TREBA DOĆI NA VRIJEME

VideoRiječki neurolog otkrio klasične simptome moždanog udara i kako prevenirati bolest

Liječnik je naglasio važnost brzog zvanja hitne medicinske pomoći

Neurolog David Bonifačić, pročelnik Zavoda za cerebrovaskularne bolesti KBC-a Rijeka, pojasnio je kako su najkarakterističniji simptomi moždanog udara iznenadna nerazumljivost govora, otežan govor, slabost ekstremiteta, nagla vrtoglavica i dvoslika.

”U tom trenu treba nazvati hitnu medicinsku pomoć koja će onda procijeniti simptome koji pacijent navodi i ukoliko su oni točni i pokazuju na moždani udar na najbrži način ga odvesti
u medicinsku ustanovu”, rekao je Bonifačić.

”Nažalost ne možemo ništa bez hitnog snimanja mozga, tek onda možemo znati o kojem tipu moždanog udara se radi, u kojoj je fazi i započeti daljnje liječenje”, pojasnio je liječnik.

Bonifačić kaže kako je moždani udar u snu jedan od oblika udara koji je otežan time što se ne zna kad je točno nastupio. Kod moždanog udara nema boli, te se pacijent ne probudi iz sna.

”Iako danas sve kvalitetnijim snimkama mozga, možda ćemo i preciznije znati vrijeme kad je nastupio moždani udar. I tako dati što adekvatniju terapiju”, rekao je liječnik.

Opisao je kako osoba normalno ode spavati, a kad se probudi primjećuje slabost ruke i noge, kao i otežan govor.

”To je vrijeme kad krene tražiti pomoć i nakon toga krećemo s liječenjem”, rekao je Bonifačić.

Moždani udar je drugi najčešći uzrok smrti, liječnik je naglasio kako je važno koliko zajednica ulaže u liječenje moždanog udara. U RH postoje najsuvremenije metode liječenja koje postoje na Zapadu, naglašava Bonifačić.

”I možemo našim građanima dati najkvalitetniju skrb. Važno je doći na vrijeme, kako bi mogli pristupiti s aktivnim liječenjem moždanog udara”, zaključio je liječnik, izvještava Ida Balen za RTL.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views