ODUŠEVILA PROLAZNIKE

JEDINA U HRVATSKOJ! Na Grobničko polje sletjela ugrožena vrsta ptice Sjeverni ćelavi ibis

Danas oko 10 sati svi oni koji su se pronašli na Grobničkom polju mogli su uživati u rijetkom trenutku, informacija je objavljena u Facebook grupi Podkilavac (i malo sire,se ca nas se tice) cera,danas i jutra.

Na polje je sletila ptica selica Sjeverni ćelavi ibis koja boravi u polupustinjskim ili stjenovitim predjelima, često blizu vodotoka. Ugrožena je vrsta, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Ptica je duga 70-80 cm. Kad se izlegne, ćelavi ibis ima perje na glavi. No kad poraste, to mu perje otpadne i glava mu ostane gola, po čemu je i dobio ime ćelavi ibis. Ostatak tijela prekriven mu je crnim perjem koje na suncu ima bakreno-zelen i ljubičast sjaj. Ćelavi ibis ima crveni kljun i crvenu kožu na cijelom tijelu, izuzev samog vrha glave. Na stražnjoj strani vrata ima dugačko perje, prenosimo s Ptice.info.

Hrani se insektima, gušterima, nekad i manjim sisavcima.

Danas ćelavih ibisa u svijetu ima još jako malo. Kolonije su nekad živjele po srednjoj i južnoj Europi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku. Jedna obitelj je izgubljena u Siriji zbog rata 2015. godine.

Oni koji su se pronašli na Grobničkom polju ovjekovječili su ovaj trenutak:

Kako bi se uvjerili da je ta ptica zaista u našim krajevima, evo podatak s aplikacije Animal Tracker koja omogućuje javnosti praćenje kretanja životinja koje se prate pomoću GPS-a pomoću prijenosa uživo! Prema ovim podacima, ova jedinka je jedina koja se nalazi u Hrvatskoj! 

Foto: Facebook/ Podkilavac (i malo sire,se ca nas se tice) cera,danas i jutra/ D.C.

A evo podataka gdje ih ima izvan naše Hrvatske.

Foto: Facebook/ Podkilavac (i malo sire,se ca nas se tice) cera,danas i jutra/ D.C.

VIDEO DANA:

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari