UVOĐENJE EURA

Riječki ugostitelj objašnjava kako će se “pretvarati” cijene iz kune u euro: ‘U ugostiteljstvu je vrlo važna elastičnost cijena’

Foto: Patrik Macek/ Pixsell

Već ovoga ljeta trebalo bi započeti isticanje cijena u kunama i u eurima diljem Hrvatske

Zajedničkoj valuti zemalja članica Europske unije, čije se uvođenje u Hrvatskoj očekuje početkom iduće godine, već su se počeli prilagođavati trgovci i ugostitelji. Dvojno isticanje cijena započet će šest mjeseci prije nego euro postane službena valuta, a trajat će još godinu dana nakon njegova uvođenja. No krajnji rok obaveznog iskazivanja cijena u obje valute je 5. rujna ove godine.

Prema prijedlogu zakona o uvođenju eura, tvrtkama je zabranjeno neopravdano povećanje i zaokruživanje cijena, a glavni alat u borbi protiv takve neetične prakse bit će dvojno iskazivanje cijena. Na koji način će se oblikovati cijene u ugostiteljstvu i hoće li u konačnici potencijalno zaokruživanje cijena utjecati na njihov rast, unatoč već aktualnim poskupljenjima, komentirao je predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Vedran Jakominić, piše Glas Istre.

– Jedna vrlo bitna stvar je to da će se dosta prije uvođenja eura i dosta poslije samog uvođenja eura morati dovoljno sniziti cijene, što je lijep zaštitni mehanizam koji će osigurati da cijene ne divljaju. Nekog zaokruživanja, iz čiste praktičnosti, na nekakvih 10 ili 20 centi, sigurno će biti. Neće se ići na cijeli euro, jer bi to značilo da će pasti prodaja. U ugostiteljstvu je vrlo važna elastičnost cijena, odnosno elastičnost potražnje. Znači, ako dignete cijenu, gosti izrazito jako reagiraju na to. Vi nemate budžetirano 40 kava, nego imate budžetirano tri i pol kune kad sve platite i to ne ovisi o našim cijenama, nego o vašem budžetu, izjavio je Jakominić.

Dvojno iskazivanje cijena zamišljeno je kao način da se građani naviknu na uvođenje eura koji će s početkom 2023. godine postati zakonsko sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Hrvatske građane, poznate među ostalim i po navikama boravka u kafićima, zabrinjava zaokruživanje cijena njihovih omiljenih napitaka, među kojima je i neizostavna kava. Plaše se da bi se mogla ponoviti praksa koja se dogodila prije dvadesetak godina kada su se nekadašnje dvije marke zaokruživale na jedan euro, iako je po tečaju jedan euro tada vrijedio 1,95 maraka.

Nakon što Vijeće Europske Unije odluči da je Hrvatska zadovoljila kriterije za uvođenje nove valute, može započeti dobrovoljno dvojno iskazivanje cijena, no za takav je postupak potrebno znati podatak o fiksnom tečaju konverzije. Dobrovoljno dvojno iskazivanje, čiji je krajnji rok 5. rujna ove godine, prijeći će u obavezno ukoliko Vijeće EU-a potvrdi pristup Hrvatske eurozoni i dva mjeseca prije krajnjeg roka utvrdi tečaj konverzije.

Dvojne cijene morat će biti istaknute na svim prodajnim mjestima, cjenicima, internetskim stranicama, ponudama i letcima. Od te prakse ipak će biti izuzeti OPG-ovi i štandovi na tržnicama, ali i samoposlužni aparati, kiosci, lutrijske srećke i biljezi, benzinske crpke, taksisti i svi poduzetnici kojima bi iskazivanje dvojnih cijena bilo nepraktično.

Unatoč tome, i oni će prilikom prodaje robe i usluga iznos za plaćanje iskazan na računu morati naznačiti u obje valute.

Od 1. siječnja 2023. godine bit će moguće plaćati u kunama, ali najviše dva tjedna. No, i tijekom tog perioda, prilikom plaćanja u kunama i lipama, povrat ostatka novca građani će dobiti u eurima, odnosno centima. A hoće li omiljeni napitak Hrvata, kava, od dosadašnjih prosječnih 13 kuna ubuduće koštati 1,75 eura ili će skočiti na dva eura, ovisit će, čini se, i o samim navikama potrošača, piše Glas Istre.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views