Riječkim poduzetnicima dodijeljeno 2,57 milijuna kuna bespovratnih subvencija

S ciljem poticanja razvoja poduzetništva riječkim poduzetnicima u 2019. godini dodijeljeno je 2,57 milijuna kuna bespovratnih subvencija

Grad Rijeka već dvanaestu godinu za redom raspisuje Javni poziv za realizaciju mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, putem kojeg se riječkim poduzetnicima dodjeljuju potpore malih vrijednosti. U proteklih 12 godina, uključujući i 2019. godinu, riječkim je poduzetnicima odobreno 1.297 potpora u ukupnom iznosu od 18,1 milijuna kuna.

Na poziv, raspisan u rujnu, pristigle su 392 prijava, od čega je 344 ocijenjeno prihvatljivim. S obzirom na ograničenje sredstava, stručno povjerenstvo je prihvatilo njih 187, podnesene od strane 161 gospodarskog subjekta, na temelju čega su dodijeljena sredstva u ukupnom iznosu od 2.570.000,00 kuna.

Od svih 344 prihvatljivih prijava, prijavitelji su investirali sredstava u iznosu od preko 10 milijuna kuna, na temelju kojih su tražili subvencije. Investirana sredstva prijavitelja koji su ostvarili pravo na subvenciju iznose 5,84 milijuna kuna, što znači da su poduzetnici korisnici potpora malih vrijednosti u prosijeku ostvarili 44% subvencije na troškove koje su prijavili na Javni poziv.

Najviše subvencija za nabavu i ugradnju strojeva i opreme

Kao i prethodnih godina, najveći iznos sredstava od 761 tisuće kuna ili 29,6% ukupnog broja subvencija dodijeljeno je poduzetnicima koji su podnijeli prijave za nabavu i ugradnju strojeva i opreme.

Kroz mjeru subvencioniranja troškova poduzetnika početnika dodijeljeno je nešto više od 704 tisuća kuna, a subvenciju je ostvarilo 398 poduzetnika početnika, odnosno 20,9% od ukupnog broja korisnika.

U okviru prijava na mjeru Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje, poduzetnici su ostvarili iznos nešto veći od 572 tisuća kuna i s udjelom od 22,3% od ukupnog broja korisnika, potvrdili višegodišnji znatan interes za ovu mjeru.

Ako predložene iznose po mjerama usporedimo s godinom ranije, korisnici u okviru triju mjera ostvarit će veći iznos subvencija. Tako će korisnici u okviru mjere Subvencioniranje uvođenja IT sustava i aplikacija u poslovanje ostvarit će 36% veći iznos subvencija, korisnici po mjeri Subvencioniranje troškova izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondove Europske Unije 53% veći iznos subvencija, a korisnici po mjeri Subvencioniranje troškova obrazovanja, stručnog osposobljavanja i usavršavanja zaposlenika 9% više u odnosu na 2018. godinu.

Od 2018. godine uvedeni kvalitativni kriteriji za ocjenu prijava

Od 2018. godine uvedeni su kvalitativni kriteriji za ocjenu prijava, na temelju kojih Povjerenstvo za ocjenu prijava boduje pristigle prijave, odnosno utvrđuje rang listu prijavitelja koji ostvare pravo na dodjelu potpore. Navedeni kriteriji odnose se na usklađenost ulaganja sa Strategijom razvoja Grada Rijeke 2014.-2020. (Strateški cilj 2. Na temeljima društva znanja i novih tehnologija razviti konkurentno gospodarstvo), zatim vrednovanje prijava temeljem veličine poduzetnika/prijavitelja, potencijala zapošljavanja, poticanja mladih poduzetnika (do 29 godina), te poticanja žena poduzetnica. Osim toga, horizontalnim kriterijima prijave su vrednovane i u odnosu na ekološku korist ulaganja, promicanje socijalne uključenosti ranjivih skupina, promociju društveno odgovornog poslovanja i dr.

Nepovratne subvencije dodjeljuju se većinom za pokriće dijela troškova izvršenog ulaganja

Korisnici bespovratnih sredstava mogu biti subjekti malog gospodarstva utvrđeni zakonom kojim se uređuje poticanje razvoja malog gospodarstva, koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu i čije je sjedište na području grada Rijeke te udruge čija je svrha promicanje gospodarskih interesa članica klastera, koje imaju sjedište na području grada Rijeke ili minimalno jednu članicu sa sjedištem na području grada Rijeke te koje posluju pozitivno.

Nepovratne subvencije dodjeljuju se za pokriće dijela troškova izvršenog ulaganja te iznimno za buduće troškove po mjeri „Poticanje udruživanja gospodarskih subjekata” i to za razdoblje od godinu dana od dana objave Javnog poziva. Porez na dodanu vrijednost te sve zakonom regulirane pristojbe nisu prihvatljiv trošak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari