Riječki Prometni centar posjetili učenici OŠ Srdoči, pokazali zavidno stanje o prometnim pravilima

Prometni centar ugostio je OŠ Srdoči, odnosno 5. i 6. razrede koji su imali priliku upoznati se s radom centra koji postoji od 2003. godine

Učenici, predvođeni nastavnicom Vesnom Slaviček, upoznati su s načinom rada centra, ulozi kamera u prometu te na koji način Prometni centar pomaže policiji. Saznali su i kako se broji promet, što su to detektorske petlje, čemu služi ciklometar i kada se moraju izrađivati prometni elaborati.

Tako je učenike iznenadio i posjet policijskog službenika koji je došao po video snimke prometne nesreće.

Učenici su pokazali zavidno znanje

Učenici su imali jako puno pitanja te su pokazali zavidno znanje o ispravnom načinu prelaženja pješačkih prijelaza, čemu službe tipkala za pješake, raspoznavanju prometnih znakova… a znali su i čemu služe zaštitni stupići i semafori.

Znatiželjne dječje ruke imale su zaista puno pitanja, na koja su se potrudili odgovoriti Ana Tomljanović, voditeljica Odjela projektiranja i upravljanja prometom, Boris Miškulin, prometni operater i Dragana Šmitran Babić. Naravno, najzanimljiviji dio bio je upravljanje prometnim kamerama te snimke policijskih potjera.

‘Bilo je jako zanimljivo’

Mia iz OŠ Srdoči nam je rekla kako joj je bilo jako zanimljivo te kako nije znala za prometni centar. Ona sama, kaže, pazi kako prelazi cestu ali primjećuje da puno vozača ne poštuje prometna pravila.

Kira je pak znala da postoji prometni centar, i jako joj je bilo zanimljivo vidjeti kamere i ponašanja sudionika u prometu. Nada se da ću uspjeti doći još koji put. Želja joj je, naime, studirati promet.

Ovakvi posjeti posebno vesele jer se prometna kultura uči od najranije dobi a sve s jednim ciljem – sigurnost u prometu mora biti prioritet broj jedan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari