KREĆE MAŠKARANO LUDILO

Video | Riječki karneval vraća se u zimsko izdanje, Žejanski zvončari prvi dižu pust!

Riječki karneval ponovno se vraća u svoje tradicionalno zimsko izdanje. Više u video prilogu!

Očekuje se veći broj maškaranih grupa nego što ih je bilo na Ljetnoj povorci. Međunarodna karnevalska povorka održat će se 19. veljače, a dječja povorka dva tjedna prije, 4. veljače.

Žejanski zvončari prvi dižu pust. Zvoniti započinju već u ponoć na Tri kralja, donosi Kanal Ri.

“Bitno se je nać čim počnu Tri kralji, 6.1. stavi se zvona i onda svaki more poć za svakin zvonit, napravit 3 kruga po selu. Krugi koji su već davno usađeni kod nas i tako počne otvorenje pusta, znači na Tri kralja se jedan put zazvoni i to je početak pusta za nas u Žejanima.”, kaže Mauro Doričić, Udruga Žejanski zvončari.

Otprilike 40 zvončara okupi se i krene u povorku uz zvona i muziku.

Brojne maškare, alegorijska kola te nova iznenađenja napravit će još jednu nezaboravnu atmosferu na Riječkom karnevalu koji se ove godine održava u svoje originalno zimsko doba.

“Drago nam je da možemo konačno se vratiti u naš stari, višestoljetni tradicijski termin. Od 17. siječnja, od Antonje do 22. veljače”, kaže Dominik Damiš, voditelj marketinga TZ Grada Rijeke.

Prijavnice za povorku ali i ostale izbore Riječkog karnevala su otvorene.

“Za Izbor kraljice, za Dječju karnevalsku povorku i za Međunarodnu karnevalsku povorku. Pozivam naše gledatelje i članove grupa i naše kandidatkinje za kraljicu da se jave, da se prijave…”, dodaje Dominik Damiš.

Iako se već prijavila nekolicina kandidatkinja za kraljicu, imena još nisu poznata.

“Imamo kandidatkinje, imamo ih dovoljno. Izbor će se održati 20. siječnja. U Dvorani mladosti, dakle tradicionalan termin…. Uskoro će biti više informacija, no nešto ćemo ipak ostaviti za sami kraj.”, najavljuje voditelj marketinga TZ Grada Rijeke.

Među brojnim karnevalskim grupama iz raznih krajeva Hrvatske te inozemstva, uvijek su rado viđeni zvončari.

“Mi ćemo prit sigurno, ako nas pozovu dapače. Bit će nam drago da nas i ljudi vide već nakon tih 2-3 leta ča nismo šli dalje.”, dodaje Mauro Doričić iz Udruge Žejanski zvončari.

Međunarodna karnevalska povorka održat će se 19. veljače, dok će se Dječja povorka održati 4. veljače, donosi Kanal Ri.

Najavu Žejanskog pusta te Riječkog karnevala pogledajte u video prilogu!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari