OSUDA ZVJERSTVA

Video | Riječki nadbiskup Uzinić o pedofiliji u Crkvi: ‘Nadam se da će zlostavljači završiti u zatvoru’

Riječki nadbiskup komentirao je stanje u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj pa rekao da ‘svatko, tko je napravio kazneno djelo, treba odgovarati’. Dodao je i da je Crkva produžila pa i ukinula zastaru za pojedina djela, posebno po pitanju zlostavljanja maloljetnika

Riječki nadbiskup Mate Uzinić poslao je poruku zlostavljačima unutar Crkve da je potrebno preuzeti odgovornost.

Reporterka RTL-a Ida Balen razgovarala je s Uzinićem koji je, kao predsjednik Povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba, komentirao stanje u Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj povodom prijevoda pisma meksičke novinarke Valentine Alazraki papi Franji i predsjednicima biskupskih konferencija iz cijelog svijeta na hrvatski jezik.

Ona je, prema nedavno objavljenom pismu, u Vatikanu u veljači 2019. na skupu posvećenu zaštiti od zlostavljanja predložila Katoličkoj crkvi tri mjere. Ova dugogodišnja dopisnica iz Vatikana istaknula je da žrtvu treba staviti na prvo mjesto.

Meksička novinarka, dugogodišnja dopisnica iz Vatikana, istaknula je tada važnost da Crkva stavi žrtve na prvo mjesto, dopusti da je savjetuju ljudi i izvan Crkve, te profesionalizira svoju komunikaciju.

Na pitanje nadbiskupu Uziniću hoće li se zlostavljačima suditi i hoće li završiti u zatvoru odgovorio je da se nada da hoće.

“Svatko tko je napravio kazneno djelo treba odgovarati. Kako, budući da je član Crkve i Crkva ima svoj pravni sustav u crkvenim strukturama, tako i budući da smo mi dio društvene zajednice i u društvenoj zajednici kao i svatko drugi”, dodao je Uzinić.

“Problem je ponekad s činjenicom da su na državnom području, na području kaznenog zakonodavstva pojedinih država, možda određene stvari zastarjele jer se na vrijeme nije s njima suočavalo pa je onda možda to razlog da netko neće biti osuđen na toj razini. Svakako je Katolička crkva tu zastaru za pojedina djela produžila, za neka i ukinula, osobito kada je riječ o zlostavljanju maloljetnika, onda se drukčije pristupa tom problemu zastare”, pojasnio je.

Zaključio je da ako netko tko ne dobije sankciju “na civilnom području”, treba biti sankcioniran na “crkvenom području”.

Cijeli intervju s riječkim nadbiskupom o ovoj temi s Uzinićem pogledajte ekskluzivno u RTL-u Danas u 19 sati!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari