TEŠKO SE RAZOČARAO

RIJEČKI UGOSTITELJ OTKRIO ZAŠTO JE ODSTUPIO: ‘Komunikacija Vlade s nama je PR, služili smo kao štit’

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

‘Ja sam naivac jer vjerujem da svi možemo imati samo jedan cilj, a to je bolje sutra, stoga smo se trudili objasniti svim dionicima što je potrebno da bismo imali bolje sutra’

Nakon što je u javnost “procurio” načelni prijedlog dinamike otvaranja u turističkom i ugostiteljskom sektoru, Marin Medak i Vedran Jakominić povukli su se sa čela Nacionalne udruge ugostitelja.

U načelnom prijedlogu stoji da će hoteli biti prvi na redu za otvaranje, dok se otvaranje restorana planira početkom ožujka, donosi Net.hr. Valja podsjetiti da hoteli trenutačno rade. Oko Uskrsa bi se otvorili kafići, ali samo oni koji imaju mogućnost posluživanja isključivo na terasama.

“Po svemu iznesenom, Stožer je odlučio nesmotrenim odlukama, bez uključivanje struke u definiranje akcijskog plana otvaranja, presuditi sektoru ugostiteljstva”, poručili su iz Nacionalne udruge ugostitelja. Na čelu Udruge sada će biti splitska poduzetnica Jelena Tabak, koja će biti nova predsjednica dok će na mjesto potpredsjednika doći Zdravko Karna, ugostitelj iz Zagreba.

Jakominić: ‘Komunikacija Vlade s nama je više PR nego stvarna’

Jakominić, inače ugostitelj iz Rijeke, i dalje ostaje na čelu Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre. On podsjeća da je Nacionalna udruga ugostitelja savez lokalnih i regionalnih udruga koje i dalje imaju svoju autonomiju, piše Novi list. Jakominić kaže da i on i njegov kolega Medak ostaju aktivni oko Nacionalne udruge.

Doznaje se da su članovi Udruge bijesni zato što ih dugo zavaravalo. Jakominić veli da je činjenica da u Nacionalnoj udruzi ugostitelja već duže vrijeme komuniciraju realne probleme ugostiteljstva u ovoj nikada viđenoj situaciji i sa čime se sve ugostiteljstvo suočava.

“Na raspolaganju smo svakome tko želi popričati s nama kako bismo s aspekta struke objasnili što nas muči, koji su naši stvarni problemi i to radimo bez imalo zloće i nismo nikad nikog prozivali ni napadali. Međutim, imamo osjećaj da je komunikacija Vlade s nama više PR nego stvarna. Sve je to više pro forma.

Kada je do nas došao ovaj dokument o dinamici otvaranja, bili smo šokirani zbog toga što su caffe barovi u izuzetno teškoj situaciji i ne rade, dok restorani, iako su i oni jad i bijeda, ipak minimalno rade. Stoga, kada smo vidjeli da se ovakva situacija nastavlja i dalje, smatrali smo da je to suludo i nismo znali kako drukčije reagirati nego našim ostavkama. I drago mi je da je naša ostavka ipak rezultirala time da se o tome naglas govori”, rekao je Jakominić za Novi list.

‘Koliko nam vrijedi turistička godina?’

Upitan što dalje čeka ugostitelje i kako se izvući iz ove situacije, osobito jer se turistička sezona polako približava, Jakominić odgovara kako treba postaviti pitanje koliko nam vrijedi turistička godina.

 

“To je doista jedino pitanje. Država je u Croatia Airlines ulupala ogroman novac koji nam se neće vratiti, a ugostitelji traže tri puta manje od toga kao pomoć za likvidnost koja bi osigurala i socijalni mir i bili bismo u stanju podmiriti naše obveze prema dobavljačima i ostalima te pokrenuti taj zamašnjak jer će ovako biti pitanje tko će biti na nogama da odradi sezonu. To je, dakle, tih tri posto prometa iz 2019. koje smo tražili. Ljudi su počeli iz ugostiteljstva odlaziti u druge struke”, rekao je.

Riječki ugostitelj je ukazao i kako je donesen novi Zakon o strancima pa će uvoz radne snage praktički biti onemogućen, dok su domaći radnici otišli raditi u inozemstvo. Komentira da će turistička godina biti vrlo teška.

‘Mi smo štit koji preuzima udarce naših kolega’

“Ja sam naivac jer vjerujem da svi možemo imati samo jedan cilj, a to je bolje sutra, stoga smo se trudili objasniti svim dionicima što je potrebno da bismo imali bolje sutra. Razočarani smo jer se ova kriza i opet prevaljuje isključivo na leđa poduzetnika. Što mislite da bi se u državi desilo da su plaće državnih službenika išle na četiri tisuće kuna”, rekao je Jakominić.

Nacionalna udruga ugostitelja u svojoj objavi je napisala da ugostitelji vjeruju da će Ustavni sud RH, prema najavama, krajem siječnja razmotriti odluke Nacionalnog stožera. Iz Udruge kažu kako su se u jednom trenutku i obuzdali od upućivanja kritika Stožeru, sve u cilju smanjivanja tereta na njihovim leđima i kako bi omogućili donošenje kvalitetnijih odluka i smirenije rasuđivanje. Nadali su se kako će odluke biti donesene u najboljoj namjeri i da će se u obzir uzeti svi relevantni parametri i čimbenici koji imaju utjecaj na donošenje odluka.

“No, u zbilji smo služili, a i dalje služimo samo kao tampon-zona, kao nekakav štit koji preuzima udarce i kritike naših kolega, čiju sudbinu i sami dijelimo jer za razliku od HOK-a i HGK-a čije smo poslove preuzeli zbog njihove inertnosti ili nesposobnosti, mi nismo plaćeni prisilnim nametima, već vlastitim radom u struci koja trpi najveći teret ove krize, bez adekvatnog obeštećenja, bez pravih argumenata i u strahu hoće li uopće dočekati sutra”, rekao je Vedran Jakominić za Novi list. (Net.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari