DJECI I MLADIMA

Riječki stručnjaci napravili aplikaciju ČITATA za djecu i mlade koja pomaže pri čitanju

Ilustracija: Robert Belosevic/PIXSELL

U Godini čitanja nastala je mobilna aplikacija ČITATA, prvenstveno namijenjena djeci i mladima do 15 godina, učenicima osnovnih škola, koji imaju specifične teškoće u čitanju, ali i svoj djeci koja žele čitati i slušati knjige na interaktivniji i zabavniji način.

ČITATA sadrži knjige za osnovnu školu, vizualno i glasovno prilagođene unutar mobilne aplikacije. Uz sadržaj, koji se može istovremeno čitati i slušati, aplikacija je dizajnirana na način da malim korisnicima čitanje bude ugodno i prisno. Odabrane naslove čitaju Jelena Miholjević i Marko Jelić koji svojom interpretacijom tekst čine lako prohodnim i primamljivim malim korisnicima.

Projekt “ČITATA” financiran je od Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske zahvaljujući programu koji omogućuje pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj. Nositelj projekta je umjetnička organizacija YELO – za interdisciplinarni umjetnički proces, a autorica projekta je Jelena Remetin, multimedijalna umjetnica iza koje stoje uspješni projekti (npr. Hrvatski zvukopis). Mobilna aplikacija ČITATA izrađena je u suradnji s timom stručnjaka među kojima je i doc. dr. sc. Maja Kelić, nastavnica na studiju Logopedija Sveučilišta u Rijeci, a u aplikaciju je ugrađen program za automatsko slogovanje izrađen na Sveučilištu u Rijeci, čije su autorice izv. prof. dr. sc. Ana Meštrović, prof. dr. sc. Sanda Martinčić-Ipšić i izv. prof. dr. sc. Mihaela Matešić koje su ga rado ustupile razvojnom timu. Ova je aplikacija izvrstan primjer multidisciplinarne suradnje između umjetničke organizacije YELO koja je nositelj projekta te znanstvenika Sveučilišta u Rijeci iz različitih znanstvenih disciplina, a s ciljem transfera znanja i implementacije znanosti u opipljiv proizvod dostupan svima.

ČITATA trenutno broji devet knjiga za osnovnoškolsku dob, dok će se u sljedećoj godini dopuniti s još deset naslova.

  • Zabundane priče, autor: Tomislav Baran
  • Viktor i tajna druzina, autorica: Corina Ana Penić
  • Bacit ću ti kompjuter kroz prozor, autorica: Jasminka Tihi Stepanić
  • Bijeli klaun, autor: Damir Miloš
  • E baš mi se pjeva, autorica: Lada Martinac Kralj
  • Baš kao Harry Potter, autorica: Jasminka Tihi Stepanić
  • Priča o pobjedi, autorica: Rosie Kugli
  • AnaTomiJa; Crvenšlapica, autor: Zvonimir Balog
  • Zmajevi koji ne lete, autorica: Ivana Šojat

VIDEO DANA:

Malim čitateljima se nakon preuzimanja aplikacije i registracije prikazuju knjige prilagođene njihovoj dobi. Unutar svakog audio-vizualnog poglavlja korisnici mogu sami mijenjati boje pozadine, teksta, fontove, prored, veličinu slova, poravnavanje, zbor boja zaslona, punjenja, ali i upoznati se s nepoznatim riječima i pojmovima čija značenja objašnjava glumac. Kroz opciju Čitaj kao Čitata mogu vježbati izgovor za pojedine riječi te ga usavršavati po potrebi. Također, aplikacija nudi i mogućnost odabira dnevnog vremena za čitanje uz postavljeni alarm.

Unutar aplikacije nalazi se i statistika – postotak pročitanog i nepročitanog sadržaja, a daje se mogućnost i preuzimanja poglavlja koja se zatim mogu otvoriti bilo kada i bilo gdje te mali korisnik može nastaviti čitati bez uključenog interneta.

Aplikacija ČITATA besplatna je i dostupna na Google Play Store App Store.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari