TIM OD 20 INŽENJERA I STUDENATA

Video | Riječki studenti grade novo plovilo na solarni pogon za natjecanje u Monacu. Vijedno je 30 tisuća eura!

Riječka Udruga primijenjenih tehničkih znanosti kreće u novi projekt. Tim od 20-ak inženjera i studenata već je započeo s gradnjom novog plovila na solarno-električni pogon kojeg će u srpnju predstaviti na prestižnom natjecanju u Monacu. Više u video prilogu!

”Ajmo reći da svake godine pokušavamo raditi ili novo plovilo ili nove dijelove plovila, ovo je ukupno šesto plovilo koje ćemo raditi.

To je znači katamaransko plovilo namijenjeno za utrke i studenti rade na tom projektu, grade, razvijaju i trude se natjecati sa ostalim svjetskim timovima a ja ih ujedno i mentoriram”, rekao je predsjednik Udruge primijenjenih tehničkih znanosti Ljubomir Pozder za Kanal Ri.

Plovilo je dugo 5 i široko 2 i pol metra

Može postići brzinu od 18 čvorova i u potpunosti će biti izgrađeno od biorazgradivih materijala, kaže član tima Marino koji završava studij brodostrojarstva na Pomorskom fakultetu u Rijeci.

U Edukacijskoj radionici Torpedo Pomorskog fakulteta do ljeta će se dovršiti 30 tisuća eura vrijedno plovilo, a u udruzi se nadaju da će na natjecanju Energy Boat Challenge u Monacu polučiti uspjeh kao i ranijih godina.

Ovo im je već četvrto natjecanje

Ovo im je već četvrto natjecanje i do sada su imali zapažene rezultate na svjetskoj razini. Godine 2021. Udruga je dobila nagradu princa Alberta, prošle godine osvojili su četvrto mjesto u ukupnom poretku u energy klasi. Na natjecanju sudjeluju sveučilišta i tvrtke iz cijelog svijeta, a njihov je zadatak da samostalno projektiraju i izrade solarno plovilo prema projektnim pravilima.

Nora i Marino su tijekom studija brodogradnje na Tehničkom fakultetu već radili na sličnim projektima, a sada su tu novi izazovi u gradnji plovila koje još nije dobilo ime, donosi Kanal Ri.

Pogledajte video prilog!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari