SPAŠEN JE LJUDSKI ŽIVOT!

Riječki policajci Mark i Ivan na Badnjak osigurali prijevoz srca namijenjenog za transplataciju

Kada je riječ o presađivanju ljudskih organa i spašavanju života svaki medicinski stručnjak će potvrditi kako je u takvom postupku za uspješan ishod uz stručni tim liječnika i ostalog medicinskog osoblja te vrhunske opreme, neophodna i brzina izvođenja transplatacije organa.

Kako se u takvim slučajevima organi namijenjeni za transplataciju, koordinacijom i suradnjom medicinskih centara u Hrvatskoj i inozemstvu, najčešće prevoze iz različitih mjesta do bolnice za izvođenje postupka transplatacije, nerijetko medicinari zatraže pomoć i drugih institucija.

Takav jedan poziv za pomoć prilikom prijevoza ljudskog organa (srca) namijenjenog za transplataciju u KBC Zagreb, zaprimljen je na Badnjak popodne, u petak, 24. prosinca i u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj iz KBC Rijeka od prof. dr.sc. Željka Župana, bolničkog transplatacijskog koordinatora.

Promptno donešenom odlukom određeni su policijski službenici iz Postaje prometne policije Rijeka koji su s policijskim vozilom, kao prethodnica vozilu s medicinskim timom i navedenim organom, osigurali koridor neometanog prolaza između KBC Rijeka na Sušaku i dopratili ih do naplatne postaje Lučko na autocesti Rijeka-Zagreb. Tu su vozilo s medicinskim timom i srcem preuzeli policijski službenici PPRP Zagreb i za desetak minuta u pratnji ih dovezli do Kliničke bolnice Dubrava u Zagrebu gdje je i obavljena operacija transplatacije srca.

Unatoč kiši i magli te izrazito lošim vremenskim uvjetima koja ih je pratila na autocesti A6 kroz Gorski kotar, mladi policajci Mark Mrkonja i Ivan Savić osigurali su prijevoz na udaljenosti od 150 kilometara do NP Lučko za manje od sat vremena! Pamtit će oni tu Badnju kišnu večer zauvijek i vožnju od 21.30 do 22.25 sati, a međuresornom suradnjom policije i medicinara još jednom je na najbolji mogući način ostvarena dobrobit građana, spašen je ljudski život.

Štoviše, njome je omogućen put rođenja novog života osobe kojoj je upravo božićne noći presađeno srce. Tako se simbolika rađanja života i nade, dok je sav kršćanski svijet iščekivao rođenje Božjeg sina, spasitelja Isusa Krista, novim životom prelila u stvarnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari