Riječki Student Day Festival 10. rođendan slavi uz nastupe Rudimental, Urbana i mnogih drugih

Foto: Ilustracija

Jubilarni SDF će se održati od 13. do 18. svibnja uz obilje kulturnih, sportskih, edukativnih, humanitarnih, znanstvenih i koncertnih sadržaja te pružiti zaokruženi društveni doživljaj prvenstveno studentima, ali i svim građanima i posjetiteljima Rijeke

Student Day Festival ove godine slavi 10 godina postojanja.

Najveće studentsko događanje u regiji jubilarno izdanje obilježit će dosad najbogatijim programom koji će se održati od 13. do 18. svibnja na Kampusu Sveučilišta u Rijeci na Trsatu te Export Delti u središtu grada.

– Kao i svake godine, tijekom tjedna imat ćemo brojna kulturna, zabavna, humanitarna, edukativna i sportska događanja namijenjena studentima, a vikend će obilježiti koncertni program u sklopu kojeg će nastupiti dvadesetak jakih glazbenih imena urbane i elektronske glazbe, pri čemu je važno naglasiti da su svi programi – osim humanitarnih – besplatni. Za ovu godišnjicu donosimo festival studentima na Kampus. Među aktivnostima izdvojila bih oslikavanje murala na Kampusu u sklopu Culture Week-a, humanitarnu utrku po mraku u suradnji s eSTUDENT-om, humanitarni stand-up show, znanstveni Escape room, predstavljanje udruga i sajam rukotvorina u suradnji sa Savjetom mladih PGŽ. Neizostavne su i sportske aktivnosti te revijalna utakmica grada Rijeke i Sveučilišta. U svih deset godina cilj Student Day Festivala bio je pružiti kvalitetan, sadržajan i sveobuhvatan program studentima, ali i svim zainteresiranim građanima i mogu reći da je kroz proteklo desetljeće SDF doista postao centralno mjesto okupljanja studenata, u čijim programima sudjeluju deseci tisuća ljudi. Dok traje Student Day Festival, Rijeka doista postaje pravi sveučilišni grad u kojem studenti „imaju glavnu riječ“, kazala je Pegi Pavletić, v. d. predsjednice Hrvatskog studentskog zbora i predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci koji je jedan od organizatora događanja.

Potencijal i značaj Student Day Festivala za studentsku populaciju u Rijeci od ranih je dana prepoznalo i Sveučilište u Rijeci koji je važan dio organizacije festivala i na čijem se Kampusu na Trsatu odvijaju brojni programi tijekom tjedan dana SDF-a.

– Sveučilište u najvećem dijelu čine studenti, kojih je na Sveučilištu u Rijeci sada 17 tisuća. Ono što je nama nevjerojatno jest da studenti, uz sve svoje redovne obaveze, ulažu toliko puno vremena, znanja, motivacije i energije u organizaciju svih ovih izvannastavnih aktivnosti i to već deset godina. Ovako aktivan Studentski zbor ne postoji u ovoj državi, a to je potvrdila i činjenica da je predsjednica SZSUR izabrana i za predsjednicu nacionalnog Studentskog zbora, kazala je prof. dr. sc. Sanja Barić, prorektorica za studije i studente, dodavši da Sveučilište može biti ponosno na svoje studente i kako ih odgovornost i zalaganje studenata inspirira. Poručila je kako je ovaj projekt i studenti riječkog Sveučilišta dokaz da se na mlade možemo osloniti i kako oni čine važan pozitivan doprinos ne samo Rijeci i županiji, nego čitavoj državi.

Dok traje Student Day Festival, studenti „na čuvanje“ dobivaju i ključeve Grada Rijeke, a podrška grada u kojem živi i uči više od 17 tisuća studenata i više je od simboličke.

– Ovaj festival svake godine sve je veći i privlači sve veći broj studenata, kako iz Rijeke, tako i iz okolice, jer je program stvarno bogat i šarolik – ne samo koncertni dio, nego čitav Culture Week koji se ove godine prvi puta održava na Kampusu. Festival doprinosi i turističkoj ponudi grada, atraktivnosti Rijeke u koju mnogi dolaze samo radi festivala, a u proteklih deset godina SDF je i afirmirao područje Exportdrva na Delti za koje se nadam da će iduće godine, kada Rijeka bude Europska prijestolnica kulture, biti središte mnogih događanja, kazao je zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Marko Filipović, dodavši kako Grad Rijeka SDF podržava od prvih dana i kako studenti mogu nastaviti računati na podršku.

Primorsko-goranska županija, kao važna sveučilišna regija koja privlači studente iz čitave Hrvatske, pa i inozemstva, značajan je partner Student Day Festivala.

– Ovaj događaj uvijek čitav grad i regiju ispuni pozitivnom energijom, lijepo je biti uz mlade jer se onda i mi osjećamo mlađima. Student Day Festival privlači ne samo studente, nego i velik broj drugih mladih ljudi u Rijeku koja je pravi sveučilišni grad i nama u Županiji veliko je zadovoljstvo surađivati sa Sveučilištem ne samo u projektima poput pametne specijalizacije nego i na konkretnim poboljšanjima studentskog standarda kao što je nedavno otvorenje studentske ambulante ovdje na Kampusu, kazala je zamjenica župana Marina Medarić.

Program 10. Student Day Festivala započet će 13. svibnja preuzimanjem ključeva grada i od ponedjeljka do subote ispuniti dane zanimljivim događanjima za studente, koji će imati prilike kroz Culture Week uključiti se u bogati kulturni život grada i Sveučilišta u Rijeci, upoznati se s aktualnostima iz studentskog života kroz predstavljanje studentskih inicijativa, udruga i projekata, natjecati se u raznim sportskim disciplinama, djelovati humanitarno, ali i zabaviti se uz odlične domaće i strane bendove i DJ zvijezde.

– Za jubilarno, 10. izdanje odlučili smo dodatno podignuti ljestvicu u glazbenom programu, koji je i u dosadašnjim godinama bio prepoznat po svojoj kvaliteti i atraktivnim izvođačima. Tako će ove godine glavni headliner biti britanska koncertna senzacija Rudimental, čije pjesme trenutačno dominiraju radijskim valovima diljem svijeta. Njihov najnoviji hit, „These Days“, samo na službenom kanalu benda prikupio je 350 milijuna pogleda. Rudimental na glavnoj pozornici nastupaju u petak, 17. svibnja, a pridružit će im se i niz odličnih domaćih bendova i glazbenika. Jedanko kvalitetan „line-up“ očekuje nas i dan kasnije, kada ćemo uz „main floor“ imati i „warehouse floor“ na kojem će nastupiti najveće zvijezde elektronske scene, rekao je Alen Tibljaš uime RIKUP-a, suorganizatora SDF-a.

Naglasio je kako će SDF nastaviti njegovati i riječki imidž i gradski urbani zvuk te spomenuo nastupe brojnih lokalnih glazbenika, među kojima je izdvojio Damira Urbana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari