ŠTRAJK KOMUNALACA

Video | Riječki gradonačelnik Marko Filipović: ‘Ovo se nije dogodilo u povijesti, ovo je ilegalna obustava rada’

U Rijeci zasad nema učinkovitog rješenja jer su radnici Čistoće i za sutra najavili obustavu rada. Radnici su odbili današnji sastanak jer, kako kažu, jasni su u svojim zahtjevima i nema popuštanja. Riječki gradonačelnik Filipović tvrdi da traženo povećanje plaća nije moguće, no drugog rješenja nema

Stanje u Rijeci se pogoršava. Radnici komunalca traže bolje uvjete rada i veće plaće, no ne mogu naći zajednički jezik s onima iznad njih.

Reporterka RTL-a Maja Brkljača razgovartala je s riječkim gradonačelnikom Markom Filipovićem koji i dalje tvrdi da ne može ispuniti njihove zahtjeve.

Imate li rješenje za ovu situaciju?

“Rješenje za ovu situaciju je u razgovorima i pregovorima s radnicima čistoće i predstavnicima sindikata. Ovo se nije desilo u povijesti. Da obustava rada bude samoinicijativna. Ovo je obustava rada koja nije legalna. Ja sam ponudio povećanje koje smatram da je optimalno u ovom trenutku”, kazao je gradonačelnik Filipović.

To su odbili. Traže 30 posto? Možete li dati taj novac?

“Taj novac je u ovom trenutku nemoguće osigurati iz poslovanja Čistoće i za to je prethodno donijet niz odluka. Nemoguće je u ovom trenutku izaći s tolikim iznosom povećanja materijalnih prava. Potrudili smo se tijekom protekle godine povećati prava onih koji operativno rade u Čistoći. Povećali smo i neoporezivi dio i plaće. Operativnim radnicima povećana je plaća za 15 posto za rujan, a drugima za 7 posto”.

Oni kažu da to nije dovoljno. Na ulice ne idu dok ne dobe 30 posto. Kako će onda izgledati Rijeka?

“Ako ne prihvate ono što nudimo, uprava Društva i vlasnici bit će primorano poduzeti sve zakonite mjere. Sutra bismo trebali imati sastanak s predstavnicima radnika, sindikatima i upravom i nadamo se rješenju. Ako nećemo naći rješenje, morat ćemo poduzeti neke mjere”, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari