VRIJEDNA INICIJATIVA

Riječki poduzetnici u Petrinji u akciji „Gradimo Petrinju – Ne dam da život stane!“; Možete se uključiti i vi!

Nakon razornog potresa u prosincu 2020. godine, riječki poduzetnici pokrenuli su inicijativu za pomoć Petrinji pod sloganom „Ne dam da život stane!“, motivirani snažnom volonterskom energijom cijele Hrvatske

Osnovna misao vodilja bila je da se u potresom pogođena područja ponovno udahne život u svakom smislu te riječi.

Osim stambenih objekata, u potresu su stradale i brojne gospodarske zgrade, sjedišta obrta i tvrtki, zbog čega je mnogim stanovnicima tog kraja onemogućen rad. Kako bi se život uistinu u potpunosti vratio, osim hvalevrijedne pomoći orijentirane na trenutačno saniranje štete, javila se ideja za iniciranjem ciljanog humanitarnog projekta kojim bi se ponovno pokrenuo posao nekog lokalnog obrtnika ili malog poduzetnika.

Cilj je obnoviti oštećenu gospodarsku zgradu i strojeve te lokalnom poduzetniku omogućiti nastavak rada kroz pronalazak tržišta za plasman svojih proizvoda.

Prva takva akcija pokrenuta je na području Petrinje, gdje je štetu na svojim radnim strojevima i zgradama pretrpio posljednji aktivni lončar iz Petrinje koja je poznata po lončarstvu kao jednom od najstarijih zanata.

Danas je u Petrinji održano javno predstavljanje humanitarnog projekta, a u isto vrijeme betonirana je ploča buduće radionice lončarstva, čime je i službeno započeta gradnja novog kompleksa.

Na konferenciji su sudjelovali Valentino Valent – vlasnik obrta Lončarstvo VAL; Boris Popović – riječki poduzetnik, Marin Račić – riječki arhitekt i Ivica Relković – koordinator idejnog razvoja projekta.

Lončar Valentino Valent koji vodi obiteljski obrt Lončarstvo VaL u Petrinji je otkupio novu lokaciju na koju je trebao preseliti poslovanje i u dogledno vrijeme otvoriti Muzej lončarstva. Izradio je dokumentaciju za novi objekt i prije potresa betonirao temelje buduće radionice, pokraj stare drvene kuće za koju je prethodno ishodio dokumentaciju za obnovu, s namjerom da postane dio kompleksa Muzeja lončarstva.

Također, na navedenoj lokaciji nalazi se zgrada u kojoj je planirano uređenje ureda za poslovne namjene obrta te dvije udruge koje se bave revitalizacijom lončarstva. Ideja pokretanja radionice i Muzeja nastala je iz želje da se stari zanat spasi od odumiranja, a razorni potres najavio je upravo to – kraj lončarstva u petrinjskom kraju.

„Cijela priča izgradnje radionice i Muzeja lončarstva krenula je prije 3 godine, a prošle godine započeta je izgradnja. Nakon potresa, moja obitelj i ja razmišljali smo o opciji odlaska iz Petrinje s obzirom da svi živimo od lončarskog obrta. Ipak, odluku smo promijenili nakon što se na inicijativu riječkih poduzetnika pokrenuo lanac dobrote koji putuje iz Rijeke, preko Zagreba pa sve do Petrinje. Ono što garantiram je da mi nećemo biti posljednja karika u tom lancu i upravo zbog toga je ideja da se projekt nastavi kroz lončarske radionice koje će se održavati u objektu koji bismo obnovili za potrebe prezentacije loalnih proizvoda te kroz objekt koji bi postao svojevrstan poduzetnički inkubator.“, rekao je Valentino Valent, vlasnik obrta Lončarstvo VaL.

Humanitari projekt „Gradimo Petrinju – Ne dam da život stane!“ povod je da se stvori sinergija između dva grada: Rijeke i Petrinje i da se zajedničkim snagama omogući kvalitetan život u potresom pogođenim područjima.

„Riječki poduzetnici su već neko vrijeme kroz svoje akcije prisutni u petrinjskom kraju, a iako je poklonjeno nekoliko kućica te su postavljeni šatori, zaključili smo kako to nije dovoljno. Kako bi se sačuvao grad, treba sačuvati radna mjesta, pa je zbog toga odlučeno da riječki poduzetnici kroz ciljanu akciju pomognu petrinjskim poduzetnicima, jer smatramo kako je kultura povezivanja i suradnje nešto što daje najveću vrijednost. Želimo ljude koji stvaraju, koji zajednički rade, razmijenjuju ideje i ostvaruju suradnju, što se, uostalom, ocrtava i u logotipu akcije koja prikazuje nepresušnu riječku amforu iz koje se voda izlijeva u petrinjsku stucku.“, rekao je Boris Popović, predstavnik riječkih poduzetnika.

Vođeni mišlju da treba obnavljati život, a ne samo zgrade, obnovom kompleksa radionice i Muzeja lončarstva sudjeluje se u izgradnji prve nove zgrade u Petrinji, ali i cijelom području nakon potresa. Prva faza projekta već je u procesu realizacije, a danas su svi prisutni svjedočili betoniranju ploče buduće radionice na ukupno 150 m².

„Ovo je jedan od emocionalno najznačajnijih projekata koje smo radili, a kroz idejno rješenje pokušali smo osmisliti novi centar Petrinje, koji nije velik, ali mora imati puno smisla. Ideja je bila napraviti mali trg koji smo nazvali „Trg lončarstva“ i koji u sebi objedinjuje tri funkcije – jedna je Muzej lončarstva, zatim radionica lončarstva, objekt kojem se danas betoniraju temelji, te postojeći višekatni objekt koji bi bio novi poduzetički inkubator. Cilj je da se stvori prostor koji će biti namijenjen svim generacijama i kroz koji će se udahnuti novi život u Petrinju.“, rekao je Marin Račić, riječki arhitekt.

Za nastavak izgradnje radionice i kompleksa Muzeja lončarstva prikupljaju se donacije koje je moguće realizirati kupnjom proizvoda iz donatorske kolekcije Lončarstva VaL. Redovna cijena proizvoda je uvećana kako bi se od prikupljenih sredstava 50% prihoda moglo koristiti za izgradnju radionice i Muzeja, dok je preostalih 50% iznosa namijenjeno trošku izrade proizvoda.

Artikli iz donatorske kolekcije imat će apliciran logo humanitarnog projekta i bit će dostupni za preuzimanje po završetku izgradnje radionice, odnosno, kada zajedničkim snagama proizvodnja bude ponovo pokrenuta. Tom gestom donatori će neposredno sudjelovati u obnovi ovog najstarijeg petrinjskog zanata te biti pokretači budućeg gospodarskog razvoja potresom pogođenih područja.

„Nakon potresa prva misao vodilja bila je pronaći lokalnog obrtnika ili poduzetnika koji zbog posljedica potresa razmišlja o gašenju poslovanja i odlasku iz Petrinje. Ubrzo je pristigla informacija o Lončarstvu VaL kojeg vodi posljednji aktivni petrinjski lončar, a čijim bi se odlaskom ovaj tradicionalni zanat ugasio. Nakon što smo stupili u kontakt s g. Valentom, odlučeno je da se planski osmisli akcija koju će se kroz razne sadržaje pratiti godinu dana ili duže. Upravo zbog toga inicirana je donatorska akcija kroz otkup lončarskih proizvoda, kako bi se dugoročno zaista osiguralo da život ne stane i da se grade poslovi zbog kojih će ljudi ovdje žele i trebaju ostati. “, rekao je Ivica Relković, koordinator idejnog razvoja projekta.

Tijek realizacije svih faza projekta moći će se pratiti putem službene Facebook stranice „Ne dam da život stane!“, dok se narudžbe za kupnju proizvoda iz donatorske kolekcije zaprimaju putem e-maila nedamdazivotstane@gmail.com.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views