ZLATKO TROBONJAČA

Riječki imunolog: ”Treća doza je u potpunosti opravdana” Objasnio i zašto

Foto: Printscreen

“Jako se puno značaja pridaje koncentraciji antitijela. Bitno je znati da ta antitijela bi trebala biti neutralizirajuća. Jesu li ona funkcionalna ili ne, za to se radi test neutralizacije virusa koji je izuzetno kompliciran i skup i u praksi se ne radi.

Ako imate određenu koncentraciju antitijela to samo znači da ste došli u kontakt s virusom ili da ste cijepljeni, ali ne znači da vas ta antitijela u značajnijoj mjeri štite.

Naravno da je dobro znati da ih imate, ali to ne znači da se možda nećete inficirati ako dođete u kontakt s virusom”, rekao je Zlatko Trobonjača, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci, u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

VIDEO DANA:

WHO i EMA: Treća doza još nije opravdana

Stručnjaci WHO-a i EMA-e tvrde da treća doza cjepiva protiv koronavirusa nije još opravdana, piše Index.

“Oni to tvrde prvenstveno zbog činjenice da jedan dobar dio populacije nije cijepljen s prvom niti s drugom dozom, nisu uopće zaštićeni, a mi u nekim bogatijim zemljama razmišljamo o trećoj dozi. Ako gledamo sa strane imunosti, sigurno da je cijepljenje trećom dozom opravdano. Vidimo iz Izraela da treća doza izuzetno dobro djeluje i štiti od epidemije”, rekao je.

O obaveznom cijepljenju zdravstvenih djelatnika

Osvrnuo se i na obvezu cijepljenja zdravstvenih djelatnika. Podsjetimo, od 1. listopada zdravstveni radnici za dolazak na posao morat će imati COVID-potvrdu, bilo da su cijepljeni ili preboljeli COVID-19. Oni koji je ne budu imali, morat će se testirati, i to jedanput tjedno. Testiranje će u početku biti besplatno, a poslije bi trošak mogli snositi sami. Hrvatska liječnička komora podupire novu mjeru.

“Sigurno da će povećati procijepljenost, međutim ja ne mislim da je to dobar put s kojim se na neki način ljude prisiljava da se cijepe. Držim da bi oni trebali shvatiti da širenje epidemijske bolesti nije samo pitanje njihove zdravstvene dobrobiti nego da možete ugroziti i druge ljude, pogotovo se to odnosi na zdravstveno osoblje jer rade s najranjivijim skupinama stanovništva”, rekao je Trobonjača.

“Naprosto, sagledajmo objektivno ovu situaciju. Ako javnozdravstveni apsekt ove epidemije ispunimo, a to možemo jedino procjepljivanjem, možemo ovu priču privesti kraju”, dodao je.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari