GRADONAČELNIKOV KOLEGIJ

Riječkim poduzetnicima i obrtnicima raspodijeljeno dva milijuna kuna potpora

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Riječkim poduzetnicima i obrtnicima koji su se javili na javni poziv raspisan temeljem Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Rijeke, dodijeljeno je dva milijuna kuna nepovratnih subvencija

Kako je rečeno na gradonačelnikovom kolegiju, na ovogodišnji Javni poziv za realizaciju mjera iz Općeg programa mjera poticanja razvoja poduzetništva, pristiglo je 547 prijava, što je za 8% više nego prethodne godine.

Od ukupnog broja prijava njih 110 nije zadovoljilo formalne uvjete prihvatljivosti zbog nedostataka u dokumentaciji ili nedopuštenosti dodjele potpore, dok je 437 prijava od strane Povjerenstva ocijenjeno prihvatljivim i na temelju ostvarenih bodova uvršteno u rang listu prijavitelja.

S obzirom na ograničena sredstva osigurana za provedbu natječaja, od ukupnog broja prijava koje su zadovoljile formalne uvjete prihvatljivosti, za dodjelu subvencije prihvaćeno je njih 121, koje su podnesene od strane 107 gospodarskih subjekata.

Cilj provedbe navedenih mjera je jačanje konkurentnosti poduzetnika na području grada Rijeke kroz nabavu i ugradnju novih strojeva i opreme, informatizaciju poslovanja, korištenje sredstava EU fondova, uvođenje i obnovu certifikata, zajednički nastup poduzetnika na tržištu, implementaciju industrijskog dizajna u novi ili unaprijeđeni proizvod, razvoj brenda te stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika. Dodatno, kroz mjeru subvencioniranja troškova poduzetnika početnika cilj je olakšati pokretanje gospodarske aktivnosti i rad u prvim godinama poslovanja.

U još uvijek aktualnim pandemijskim okolnostima koje su nedvojbeno i tijekom 2021. godine utjecale na porast troškova poslovanja, ovim javnim pozivom obuhvaćene su i dodatne mjere za pokriće dijela troškova nastalih u svrsi primjene i poštivanja protuepidemijskih mjera.

Kako je kazala pročelnica Odjela za poduzetništvo Jana Sertić, najveći broj subvencija korisnici su ostvarili za mjeru digitalizacije poslovanja, zatim slijedi mjera subvencioniranja nabave i ugradnje strojeva i opreme te mjera subvencioniranja poduzetnika početnika.

U proračunu za 2022. godinu za nepovratne subvencije poduzetnicima osigurano 500 tisuća kuna više

„U proračunu za 2022. godinu i projekcijama proračuna za 2023. i 2024. godinu vidljiva je naša intencija za kontinuiranim povećavanjem sredstava namijenjenih nepovratnim subvencijama poduzetnicima. Tako smo za sljedeću godinu za ovu aktivnost predvidjeli pola milijuna kuna više sredstava, a cilj je da 2024. godine dostignemo 3 milijuna kuna, što još uvijek neće biti dovoljno s obzirom na interes poduzetnika, ali pokazuje smjer u kojem razmišljamo o utrošku javnih sredstva“, kazao je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, dok je pročelnica Sertić najavila donošenje novog krovnog dokumenta za poticanje poduzetništva na području Rijeke.

Gradonačelnik Filipović naglasio je kako dodjela bespovratnih subvencija poduzetnicima nije jedini vid podrške koju poduzetnicima daje Grad Rijeka.

Tako se u suradnji sa zakladom FIPRO godišnje dodjeljuje 150 tisuća kuna poduzetnicima za sufinanciranje razvoja komercijalizacije inovativnog proizvoda ili usluga, dok je za novčane potpore namijenjene pokretanju poslovanja u Rijeci, za najbolje korisnike Startup inkubatora Rijeka osigurano 175 tisuća kuna.

Osigurane su i subvencije za organizaciju manifestacija i sajmova, koje su amandmanima gradskih vijećnika za sljedeću godinu povećane na iznos od 200 tisuća kuna.

U sljedećoj se godini očekuje povlačenje dodatnih sredstava za poduzetništvo iz EU fondova, u čemu je Grad Rijeka do sada bio vrlo uspješan.

Tako je EU sredstvima uređen Tehnološko-edukacijski inkubator Proizvodni park Torpedo, nakon ponovljenog natječaja za javnu nabavu očekuje se početak na uređenju Startup inkubatora za kreativne tehnologije i IT industriju Energana, realizacija projekata u sklopu Centra kompetencija za pametne gradove te početak prodaje komunalno uređenih građevinskih čestica unutar Poduzetničke zone Bodulovo.

Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako veseli činjenica da tvrtke na području Rijeke provode velike investicijske cikluse.

„Tako JGL, najveća farmaceutska tvrtka u hrvatskom vlasništvu, provodi investiciju vrijednu 50 milijuna eura, dok Plodine početkom iduće godine kreću u potpunu rekonstrukciju tornja u Tower centru na Pećinama. Uz sve druge projekte koji donose transformaciju grada o kojima smo razgovarali na jučerašnjoj konferenciji Novog lista, od izgradnje marine Porto Baroš do uređenja kontejnerskog terminala Zagreb Deep Sea i izgradnje ceste D-403, mijenja se i gospodarska struktura grada, ali i otvaraju nova radna mjesta“, poručio je gradonačelnik Filipović.

Predložene izmjene načina prodaje gradskih poslovnih prostora

Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje poslan je prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Grada Rijeke. Novom se odlukom predlaže ukidanje propisanih kriterija ekonomske opravdanosti i kriterija racionalnosti održavanja poslovnog prostora, koji u praksi onemogućavaju prodaju poslovnih prostora.

Naime, odlukom koja je trenutno iz 2019. godine, propisani su kriteriji za prodaju poslovnih prostora, s ciljem da se prodaju poslovni prostori u kojima nema potrebe za izvođenjem značajnih radova na samom održavanju prostora ili zajedničkim dijelovima zgrade u kojoj se prostor nalazi, pa time niti izdvajanja značajnijih financijskih ulaganja, a koji pri tome ostvaruju prihod zakupnine.

Interes poduzetnika za kupnjom gradskih poslovnih prostora postoji, a prodajom prostora povećali bi se prihodi gradskog proračuna. Kako je kazao gradonačelnik Filipović, sredstva od prodaje u prvom bi se redu koristila za obnovu objekata odgoja i obrazovanja.

Povećanje iznosa slobodno ugovorene najamnine

Od 1. siječnja 2022. godine za 10% se povećava visina slobodno ugovorene najamnine. Tako će ubuduće najamnina iznositi 16,69 kn/m2, za stambeni prostor 7,33 kn/m2, a za stan II. kategorije 9,76 kn/m2.

Trenutno Grad Rijeka posjeduje 1565 stanova, od kojih se 1145 koristi temeljem ugovora sa slobodno ugovorenom najamninom.

„Nakon dugog niza godina, koliko nije mijenjana, 2018. godine započeli smo s povećanjem iznosa slobodno ugovorene najamnine. Zakon nam postavlja ograničenje od najviše 20% povećanja godišnje, a mi smo procijenili da je 10% povećanja godišnje  optimalno. Naime, dio prihoda od najamnine ulaže se u plaćanje pričuve za održavanje nekretnine u kojima se stanovi u najmu nalaze, a pričuva se od strane suvlasnika pomalo povećava i trenutno prosječni iznos pričuve za nekretnine u kojima je Grad suvlasnik iznosi 3,79 kn/m2“, kazala je pročelnica Odjela za gospodarenje imovinom Denis Šulina.

Gradonačelnik Filipović je istaknuo kako su i s povećanjem iznosi slobodno ugovorene najamnine još uvijek itekako manji od tržišnih cijena najma stanova.

„Dio sredstava od slobodno ugovorene najamnine planiran u 2022. godini na razini 11,5 milijuna kuna, bit će usmjeren za radove na koje se odluče suvlasnici temeljem uplaćenih sredstava pričuve. Jedan velik dio zgrada u Rijeci je obnovio i fasade i imao druga značajna ulaganja, a za to su potrebna sredstva“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Nastavak financiranja rada defektologa za učenike oštećena vida u OŠ Pećine

Prihvaćen je nastavak financiranja rada stručnog suradnika-defektologa za pola radnog vremena u Osnovnoj školi Pećine u 2022. godini. U OŠ Pećine djeluje Odjel za dodatnu defektološku pomoć za učenike oštećena vida u kojem se provodi stručna pomoć za učenike osnovnih škola. Provođenjem individualnog odgojno-obrazovnog rada učenicima se pomaže u učenju i izvršavanju školskih obaveza.

Izabrani su najbolje uređeni izlozi u središtu grada, koje su svojom kreativnošću oplemenili učenici Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci.

Ove godine najbolje uređene izloge imaju Ciciban (Korzo 23a), Max Mara (Korzo 40c) i caffe bar Kosi toranj (Pul Vele crikve 1). Izlozi su uređeni u sklopu projekta „Kreativni izlozi – sinergija talenta i iskustva“, čiji je cilj omogućiti učenicima da pokažu svoje vještine te doprinijeti ljepšem blagdanskom uređenju središta Rijeke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari