TRAŽE BOLJE UVJETE

Riječki umirovljenici u Kružnoj ulici obilježili Međunarodni dan starijih osoba. Filipović: “Vlada mora pronaći sredstva za povećanje mirovina”

Matica umirovljenika Rijeka prigodnim programom održanim u Kružnoj ulici obilježila je 1. listopada, Međunarodni dan starijih osoba.

Uz brojne članove Matice, na čelu s predsjednikom Emilom Baumgartnerom i tajnicom Dinkom Blažić, obilježavanju su se pridružili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i unapređenje kvalitete života Karla Mušković.

Predsjednik Matice, Emil Baumgartner naglasio je kako preko 60 % osoba starije životne dobi ima niža primanja te su oslonjeni na povremenu pomoć države i lokalne zajednice.
„Danas smo se okupili da pokažemo naše nezadovoljstvo sve većim osiromašenjem hrvatskih umirovljenika. Zadnje usklađivanje mirovina u iznosu od 7,46 posto samo je mali dio potrebnoga za preživljavanje poglavito onih s najnižim mirovinama. Zajedno s usklađivanjem mirovina najavljeno je povećanje cijena struje i plina, a onda posljedično i drugih roba i usluga koje će ovo povećanje mirovna obezvrijediti“, poručili su Baumgartner i Blažić.

Baumagartner je naglasio kako se Matica umirovljenika Rijeka u kontinuiranoj suradnji s Gradom Rijekom te angažirajući razne institucije i organizacije trudi unaprijediti sadašnje i pokrenuti nove programe i projekte. Organiziraju se razne aktivnosti kojima promoviraju zdravo starenje i podsjeća zajednicu da je skoro trećina stanovništva starije životne dobi te da je briga za njih jedan od prioriteta društva.

„Ovo je ujedno i prigoda da još jednom izrazimo zahvalnost svim našim starijim sugrađanima na cjelokupnom, vrijednom doprinosu koji ste ostavili svim generacijama u nasljeđe.  Umirovljenici možda najviše u našem društvu osjećaju povećanje cijena i posljedice inflacije. Na nama kao lokalnoj samoupravi je da pokušamo život umirovljenika učiniti lakšim“, istaknuo je gradonačelnik Filipović.

Osim što je osigurao prostore za rad Matice umirovljenika u Kružnoj ulici, Grad Rijeka nastoji kroz Socijalni program i niz programa i projekata pružiti podršku umirovljenicima s najnižim mirovinama, ali i  spriječiti isključivanje iz društvenih tokova osoba starije životne dobi.

„U sklopu Socijalnog programa planiramo za 2025. godinu cenzus visine mirovina za ostvarivanje prava na svakodnevne životne troškove umirovljenika povećati s 305,00 eura na 460,00 eura“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Sa ciljem sprječavanja socijalne isključenosti, Grad Rijeka podupire rad 16 klubova za umirovljenike i starije osobe. Klubovi imaju ukupno oko tri tisuće članova koji participiraju u klupskim aktivnostima. Svaki klub ima (geronto)domaćicu koja za članove priprema tople i hladne napitke po povoljnoj cijeni i brine se za čistoću prostorija i kućni red, a Grad Rijeka ove godine povećao je naknade za gerontodomaćice.

„Mislim da je poruka ovog skupa jasna – dostojna mirovina za dostojni život, a tu se očekuje iskorak s nacionalne razine, jer mirovine moraju pratiti troškove života. Vlada je pronašla sredstva za povećanje plaća u javnom sektoru i mislim da je sljedeći korak da se pronađu sredstva za povećanje mirovina“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba uveličao je zbor Matice umirovljenika, a nakon prigodnog programa u Kružnoj ulici, članovi Matice uputili su se preko Korza na šetnju Riječkim lukobranom. U promociji zdravog starenja članovima Matice pridružili su se i gradonačelnik Rijeke Filipović, zamjenica Krpan te pročelnica Mušković.

Međunarodni dan starijih osoba proglasila je Glavna skupština UN-a da bi naglasila važnost osiguravanja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovnika treće životne dobi. Proglašenjem međunarodnog dana starijih osoba želi se potaknuti države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari