Riječki gradonačelnik podržat će inicijativu o postavljanju spomen ploče Simkeu a Grad će pomoći u realizaciji

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Grad Rijeka uvijek je podržavao aktivnosti kojima se potiču ili podržavaju nenasilje i tolerantnost prema drugima i različitim”, naglasio je Obersnel

Početkom mjeseca pratili smo aktivnosti grupe građana na obilježavanju 10. godišnjice smrti Vitomira Jovičića Simkea (OVDJE). Tim povodom na mostu iznad Rječine upaljeni su lampioni (OVDJE), a spominjalo se i pokretanje inicijative za označavanje mjesta Simkeove pogibije, i to spomen pločom s imenom i prezimenom žrtve “kako bi nas podsjetilo na taj sramotni dan”.

Član Gradskog vijeća Danko Švorinić tim je povodom pisanim putem dostavio pitanje: “Koji je stav Grada Rijeke oko inicijative za postavljanje spomen ploče s imenom Vitomira Jovičića Simkea?”.

Njegovo pitanje u cijelosti glasi: “Ove godine navršava se deseta godišnjica tragične smrti Simkea, dobrog duha našeg grada. Tim povodom je neformalna skupina građana i riječkih aktivista pokrenula inicijativu za postavljanje spomen ploče s imenom Vitomira Jovičića Simkea koja bi obilježila mjesto sramotnog događaja i sjećanja na ovaj čin bezumnog nasilja prema slabijem i drugačijem. Koji je vaš stav i hoće li im Grad Rijeka izaći u susret?”

Švoriniću je odgovorio riječki gradonačelnik Vojko Obersnel:

“Grad Rijeka uvijek je podržavao aktivnosti kojima se potiču ili podržavaju nenasilje i tolerantnost prema drugima i različitima. U tom smislu, podsjetio bih da su upravo na našu inicijativu na Trgu sv. Barbare i na mostu kod Konta, lokacijama na kojima su u bezumnim činovima nasilja smrtno stradali Aleksandar Abramov i Vitomir Jovičić-Simke još 2010. godine postavljene ploče s natpisima “Hrabrost je odabrati nenasilje”. Natpis na pločama “Hrabrost je odabrati nenasilje” predstavlja poziv i poruku svakom pojedincu, a osobito mladima na izbor humanih vrijednosti, a protiv bilo kakve netrpeljivosti, konflikata i nasilja.

Vezano za postavljanje spomen-ploče kojim bi se dodatno obilježilo mjesto stradanja Vitomira Jovičića Simkea, napominjem da do danas nisam o tome primio nikakvu formalnu ili neformalnu inicijativu. Međutim, svaku takva inicijativi koju primim imat će našu punu podršku i pomoć u njezinoj realizaciji.”, odgovorio je Švorinići gradonačelnik Vojko Obersnel.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari