – nastavak cijepljenja”, smatra Rončević.

Rončević je komentirao slučaj Austrije koja uvodi obvezno cijepljenje, a ima najviše zaraženih, te Izraela koji najavljuje ukidanje covid potvrda.

“Manje je važno koju će strategiju zemlja primijeniti kao metodu zaštite. Sve su zemlje prepoznale potrebu da se provede cijepljenje. Covid potvrda ako nije u funkciji motivacije za cijepljenje ona ima puno manje značenje”, rekao je dodavši kako mu se obavezno cijepljenje osobno “ne sviđa”, ali da je stvar svake pojedine zemlje da osmisli način kako održavati cijepljenje i procjepljivanje, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari