OBAVJESTIT ĆE O OTVARANJU

Riječki tunel se privremeno zatvara za posjetitelje

29.05.2019., Rijeka - Ponovno je za posjetioce otvoren Rijecki tunel, izgradjen od Talijanske vojske za vrijeme drugog svjetskog rata, a koji se u duzini 330 metara proteze od katedrale Svetog Vida do zgrade osnovne skole Dolac u kojoj je za vrijeme rata bila smjestena Talijanska protuzracna obrana. Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Turističke zajednice grada Rijeke obavještavaju kako će se 31. listopada Riječki tunel privremeno zatvoriti za posjetitelje.

Također obavještavaju kako će se toga dana u tunelu održati event „Halloween by Medusa events“.

Građani će o ponovnom otvaranju Riječkog tunela biti pravovremeno obavješteni.

Ulaz tunela nalazi se pored katedrale sv. Vida  i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac, gdje se nalazi drugi ulaz. U  izgradnju tunela krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra. Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida.

VIDEO DANA:

Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, kada je dio stanovništva u njemu u dva navrata potražio zaštitu.

Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views