EKO AKCIJA!

Video | Riječki srednjoškolci čistili plaže na Pećinama: ‘Tko to sve baca ne znam, ali sram ga bilo’

Stari i novi prijatelji eko akciju okrunili su kupanjem u čistom moru

Na prvi pogled idila. Malo šira slika ipak otkriva prljaviju stvarnost. Cijelo jutro plaže na Pećinama čistili su riječki srednjoškolci, izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

“Ljudi najčešće bacaju cigarete, opuške od cigareta, boce, staklo”, rekla je Leona Piko, učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

“Onako zapravo iznenadilo me koliko je otpada i koliko je plaža zagađena”, kaže Lara Pozder, učenica Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Prikupljeno smeće pravilno je sortirano.

“Tko to sve baca ja ne znam, ali nekako sram ga bilo”, kazao je Mateo Frković, učenik Prve sušačke hrvatske gimnazije u Rijeci.

Pedesetak srednjoškolaca učilo je o salinitetu, temperaturi i čistoći mora. U Primorsko-goranskoj županiji u sezoni se kontrolira 270 točaka, najviše na Jadranu. More na Pećinama naglo je zagrijalo, na gotovo 22 stupnja.

“Cvjetanje mora je jedna prirodna pojava koja se inače javlja u ovom periodu i zajedno se spojilo s peludi koje ima dosta u zraku trenutno”, kazala je Tea Peranić Mehanović, sanitarna inženjerka.

Nije lijepo za vidjeti, ali nije opasno. Ono opasno, u 150 zemalja svijeta čisti se eko kuglama kakve su učenici izrađivali pa njih 500 bacili u more.

“Područja koja se tretiraju ovim kuglama ponovno prevode u ekološki zdrava i čista područja”, kaže Nedeljko Jovanović, proizvođač eko kugli.

Eko akcijom riječki Crveni križ obilježava svoj tjedan.

“Mi smo zapravo ciljano zvali učenike iz škola koje se nalaze ovdje u blizini, koji ovdje dolaze u slobodno vrijeme se kupati, a također znaju imati i tjelesni”, kaže Ana Delonga, koordinatorica rada s mladima Crvenog križa Rijeka.

Zvali su i srednjoškolce koji su stigli iz Ukrajine. Ovaj 16-godišnjak tu je nekad ljetovao, sada se sklonio od rata.

“Upoznao sam neke nove prijatelje, vodio zanimljive razgovore s vršnjacima, pa sam zapravo zadovoljan što sam se odazvao”, rekao je Vaet Raduta iz Ukrajine.

Stari i novi prijatelji eko akciju okrunili su kupanjem u čistom moru, izvještava Maja Brkljača za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari