VELIK USPJEH

Riječki liječnici objasnili kako su prvi u Hrvatskoj pacijentima ugradili elektrostimulator, poboljšava im kvalitetu života

Screenshot Kanal Ri

Jedinstven uspjeh digestivnih kirurga KBC-a Rijeka. Prvi put u Hrvatskoj pacijentima ugrađen elektrostimulator za fekalnu inkontinenciju. Više u video prilogu!

“Razlog zbog čega smo to radili jest inkontinencija stolice kod bolesnica koje nisu mogle adekvatno zadržavati stolicu. To im je značajno remetilo njihovu kvalitetu života nakon što su neke od njih prošle još neke operacije zbog kojih su inicijalno bile liječene.”, pojasnio je Marko Zelić, pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka za Kanal Ri.

Inkontinencija označava nemogućnost adekvatnoga pražnjenja, odnosno radi se o nevoljnom pražnjenju stolice, vrlo često udruženom s inkontinencijom urina zbog oštećenja mišića dna zdjelice.

Pogledajte video Kanala Ri:

“Elektrostimulator za mišiće na zdjelici ugrađuje se bolesnicima koji su na temelju i nakon procjene našeg multidisciplinarnog procjenili da ni jednim drugim konzervativnim zahvatom, odnosno liječenjem niti nekakvim drugim medicinskim postupkom ne možemo poboljšati kvalitetu života i izlječiti ih od toga stanja.”, dodaje pročelnik Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka.

Pacijentice na kojima je ovaj zahvat uspješno izvršen bile su ovisne o različitim pomagalima koja zahtijevaju i vrlo česte medicinske intervencije.

“Jedna bolesnica je operirana zbog dobroćudne bolesti koja je nažalost isto tako značajno teška i ostavlja posljedice nakon operativnog liječenja, jedna bolesnica je nakon onkološkog liječenja dok je treća bolesnica operirana zbog idiopatske, odnosno inkontinencije uzrokovane oštećenjem mišića dna zdjelice koji se najčešće kod žena javlja nakon poroda.”, otkriva pročelnik Zelić.

Procedura je relativno komplicirana, a tim stručnjaka koji odlučuje o potrebi takvog liječenja sastoji se od gastroenterologa, digestivnih kirurga, radiologa i stoma-terapeuta.

“Procedura otprilike traje negdje pola sata do 40 minuta, može se napraviti i prije, ali otprilike računajte pola sata. Bitno je da ako sve lijepo ide, onda ide relativno brzo. Ako imamo poboljšanje preko 50% kvalitete života nakon same ugradnje privremenog pejsmejkera onda ide ugradnja trajnog elektrostimulatora, a to je ono što očekujemo kod naše 3 pacijentice kroz nekih 3 tjedna.”, otkriva Damir Karlović, specijalist abdominalne kirurgije KBC-a Rijeka.

Inkontinencija nažalost često zahvaća mlađe pacijente.

“Koji onda gube jedan određeni dio svog života i svoju radnu sposobnost na dugotrajna liječenja, a na ovaj način im praktički rješavamo problem vrlo efikasno.”, dodaje Dorian Kršul, abdominalni kirurg Zavoda za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka

Podršku kirurzima na operaciji osigurali su anesteziolog Danijel Knežević te instrumentari Predrag Vlahović I Davorin Brajdić, ali i brojni drugi kolege liječnici te medicinske sestre i tehničari koji su sudjelovali u probiru te pripremi bolesnika, donosi Kanal Ri.

Više u video prilogu!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari